Digitalis. Of hoe we onze wereld kunnen heruitvinden.

Thierry Geerts, CEO Google België en Luxemburg
Thierry Geerts, CEO Google België en Luxemburg

Thierry Geerts is directeur van Google in België en Luxemburg. En ja, hij schreef een boek: “Digitalis. Hoe we onze wereld kunnen heruitvinden.” In dit boek neemt hij de lezer mee naar Digitalis, het land dat meer dan 4 miljard mensen met elkaar verbindt via het internet. Het boek is een pleidooi om de digitale (r)evolutie te omarmen.

Digitalis. U en ik wonen er. We leven er. En we zijn met elkaar verbonden via het internet. Dat biedt heel mogelijkheden. En toch, zegt Thierry Geerts, zijn heel wat inwoners van Digitalis angstig: “Naarmate de digitalisering zich doorzet, voel ik dat jammer genoeg bij veel mensen angst de) bovenhand krijgt (…), maar we hoeven er niet bang voor te zijn.” De directeur van Google biedt een optimistische kijk op de wereld van morgen. Op Digitalis.

Vernieuwing is van alle tijden

De 4de industriële revolutie. — by Herve Van de Weyer
De 4de industriële revolutie. — by Herve Van de Weyer

Technologische vernieuwingen is van alle tijden. Niets nieuws onder de zon, dus. In het eerste deel beschrijft Thierry Geert de wereld waar we in leven. In een snelvaart neemt hij ons mee terug naar de eerste industriële revolutie om, na een korte omzwervingen, te landen in de vierde industriële revolutie, de revolutie die we nu mee mogelijk maken. Deze revolutie wijzigt onze hele leefwereld grondig en zet alles op zijn kop. We spreken niet meer van revolutie, maar van disruptie: “de technologische revolutie ontwricht de oude wereld en doet die uit elkaar vallen. (…) Zelf spreek ik liever over ‘heruitvinden’. We moeten onze wereld opnieuw uitdenken me de technologie die nu beschikbaar is” (pagina 51).

De wereld heruitvinden, kan dat?

In het tweede, omvangrijke deel van het boek gaat de CEO van Google dieper in op het heruitvinden van de wereld, zijn Digitalis. Thierry Geerts plukt voorbeelden uit de gezondheidszorg, het nieuwe wonen, de mobiliteit, het onderwijs (het onderwijs moet zich richten op voortdurende bijscholing van mensen), het bedrijfsleven (de klant is geen koning, maar keizer!), het nieuwe winkelen, het nieuwe bankieren en verzekeren en de evolutie van de media om aan te tonen dat het heruitvinden volop bezig is. Aan de hand van voorbeelden toont hij aan dat wij al gebruik maken van heel wat digitale toepassingen. Dat die al deel uitmaken van ons leven. Maar, hij toont ook dat het nog maar een begin is, dat we de volgende stap zullen zetten. Het zal ons leven grondig veranderen.

Het is een proces dat we niet kunnen tegenhouden. Zijn visie en beschrijving tonen een optimistische kijk op die disruptie. Ja, er zullen jobs sneuvelen en verdwijnen. Dat was in het verleden ook al het geval. Maar, zo meent Thierry Geerts, er komen nieuwe jobs en beroepen. Als we ons voorbereiden op die disruptie, dan kunnen we inspelen op die uitdagingen.

De voordelen van die facetten van de maatschappij in Digitalis worden kort en krachtig beschreven. In elk van die facetten zijn er wel voordelen te beschrijven waar mens en maatschappij beter van worden. En ja, ook ik ben wel gewonnen voor een zelfrijdende wagen die de files zal vermijden, voor een huis dat ik kan kopen (excuseer: printen in 3D) zonder notaris of voor een gezondheidszorg die accuratere diagnoses mogelijk maakt. Het komt er allemaal aan. Het staat te gebeuren. Misschien nog niet vandaag, maar zeker morgen. We kunnen de technologie niet tegenhouden. En toch moeten we waakzaam zijn. Het is slechts een beperkt hoofdstuk in het boek, maar die waakzaamheid moet geboden worden als we het hebben over veiligheid en privacy: “Veiligheid en bescherming van privacy zijn de verantwoordelijkheid van iedereen: de (internet)bedrijven, de overheid en de burger. We leven in een totaal nieuwe wereld, met nieuwe mogelijkheden en gevaren. Die gevaren moeten we samen aanpakken, zodat we kunnen blijven genieten van de ongelofelijke voordelen die de nieuwe technologieën ons zullen bieden” (pagina 219).

In de voetsporen van Gaston Geens

Flanders Technology  — by Herve Van de Weyer
Flanders Technology  — by Herve Van de Weyer

In het afsluitende hoofdstuk houdt Thierry Geerts een warm pleidooi om van België opnieuw een industriële grootmacht te maken. Net zoals we dat in het verleden ook al gedaan hebben. Denk maar aan de voortrekkersrol die België speelde in de eerste industriële revolutie met de textielindustrie. Of, recenter, aan de DIRV-actie, wat staat voor Derde Industriële Revolutie in Vlaanderen. Het was het plan van de Vlaamse Executieve (de huidige Vlaamse regering) onder impuls van voorzitter Gaston Geens om “Vlaanderen tot een hoogtechnologische regio te ontwikkelen” (pagina 234). De tweejaarlijkse technologiebeurs Flanders Technology International was tussen 1983 en 1999 de Vlaamse technologische hoogmis. Het zetten Vlaanderen en België opnieuw op kaart. En dat is wat we vandaag opnieuw nodig hebben, volgens de CEO van Google: “We beschikken over kapitaal, zijn goed opgeleid, kennen onze talen, hebben een gigantische knowhow opgebouwd en onze internetinfrastructuur is van een uitstekende kwaliteit. Niets houdt ons tegen om het voortouw te nemen” (pagina 257).

If you can dream it, you can do it

Digitalis. Het is wereld waarin we leven. Het is de wereld waar Thierry Geerts sterk in gelooft. Hij heeft een positieve kijk op de veranderingen die zich aandienen. We verwachten natuurlijk niets anders van een CEO van Google. Hij moet wel geloven in de veranderingen die zich aandienen. Hij gelooft in de technologische vooruitgang en in de unieke kansen voor onze samenleving. Het boek is een warm pleidooi om ambitieuze projecten te realiseren. En België kan daar een voortrekkersrol in spelen.

Bekijk ook het interview van Lieven Van Gils met Thierry Geerts:

Digitalis. Hoe we onze wereld kunnen heruitvinden. Auteur: Thierry Geert. Uitgegeven door Lannoo.

This article was originally published on comma