Be smart, use your Smartphone well.

by Howest Communicatiemanagement
by Howest Communicatiemanagement

Ben jij slim genoeg voor een Smartphone? Niemand kan nog zonder en iedereen gebruikt het praktisch op ieder moment van de dag. Maar hoe beïnvloedt deze technologie ons persoonlijk leven of nog belangrijker, het bedrijfsleven? En kan men de Smartphone aanwenden om het bedrijfsleven te vergemakkelijken? Wie optimaal omspringt met deze trend, leert simpelweg de Smartphone slim te gebruiken.

Let’s Talk Smart, een congres georganiseerd door de juniorcollega’s van Howest in West-Vlaanderen, geeft ons een duidelijker beeld over hoe je Smartphone een echte toegevoegde waarde kan bieden aan jou als communicatieprofessional? Tijdens het congres bekijken we drie verschillende invalshoeken op vlak van Smartphones en hun applicaties. We worden ondergedompeld in de wereld van de online communicatie door verscheidene digitale experten: Thomas Smolders, Vincent Van Quickenborne, en Kristof D’hanens & Mathias Algoet.

Transatlantic Communications skills
Online conversation is een essentieel onderdeel van de online marketing strategie. Thomas Smolders, blogger en freelancer voor onder andere De Morgen, De Correspondent en Knack, vertelt over zijn ervaringen als campagnevoerder tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezing. Hij leert ons meer over de gehanteerde communicatiemiddelen.

In februari 2016 vertrok Smolders naar de Verenigde Staten, waar hij aan de slag ging als campagnevoerder voor zowel republieken als democraten. Daar leerde hij dat online communicatie essentieel is. Hij kwam in contact met een speciale app, een soort van Google Maps met een extra laag vol informatie over iedere Amerikaanse burger. Via deze app werd het huis-aan-huis campagne voeren een stuk makkelijker en had men een duidelijker beeld van de doelgroep. Ook leerde hij veel over de manier waarop een bedrijf Instagram, Twitter en Snapchat kan aanwenden om zo beter met hun klanten te converseren.

Conversation Management by Cities
De stad Kortrijk is zeer actief op vlak van online communicatie. Burgemeester Vincent Van Quickenborne gaf duiding bij de visie van de stad. Kortrijk is een stad die zeer goed begrepen heeft wat conversation management inhoudt, alle schepenen en zelfs de burgemeester zijn actief op Twitter om zo tal van nuttige info te delen met elkaar en met de burgers. Ook op Facebook heeft de burgemeester een eigen profiel, maar dit beheert de communicatiedienst van de stad. Dit medium dient om burgers te feliciteren, in de bloemetjes te zetten, festiviteiten mee te delen of zelfs gewoon voor small talk.

by Howest Communicatiemanagement
by Howest Communicatiemanagement

Ook applicaties zijn geen vreemde eend voor de stad Kortrijk, ze hebben een aantal apps die dienen om burgers info te verstreken of stadsdiensten te vergemakkelijken.

De stad lanceerde de campagne “Kortrijk spreekt aan deur” om zo bewoners te informeren over deze verschillende apps en extra informatie te verzamelen over de burgers. De stad voorziet gratis digitale opleidingen voor al haar bewoners. Hierdoor sleepte Kortrijk ook enkele awards in de wacht: Slimste Online Gemeente, Smart City Award en Gouden Bit.

Customized apps
De juiste applicaties zijn een essentieel onderdeel, wil men een Smartphone slim gebruiken. Wanneer we kijken naar het mobiele landschap in België heeft 69% van de Vlamingen een Smartphone. Kristof D’hanens en Mathias Algoet, oprichters van Appstublieft, geven ons meer uitleg over welke apps hip en trendy zijn, maar ook welke apps een communicatiespecialist het best gebruikt.

Tegenwoordig wordt steeds meer opgeslagen in de Cloud. Vlaanderen hinkelt echter nog een beetje achterop aangezien Vlamingen nog steeds de interne of externe harde schijven als het ideale opslagmedium zien. Ook de nieuwste apps maken steeds meer gebruik van de Cloud, kijk maar naar Google Drive, Evernote of Wunderlist. Maar welke apps zijn nu optimaal voor een communicatie specialist:

  • Feedly (gepersonaliseerde krant)
  • Pocket (webpagina’s offline opslaan)
  • Hootsuite (alle sociale media in één app)

Let’s talk Smart, een evenement vol verhelderende inzichten en nieuwe communicatietrends. Amerika ligt nog steeds één stap voor op ons wat betreft communicatie, zij beschikken over tal van openbare informatie databanken waar wij in België enkel van kunnen dromen. Toch hebben we reeds enkele koplopers op vlak van digitale steden die een voorbeeld functie vormen voor heel Vlaanderen. En met de juiste apps voor de juiste persoon, kom je al een heel eind verder op vlak van online communicatie via de Smartphone.

by Howest Communicatiemanagement
by Howest Communicatiemanagement
This article was originally published on comma