De goudmarkt

Goudmarkt is een ‘fake market’ gemanipuleerd van A tot Z

Vraag aan de doorsnee man/vrouw in de straat hoe de goudprijs tot stand komt en die zal kijken alsof hij/zij in het Keulen hoort donderen. Want het antwoord op die vraag lijkt logisch: door vraag en aanbod. Als de vraag stijgt of het aanbod daalt, stijgt de prijs. En vice versa. Maar dat blijkt op de goudmarkt dus niet het geval te zijn. Want die goudmarkt is een ‘fake markt’, een begrip dat wel een woordje uitleg verdient. Want wedden dat u verbaasd bent te vernemen dat iemand het lef heeft om een zo grote markt als de goudmarkt een ‘fake markt’ te noemen.

Donald Trump en zijn ‘fake news’

Het begrip ‘fake news’ klinkt inmiddels bekend in de oren. Het komt neer op foutieve informatie die moedwillig wordt verspreid door de sociale media en die door de Mainstream Media worden overgenomen. Niemand minder dan Donald Trump heeft de oorlog verklaard aan het ‘fake news’, zijn relatie met de traditionele media is erg gespannen. En het ziet er niet naar uit dat die snel zal verbeteren.

Bill Gross versus de ‘fake markets’

Maar er is niet alleen ‘fake news’, er zijn ook ‘fake markets’. En daar heeft Bill Gross de strijd tegen aangebonden. Wie Gross niet kent: hij is de man die enkele jaren geleden op Wall Street bekend stond als de ‘bond king’ of de obligatiekoning. In die tijd stond hij nog samen met Mohamed El-Erian aan het hoofd van Pimco, de dochter van Duitse verzekeraar Allianz die geldt als de grootste obligatiebelegger in de wereld.

Kern van het kapitalisme is aangetast

Op de Milken Institute Global Conference in Beverly Hills waarschuwde Gross, momenteel fondsbeheerder bij Janus Henderson Investors, dat de centrale banken een gevaarlijk spelletje aan het spelen zijn. Bill Gross waarschuwt met name dus voor ‘fake markets’. Die werden kunstmatig opgeblazen door het geld dat de centrale bankiers kwistig beschikbaar werd gesteld. Daardoor werd de kern van het kapitalisme aangetast, aldus Gross.

Gezocht: rendement

Het probleem is vooral dat de situatie zo scheefgetrokken is dat traditionele economische modellen niet meer werken. Gross wijst er op dat de (vooral institutionele) beleggers krampachtig op zoek zijn naar rendement, rendement dat echter (bijna) nergens meer te vinden is. Zelfs in landen als China en Zuid-Korea wordt dat steeds moeilijker, omdat het beleggersgeld letterlijk alle richtingen uitzwermt. Het spreekt wat Gross betreft voor zichzelf dat deze situatie niet kan blijven duren.

Fysieke versus papieren goudmarkt

Keren we nu terug naar de goudmarkt. In feite zijn er twee verschillende goudmarkten, een echte of fysieke en een papieren. Op de vraag welke van 2 echt is en welke vals, zult u het antwoord ongetwijfeld kennen: de papieren goudmarkt is de valse. Concreet worden in Londen en New York, de 2 belangrijkste goudmarkten in het westen, alleen futures op het goud verhandeld. Dat zijn termijncontracten, waarbij de afhandeling via cash en niet via de uitwisseling van fysiek goud gebeurt. Daardoor is het makkelijk om de markten in Londen en New York te manipuleren en dat gebeurt dan ook op grote schaal.

De goudprijs is zodoende een gemanipuleerde en daarom dus een ‘fake market’.

Goudprijs kan eigenlijk alleen maar stijgen

Wat heeft dit voor gevolgen voor de goudprijs? Die wordt kunstmatig onderdrukt door de grote marktpartijen om te beletten dat hij te fel zou doorstijgen. Want zou leiden tot een zwakkere dollar. De manipulatie van de goudprijs zal echter onvermijdelijk vroeg of laat stoppen en dan kan het goud fors duurder worden. Voeg daarbij het gegeven dat goud en de andere edelmetalen de enige activaklasse zijn die tijdens de stijging van de voorbije jaren achtergebleven zijn en het zal duidelijk worden dat de goudprijs eigenlijk alleen maar kan stijgen. Inderdaad, zodra de manipulatoren hun greep op de goudmarkt verliezen.

GOLDEN BOY