3 redenen waarom je beter geen clickbait gebruikt

Tegenwoordig is het een hele klus om op te vallen op het internet. Dagelijks worden er twee miljoen blogposts geschreven. Hoe kan een post dan nog opvallen? Vaak wordt er dan gekozen voor een toffe opvallende foto, een hype of wordt er veel geld gepompt in advertenties. Er is een goedkoper en makkelijker alternatief: clickbait. Maar iedereen met enig respect voor de stiel blijft beter weg van dit fenomeen.

voorbeeld clickbait

Wat is clickbait?
Ik beweer wel dat je geen clickbait mag gebruiken, maar wat is het eigenlijk? Clickbait wordt vertaald als ‘klik-aas’. “Grote bedrijven haten hem!”, “Ze viel 50kg af door slechts één ding uit haar dieet te schrappen” zijn enkele voorbeelden. Of inderdaad, de titel van deze blogpost. Ze maken de lezer nieuwsgierig waardoor hij of zij op het artikel gaat klikken. Jammer genoeg is het antwoord niet zo interessant als gehoopt, waardoor er toch frustraties ontstaat. Zelfs kranten spelen nu in op deze hype. Wanneer ze meer hits willen op hun site kiezen ze voor een spectaculaire titel waarvan iedereen het antwoord wil weten. Natuurlijk wil je niet dat de bezoekers je pagina verlaten met een slecht gevoel. Daarom zijn hier drie redenen waarom je clickbait best vermijdt.

1. Je verliest vertrouwen
Een kenmerk van clickbait is dat je meestal wordt gelokt met een verwachting die nooit wordt ingelost. Je bezoekers gaan zich dus eigenlijk wat verraden voelen als je hen niet geeft waarvoor ze op jouw link hebben geklikt. Natuurlijk is er dan ook het “boy-who-cried-wolf-effect”. Als je een paar keer valse hoop gegeven hebt, gaan je lezers je niet meer geloven dat je echt een goed verhaal hebt. Waardoor je steeds vaker lezers verliest. Stel dat je als titel kiest voor “Ze dronk geen frisdrank meer en verloor 65kg”. Veel mensen willen het dan lezen omdat ze ook willen afvallen. Als je dan schrijft over een vrouw die vroeger 8 liter frisdrank per dag dronk voelen veel lezers zich bedrogen. Het is dan ook zeer jammer dat je misschien geen lezers meer hebt wanneer je wel een interessant artikel schrijft.

2. Bezoekers klikken snel weg
Zodra je lezers zien dat het clickbait is klikken ze vaak terug weg. Ze lezen dus ook niet wat je geschreven hebt waardoor de boodschap niet kan worden overgebracht. Meestal klikken lezers ook weg als ze diagonaal over de pagina hebben gekeken. Je zal dus zeker geen relatie of invloed hebben op je lezers.

3. Het komt goedkoop over
Echte schrijvers zullen zich ook nooit bezighouden met clickbait. Het is namelijk zeer goedkoop en een soort van makkelijke manier om veel bezoekers te krijgen. Je moet geen talent hebben om zulke oppervlakkige teksten te schrijven. Je gaat dus ook weinig fans krijgen die echt geïnteresseerd zijn in jouw mening.

Dus wat kunnen we hier nu uit opmaken? Als je snel veel bezoekers naar je blog wilt leiden kan je dus gebruik maken van clickbait. Weet dan wel dat die bezoekers geen band zullen hebben en ook niet trouw zullen blijven. Je hebt beter 10 trouwe lezers dan 100 willekeurige bezoekers.

This article was originally published on comma