“Vieren ze daar ook Kerstmis!?”

Zoals jullie al eerder konden lezen, leef ik voor mijn stage 3 maanden lang in Oeganda. Ik blijf hier tot 16 januari, wat dus betekent dat ik ook bij Kerstmis en Nieuwjaar hier ben!

“Vieren ze daar ook Kerstmis!?”, is een vraag die al vele mensen aan me hebben gesteld. Ja hoor, ook hier wordt Kerst gevierd! Na rondvraag heb ik een globaal beeld gekregen over hoe dat dan in zijn gang gaat. Eerst en vooral is Kerstmis hier vooral een religieus iets: het gaat vooral om de geboorte van Jezus, niet om rendiertjes, de kerstman en kerstsokken.

by Céline Martens
by Céline Martens

Rond de kerstperiode komt de hele familie samen. Dit is zeker te merken aan het straatbeeld: sinds enkele dagen is het heel wat drukker! Heel wat mensen trekken namelijk terug naar de plek waar ze zijn geboren en waar hun familie woont. Aangezien de meesten hier geen auto hebben, gebeurt dit vooral met het openbaar vervoer. Volle bussen en taxi’s in overvloed!

Op Kerstmis gaat men doorgaans naar de kerk om er te bidden en God te bedanken voor het afgelopen jaar. Zo’n dienst kan wel enkele uren duren. Daarna maakt men lekker eten en schuift iedereen aan voor het feestmaal.

Vaak eet men tijdens deze maaltijd koeienvlees. Vlees is duur hier en wordt dus zeker niet dagelijks gegeten, een echt feestmaal dus! Na het eten is het tijd voor gezellig samen zijn of voor leuke activiteiten, zo zijn er bijvoorbeeld families die samen naar het strand gaan om daar verder Kerst te vieren. ’s Avonds zijn er vele optredens van muzikanten te bezoeken.

by Céline Martens
by Céline Martens

Zelf maakten mijn twee medestagiaires en ik het alvast gezellig op kerstavond! We maakten hapjes met ingrediënten die we konden vinden in een lokale supermarkt waar men ook wat Westerse producten verkoopt: op het menu stonden worteltjes met een sausje, chips, lookbroodjes en zelfgemaakte eiersalade. Tijdens ons aperitiefje keken we naar de film “Frozen”. Dit deden we niet binnen voor de kachel met een warme trui aan, maar buiten in onze short met de zon op ons gezicht! Als hoofdgerecht maakten we pasta pesto en keken we nog een kerstfilm. Ook aan cadeautjes, al meegenomen uit België, hadden we gedacht!

We verblijven hier in een appartementje dat deel uitmaakt van een hotel. Het personeel van het hotel begroet ons iedere dag weer even goedgezind, helpt ons al 2,5 maanden lang waar nodig en staat altijd weer klaar voor een leuke babbel. We besloten dus om ook hen even in de bloemetjes te zetten met een doos Belgische chocolade en een zelfgeknutseld kerstkaartje.

by Céline Martens
by Céline Martens

Ook op Kerstdag gingen we naar stage, dit om samen met ons allen Kerstmis te vieren! Al enkele dagen lang werd er door de kinderen en jongeren volop gewerkt aan een toneeltje, het kerstverhaal, het inoefenen van liedjes,.. en nu was het eindelijk zover! De dag begon met het decoreren van de binnenplaats, inclusief kerstboom! Daarna deden we een kerkdienst, geleid door onze Pastor. Geen saaie mis zoals je misschien zou denken, maar een dienst vol plezier! Er werd gezongen, gedanst, de mooiste kerstwensen werden uitgesproken. ’s Middags was het tijd voor een heerlijke maaltijd: vlees, vis, aardappelen, groentjes en twee typische etenswaren van hier: matooke (een soort bananenpuree) en chapati (een soort hartige pannenkoek). Natuurlijk was er ook cake!

by Céline Martens
by Céline Martens

Namiddag organiseerden we enkele activiteiten in kerstthema. Pakjes vissen, naar een kerstverhaal luisteren, kerstbal gooien, of gewoon de beentjes losgooien op kerstmuziek: het kon allemaal! Een dag vol gelach en plezier.

by Céline Martens
by Céline Martens

’s Avonds gingen mijn medestagiaires en ik eten in een pizzeria aan het strand, deze wordt uitgebaad door een Belg die hier al enkele jaren woont. Best pizza in town! We genoten van een lekkere pizza op het strand met uitzicht op het Victoriameer, de kerstlichtjes in de boom zorgden voor een magische sfeer. Morgen, op tweede kerstdag, gaan we samen ontbijten en daarna weer naar stage. Heel drukke maar heel gezellige kerstdagen dus!

by Céline Martens
by Céline Martens
Op voorhand dacht ik dat ik het toch wel moeilijk zou vinden, Kerstmis vieren zo ver weg van huis terwijl al mijn vrienden en familie dit samen vieren in België. Niets bleek minder waar, ik heb er heel erg van genoten! Kerstmis bij 26 graden, het is eens wat anders.

Once in a lifetime (helaas!) zou ik zo zeggen, nog genoeg jaren om Kerstmis in het koude België te vieren! Het was in ieder geval een Kerstmis die ik nooit zal vergeten, omringd door vele warme en lieve mensen die voor altijd een plaatsje in mijn hart zullen hebben.

by Céline Martens
by Céline Martens

Wist je dat je van de stad Hasselt een subsidie kan verkrijgen tot 750 euro om je reis- en verblijfskosten voor een stage/vrijwilligerswerk/inleefreis mee te betalen? Kijk zeker op www.hasselt.be/hgg !

Stay cool, be soliDARE!

Groeten vanuit Oeganda,

Céline :)

This article was originally published on hasseltgoesglobal