Verzamelmunten en hun rendement

Gouden verzamelmunten kunnen uw spaargeld doen renderen

Bent u tevreden met het rendement op uw spaargeld? Domme vraag, want we weten nu al dat het antwoord op deze vraag ‘neen’ zal luiden. Geld brengt namelijk niets meer op, tot wanhoop en woede van spaarders en renteniers. De beurs biedt een alternatief in de vorm van aandelen met een hoog dividendrendement, maar een verstandige belegger legt niet al zijn eieren in dezelfde korf. Sommige spaarders geloven nog steeds dat er ergens in een verborgen hoekje van de financiële markten nog wel een spaarproduct te vinden zal zijn dat ‘iets’ opbrengt. Die illusie moeten we helaas in de grond boren. De rente is laag en zal dat – of u het graag hoort of niet – nog wel een tijdje blijven.

Laat u niets wijsmaken: goud is een goede belegging

Alternatieven zijn zeldzaam. Dat aandelen duur zijn geworden, hoeven we u waarschijnlijk niet te vertellen. De obligatiekoersen zijn eveneens fors gestegen, de vastgoedprijzen zijn door het plafond gevlogen en ga zo maar door. Eigenlijk is er maar 1 soort belegging die is achtergebleven en dat zijn de edelmetalen, met goud op kop. Waarom dat zo is, leggen we u later nog wel uit. Achtergebleven is in dit geval echter een relatief begrip. Goud & co zijn de laatste jaren wel gestegen, maar minder dan aandelen, obligaties en vastgoed. Wat men u ook probeert wijs te maken: goud is wel degelijk een goede belegging. En dan zeker wanneer we kijken naar de verzamelmunten.

De belegger kan rekenen op een stevige meerwaarde

De ‘alledaagse’ gouden munten zoals de Krugerrand, de American Eagle, de Maple Leaf enzovoort hebben geen verzamelwaarde, maar verzamelmunten hebben die wel. Wie die ‘speciale’ munten koopt, mag rekenen op een stevige meerwaarde op de lange termijn. En daarvoor hoeft zelfs de goudprijs nog niet te stijgen. Gouden verzamelmunten zijn een oerdegelijke belegging, niet meer of niet minder.

Onzekerheid duwt beleggers richting goud

Die gouden munten raken steeds meer in trek, ook bij particuliere beleggers. Dat heeft onder andere te maken met de aanhoudende onzekerheid op de financiële markten. Ook het aantal verzamelaars van gouden munten neemt hand over hand toe, want het verzamelen van deze munten (per thema bijvoorbeeld: vaderland, dieren, vorstenhuizen) is ook een leuke hobby. Het is mooi meegenomen dat heel wat gouden munten een meerwaarde kunnen opleveren die veel groter is dan een eventuele waardestijging van het metaal waarin ze zijn gemaakt. Verzamelmunten zijn vrij zeldzaam en komen daarom ook niet zo heel vaak aan de markt. Anderzijds toch wel vaak genoeg om ze vlot verhandelbaar te maken.

Amerikaanse Buffalo’s zijn altijd interessant

Internationaal zijn de Amerikaanse Buffalo’s bijvoorbeeld altijd interessant vanuit het standpunt van de verzamelaar. Algemeen kan worden gesteld dat hoe ouder deze Buffalo’s hoe groter de waardestijging zal zijn. Maar het aanbod aan gouden verzamelmunten reikt veel verder dan alleen maar de Buffalo’s. Stapsgewijs willen we u wegwijs maken in de wereld van de gouden (verzamel)munten. Beleggen in deze munten kan via bank, beursvennootschap of een geregistreerde handelaar. Via de officiële kanalen dus. We zullen u dus niets proberen aan te smeren, daarover hoeft u zich geen zorgen te maken. Het enige risico zou een prijsval bij het goud zijn. Maar de kansen op zo’n scenario zijn bijzonder klein, veel kleiner dan de kansen dat de goudprijs door het plafond zal vliegen. In deze tijden van lage rentevoeten bieden gouden verzamelmunten een unieke gelegenheid om uw spaargeld toch te laten renderen. Daarover later meer.

GOLDEN BOY