BOL & ORCHESTRA, De klaviermeesters: Een piano voor iedereen!

Dag lieve vrienden. Vorige week bezocht ik de pianozaak Bol & Orchestra. Langs buiten zie je niet zo veel maar als je er binnenstapt dan ben je, geloof me, aangenaam verrast omdat hier een 120-tal piano’s staan. Ik kreeg een warme ontvangst van het toffe duo Vanessa Novak en Stefaan Deckers, de eigenaars van deze zaak. Ze vertelden me het bijzondere verhaal van hun passie.

Vanessa, Stefaan, Nick en Emma :-)
Vanessa, Stefaan, Nick en Emma :-)

Vanessa en Stefaan zijn de tweede generatie in deze zaak. Voor Vanessa is pianospelen een hobby terwijl Stefaan beroepspianist is. “Mijn vader is in 1971 in dit pand begonnen met de zaak. De winkel heette toen enkel Orchestra”, zegt Stefaan die piano heeft gestudeerd aan het Lemmensinstituut en daarna pianoles is gaan geven.

BOL & ORCHESTRA, De klaviermeesters: Een piano voor iedereen!
BOL & ORCHESTRA, De klaviermeesters: Een piano voor iedereen!
BOL & ORCHESTRA, De klaviermeesters: Een piano voor iedereen!

Grootste aanbod in België

Ik had niet verwacht om zoveel piano’s te zien staan in hun mooie zaak. Van Vanessa weet ik dat er altijd minstens 120 instrumenten in de zaak staan. Zij hebben het grootste aanbod aan piano’s van heel België. “De laatste vijf jaar zijn wij snel gegroeid!” vertelt Vanessa. “We hebben gekozen voor Europese pianomerken. Vroeger bestonden er heel veel pianomerken. Die hebben na de wereldoorlogen rake klappen gekregen. Het gros van de Europese merken is verdwenen omwille van de massaproductie uit Azië. De Europese pianomerken die zijn overgebleven, dat zijn nu heel sterke merken. Dat wil zeggen dat het kwalitatief heel goede instrumenten zijn. En qua prijs zijn ze op dit moment vergelijkbaar met de Aziatische merken. De roots van de piano liggen eigenlijk ook in Europa. Piano is hier ontstaan. Vandaar dat wij resoluut voor de Europese merken kiezen!” legt Vanessa enthousiast uit. Meteen voel ik de passie van de eigenaars die bekendmaken dat als ze op vakantie zijn, ze na vier dagen hun piano’s al missen. J

Emma zingt :-)
Emma zingt :-)
Nick speelt piano :-)
Nick speelt piano :-)

“Mensen verklaarden ons een beetje zot.” “Alle pianozaken overal ter wereld verkopen allemaal dezelfde merken van piano’s. Je vindt overal hetzelfde. Yamaha, Kawai en misschien nog een ander merk. En wij verkochten, net als alle andere winkels, ook diezelfde merken. Maar wij wilden dat niet meer. Er is zoveel meer en dat wilden wij de mensen laten zien. Wij wilden ons ook graag onderscheiden. En na veel nadenken, besloten wij om alle Europese merken onder één dak samen te brengen. Dat was zeker niet zo simpel als dat het leek, omdat de Europese merken bepaalde eisen hebben. Zo moet je gekwalificeerd zijn om die piano’s te kunnen onderhouden. Dus ging Stefaan op bijscholing in die fabrieken. En inderdaad, wij kregen toen vaak de vraag of wij zot waren. Omdat wij het vertrouwde, dat wat iedereen kende, opgaven”, zegt Vanessa die samen met Stefaan bewust de keuze maakte om diversiteit aan te bieden omdat mensen een ander geluid willen.

BOL & ORCHESTRA, De klaviermeesters: Een piano voor iedereen!

Een piano voor iedereen!

Yep, dat is de slogan van hun zaak! Want pianospelen is voor iedereen, voor jong en oud, voor blank en zwart. “En we hebben ook piano’s in alle prijsklassen, voor beginners en voor concertpianisten. Voor elk wat wils!” zegt Vanessa met een BIG smile. “We proberen de financiële drempel te verlagen door huurpiano’s aan te bieden vanaf €35 per maand.” Zowel Vanessa als Stefaan beseffen ook dat je normaalgezien maar één keer in je leven een piano koopt. Mensen moeten de juiste keuze kunnen maken en zo’n beslissing neem je ook niet in vijf minuten.

BOL & ORCHESTRA, De klaviermeesters: Een piano voor iedereen!

