Leo Exter: 1000 mensen komen samen op HACK BELGIUM! Kom jij ook?

Hallo lieve vrienden! Vorige week heb ik een speciaal persoon ontmoet in de Marquis Building in Brussel. Zijn naam is Leo Exter! Leo is een van de ontwerpers van het 3-daagse evenement ‘HACK BELGIUM’. Ik ben enorm benieuwd wat dit evenement inhoudt en waarom wij (jij en ik) dit prachtige land zouden HACKEN.

Leo Exter
Leo Exter

Ik zag de USSR recht voor mijn ogen verdwijnen…

Leo werd geboren in Moscow, maar hij ging studeren in de VS. Hij kwam terug naar Rusland voor zijn eerste job. Die job bracht hem in 1999 naar België. “Ik zag de USSR recht voor mijn ogen verdwijnen toen ik 15 was. Dat was best een grote schok en het is wat ik denk dat er staat de gebeuren voor heel de wereld: gebeurtenissen die een grote schok teweeg gaan brengen, al is dat voor totaal verschillende redenen. Zelfs voor een klein, stil, normaal land als België zullen deze dingen gebeuren. Die redenen gaan niet intern zijn, maar hoogstwaarschijnlijk extern, zoals technologische vooruitgang, opwarming van de aarde of een combinatie van beide. De grootste veranderingen staan nog op ons te wachten. Als je niet voorbereid bent op deze veranderingen, zal je er door overrompeld worden.”, legt Leo uit.

HACK BELGIUM
HACK BELGIUM
HACK BELGIUM
HACK BELGIUM

Waarom zouden WIJ België moeten hacken in plaats van de regering?

Leo benadrukt dat WIJ, als burgers (startups, studenten, lokale handelaren en de rest), de touwtjes in handen moeten nemen om de veranderingen te trotseren. In zijn eigen woorden zegt hij: “Het is niet de taak van de regering, het is onze taak!”. Verder geeft hij toe: “Wij hebben de mogelijkheid om veel sneller te veranderen dan dat de regering dat kan. De regering is per definitie een onbuigbaar systeem, ze doen enkel hun zeer specifieke taken. Ze doen deze taken dan ook geweldig goed, zo ver als dat kan in België voor de afgelopen decennia. Ik hiermee bedoel is dat de regering niet gemaakt is om zo snel te veranderen als dat het zou moeten, maar wij als burgers hebben wel de mogelijkheid om te leren en onze gedachtegang op korte tijd aan te passen.”

HACK BELGIUM
HACK BELGIUM
HACK BELGIUM
HACK BELGIUM

HACK BELGIUM is relevanter voor kleine en middelgrote ondernemingen.

“Wie zien dat vooral mensen van grote en kleine bedrijven, freelancers, ontwikkelaars en ontwerpers afzakken naar het evenement. Wat we niet genoeg zien zijn de kleine en middelgrote ondernemingen. We zien geen lokale handelaren, we zien niet genoeg landbouwers.”, zegt Leo. Hij vindt dat het evenement zelfs meer relevant is voor deze kleine ondernemingen, want de grote bedrijven beschikken over genoeg capaciteit om de ‘straf’ die niet veranderen met zich meebrengt te absorberen. De kleine onderneming daarentegen, moet in staat zijn om snel te veranderen om niet van de kaart geveegd te worden. “Het grote doel van HACK BELGIUM is om mensen te leren om zich aan te passen aan de situatie. We willen hen laten zien dat dit écht nodig is en we geven hun de tools om effectief en zeer snel te veranderen!”.

HACK BELGIUM
HACK BELGIUM
HACK BELGIUM
HACK BELGIUM

Ideeën zijn waardevol, maar de mensen waarmee je samenwerkt om die ideeën werkelijkheid te maken zijn nog belangrijker.

“Het voelt enorm goed als je een goed idee hebt. Het heeft echter geen enkele waarde als het gewoon in je hoofd blijft zitten. Het is dus niet het idee dat je had in het begin, maar het zijn de mensen waarmee je dat uitwerkt en hoe het evolueert wat echt telt. Kijk naar de digitale giganten vandaag: ze werken totaal anders nu dan dat ze werkten toen ze pas startten. Het is die wil om te veranderen die hen doet overleven. Tijdens HACK BELGIUM ontmoet je mensen met verschillende inzichten en skills die kunnen helpen om jouw idee werkelijkheid te maken”. Ideeën zijn waardevol, maar de mensen waarmee je samenwerkt om die ideeën werkelijkheid te maken zijn nog belangrijker. Toen ik Leo vroeg naar deze experten die op het evenement aanwezig zijn, antwoordde hij: “We hebben anderhalf jaar gewerkt aan dit evenement om ervoor te zorgen dat wij de experten kunnen leveren die echt weten waar ze over praten, die het in de praktijk brengen, die er elke dag mee bezig zijn. Zo krijg je de beste hands-on ervaring die je ooit nodig zult hebben.”

HACK BELGIUM
HACK BELGIUM

Kom jij ook? Het zijn 3 dagen om jezelf opnieuw uit te vinden, net zoals je idee en je zaak!

Op de eerste dag zullen er meer dan 30 workshops zijn die jouw idee zullen verbeteren. We gaan aan de slag, we luisteren naar presentaties van experten en wat er in hun domein gebeurt. We leren wat deze experten zien, voornamelijk de grote veranderingen die zij hebben meegemaakt en nu al zien aankomen. Daarna kan je in groep ideeën uitwisselen of zelfs nieuwe ideeën bedenken.

“Wat moet ik meenemen?”, vroeg ik hem. Onmiddellijk antwoordde Leo spontaan: “Kom met een open geest! Ten tweede, neem je social skills mee en gebruik deze om totaal verschillende mensen te ontmoeten. Ze kunnen je misschien gek maken, maar ze leveren altijd een nieuw perspectief af dat waardevol is voor elk idee dat je nu al hebt. Op het einde van de eerste dag kiezen de deelnemers hun ideeën en vormen ze teams van vier of zes personen.”

HACK BELGIUM
HACK BELGIUM

Tijdens de tweede dag hepen experten ons door de ideeën te ondersteunen. Ze doen een onderzoek of analyse van de markt, technologie en ondernemingen. We krijgen de kans om ons idee tentoon te stellen, waarna de experten het dan uitvoeren door ons te laten zien hoe we het idee naar de echte markt kunnen brengen. Ten slotte, op de laatste dag, presenteren we ons idee aan een groep mensen van hetzelfde domein. Het doel van deze presentaties is om feedback te krijgen en het idee te versterken.

HACK BELGIUM
HACK BELGIUM

Geniet van 500 gratis tickets!

Lieve vrienden, zal jij een van de 1000 mensen zijn die dit land beter maken, en dit doet op grote schaal? Leo en zijn team nodigen je uit om het 3-daagse evenement HACK BELGIUM bij te wonen. Voor de mensen op een kleiner budget voorzien ze 500 gratis tickets. Deze gratis tickets zijn exclusief catering. Ikzelf zal absoluut een van de 1000 mensen zijn! Ik wil Leo bedanken voor dit aangename gesprek. RESPECT voor hem en zijn team voor dit geweldige project!

Krijg uw ticket: http://www.hackbelgium.be/get-tickets/ **

Volg HACK BELGIUM: http://www.hackbelgium.be **https://www.facebook.com/HackBelgium/ **

This article was originally published on ilovehasselt