Spott(ed): De applicatie van de toekomst?

Er is iets nieuws in applicatie-land. Een app waarmee je kleding, meubels en andere producten die in je favoriete soap gedragen of gebruikt worden kan zien en meteen online bestellen… Klinkt futuristisch toch? Think again want met Spott kan het. Spott is een gratis app, beschikbaar in de app-strore en op Google Play. Ik testte Spott zelf uit op mijn Samsung Galaxy.

Het downloaden ging vlot, de lay-out is simpel mits wat rommelig, de werking is relatief eenvoudig.
Handig is dat je rechtstreeks kan aanmelden met je Facebook account. Vervolgens kan je je favoriete series en tv-programma’s aanduiden. Gaande van Thuis en Familie tot De Mol en House. Ook sommige films zijn beschikbaar denk maar aan Fifty Shades Of Grey.
Als je op de homepage je favoriete programma aanklikt krijg je items uit de meest recente episodes te zien, ook kan je klikken op “Meest populaire items” om te zien welke producten er het meest geliket of gekocht werden.

Ook is er een “live-feature” waarbij je tijdens het tv-kijken live producten kan spotten en kopen uit de scenes. Hoe dit in zijn werk gaat is echter niet helemaal duidelijk. Ik probeerde de feature een paar keer uit tijdens “Thuis” maar dit was geen groot succes. Ik kreeg een scherm met een recorder die “luistert” naar de tv en op basisch daarvan bepaalt welke scene ik aan het bekijken ben van welk programma. Erg nauwkeurig is deze optie helaas niet. De app kon na 3 keer nog steeds niet bepalen dat ik naar “Dagelijkse Kost“ aan het kijken was.

Je hebt een eigen profiel op de app waar je een verlanglijstje kan bijhouden van producten die je zag. Ook je favoriete producten vind je er terug. Je kan op elk moment “ fan “ worden van programma’s om de nieuwe items op je homepage te kunnen zien.

Spott is nu enkele maanden verkrijgbaar en heeft al verschillende veranderingen ondergaan. Jammer is dat de “perfect match feature” niet meer beschikbaar is. De applicatie gaf aan of het item identiek was aan dat van in het programma. Zo niet stond er een “similar sticker” naast het product. Deze opties zijn beide verdwenen waardoor je dus als kijker minder goed weet of dit wel echt het jasje is dat Veronique droeg in Familie.

Fan van Fifty Shades Darker? Zin een reisje naar de plek waar Christian Anna me naartoe nam in de film? Het kan. Met Spot kan je ook reizen spotten. Je wordt omgeleid naar Trip Advisor of Sunweb waar je meteen kan boeken!

Voor de merken en producten in kwestie kan de app heel wat voordelen bieden. Kledingketens die voorheen een kleine vermelding kregen onderaan in de aftiteling, krijgen nu veel meer visibilty via de app. De kleding kan meteen verkocht worden. Het is dus eigenlijk free publicity. Via SEO (search engine optimization ads) kunnen bedrijven als Trip Advisor of Sunweb concurreren voorhet hotel in Sri Lanka waar Tom Waes tijdens Reizen Waes enkele dagen vertoefde.

Applicaties als Spott kunnen een goudmijn betekenen voor kleinere merken of beginnende designer brands. Ook ketens als IKEA of online reisbureau’s als Sunweb kunnen hier wel bij varen.

Er zijn wel nog wat aanpassingen nodig om de app optimaal te laten werken. Op dit moment is het allemaal wat onoverzichtelijk. Hoewel Spott al zo’n 50 000 downloads telt, heeft de app al een hele tijd geen updates meer gedaan. Geen enkele nieuwe show werd toegevoegd in de laatste maand en het aantal downloads nam sterk af. Ik zie nochtans potentieel in Spott, dit is een app dat een ruim publiek aantrekt. Waarom stoppen bij tv? Denk eens aan de Netflix shows, het potentieel hier is groot. Je komt zo tegemoet tv als minder populair medium en je gaat jongeren aanspreken.

Er is zeker uitbreidingsmogelijkheden. Mits de nodige aanpassingen zal Spott zeker een vaste waarde kunnen zijn in het applicatie en tv-landschap. Brands springen maar beter op de kar want een nieuwe manier van winkelen is aangebroken. Spott is goed op weg om de applicatie van de toekomst te worden.

This article was originally published on comma