Meestal staat Vanessa in de zaak en geeft ze uitleg aan de klanten over de verschillende piano’s. Ze legt hen de verschillen uit en ze laat de klanten het verschil ook horen zodat de mensen met hun hart kiezen. “Daar kruipt natuurlijk wat tijd in maar we besteden er graag tijd aan zodat onze klanten zeker de juiste piano kiezen. Als ze gekozen hebben, dan levert Stefaan de piano altijd zelf af. Voordat we de piano naar onze klant brengen, gaat de piano eerst nog naar ons atelier. Daar wordt de piano, door Stefaan en een medewerker, nagekeken, gepoetst en gestemd. Dan pas brengt Stefaan die piano naar het huis van de klant”, legt Vanessa uit, “Dus doorlopen wij het volledige proces samen met onze klanten, van aankoop tot levering.”

BOL & ORCHESTRA, De klaviermeesters: Een piano voor iedereen!
BOL & ORCHESTRA, De klaviermeesters: Een piano voor iedereen!

Stefaan brengt me naar een kamer in hun zaak, waarin alle piano’s gegroepeerd worden volgens de grootte van de vleugels en volgens budget. Zo heb je er eentje die 500 euro kost maar er staan ook echt heel dure exemplaren. In de ‘dure kamer’ laat Stefaan horen waarom een piano veel kost. Oh, ik ben absoluut geen kenner maar die klank van de piano zegt al genoeg om te voelen dat de prijs van de piano zeker gerechtvaardigd is. Hun atelier vind ik ook superinteressant. “Hier worden de piano’s gecontroleerd, gemaakt en hersteld. We doen hier alles zelf”, vertelt Stefaan die een specialist is in pianotechniek.

BOL & ORCHESTRA, De klaviermeesters: Een piano voor iedereen!

Hun klanten komen van overal

Van woensdag tot zondag is Bol & Orchestra geopend. Op maandag en dinsdag is de zaak gesloten, maar dit duo is altijd bereid om hun klanten te bedienen op afspraak, zelfs tijdens sluitingsdagen. Het is ook een verrassing voor me als Vanessa vertelt dat hun klanten uit België, Nederland, Frankrijk en Duitsland komen. “Dat is ook omdat we de enige zaak zijn in België die het meest nieuwe, diverse aanbod heeft. Dus hier staan: C. BECHSTEIN, BECHSTEIN, W. HOFFMANN,STEINGRAEBER & SÖHNE, BÖSENDORFER, ESTONIA, G. STEINBERG, ZIMMERMANN , PERZINA, YAMAHA en KAWAI. Alles vind je hier”, vertelt Vanessa die een echte Bechstein-fan, is terwijl haar man een klant verder helpt.

BOL & ORCHESTRA, De klaviermeesters: Een piano voor iedereen!

7 op 7, van ‘s morgens tot ’s avonds

Vanessa zegt ook dat zij 7 op 7 van ‘s morgens tot ’s avonds met piano’s bezig zijn. “Dat is ons leven, we ademen hier muziek. Als we ergens op vakantie zijn dan kijken wij eerst of er een piano staat”, lacht zij. “We zijn er zo veel mee bezig, we kunnen het niet loslaten. En het moet ook. Wij moeten bijblijven. Dat vind ik zo belangrijk”, zegt ze. Wel, lieve vrienden. Ik ben heel trots op deze pianowinkel. Het duo Vanessa en Stefaan vindt dat hun zaak perfect past in Hasselt als Hoofdstad van de Smaak. Bij hun vind je immers smaak genoeg in verschillende klanken. Wil jij ook iets moois beleven in dit pianoparadijs? Dan ben je altijd welkom in deze zaak aan de Thonissenlaan 34. Vanessa en Stefaan, en misschien ook hun twee schattige kinderen, Emma en Nick, zullen je zeker met open armen ontvangen. Oh ja, van 20 tot en met 28 mei zijn er opendeurdagen bij Orchestra! Iedereen is van harte welkom! Elke bezoeker maakt kans om een gratis huisconcert te winnen! Ik ga heel zeker langsgaan! :-)

BOL & ORCHESTRA, De klaviermeesters: Een piano voor iedereen!

BOL & ORCHESTRA, De klaviermeesters: Een piano voor iedereen!

Op het einde van ons gesprek wens ik hen veel succes. Superbedankt voor dit mooie verhaal! Blijf op de hoogte van Bol & Orchestra en volg hun Facebookpagina: https://www.facebook.com/orchestra.be/ En surf zeker naar hun website: https://www.orchestra.be

This article was originally published on ilovehasselt