Chatbots, worden ze onze beste vrienden?

‘Siri, wat zijn chatbots?'

Deze vraag stellen aan Siri zou een beetje ironisch zijn. Siri behoort namelijk tot dit mooi staaltje technologie. Een vergevorderd programma als dit is alleen weggelegd voor de grootsten in de technologische wereld, toch een beetje een ver-van-mijn-bedshow. Gelukkig stopt het hier niet bij.

Chatbot

Laten we beginnen bij het begin. Wat zijn chatbots? Peter Van Hende leerde me er alles over op de Dag van de Digitale Communicatie. Volgens hem zijn chatbots een grote innovatie in de technologie, zonder twijfel de toekomst van online communicatie. In feite chat een gebruiker met een software online, en hoe vreemd ik het soms ook vind: de drempel om te praten met een machine is nu al zo goed als verdwenen.

Toekomst voor gebruiker en organisatie
Chatbots worden in de toekomst onze beste vrienden als het aankomt op persoonsgerichte communicatie. Om een voorbeeld van Peter Van Hende te gebruiken, stel dat je wil genieten van een dagje weg. Eens je in de auto zit, spreek je de boordcomputer aan en vertel je jouw verwachtingen. Je hoort onmiddellijk hoe je best rijdt, wat er te beleven valt en wat de weersvoorspelling is. Chatbots zijn de volgende stap in de richting van communicatie op maat. Innovatief genoeg om met je bedrijf op in te zetten? Zeer zeker!

Met een chatbot bereik je niet alleen de mensen op een gebruiksvriendelijke manier, ook voor het bedrijf heeft dit bergen voordelen. Het targeten van je doelgroep gaat enorm gemakkelijk. Onder andere Facebook biedt binnen Messenger enorm veel mogelijkheden om je doelgroep zo nauwkeurig mogelijk te bereiken. Als organisatie kan je met een goed geprogrammeerde chatbot elke dag, op elk uur klaarstaan van de klant of gebruiker.

Verder is er een chatbot op het niveau van elke organisatie. Er is de gewone beslissingsboom, waarbij je als gebruiker de chatbot activeert door hem aan te spreken met een geschreven bericht. Hij zal je dan een vraag stellen en antwoordmogelijkheden tonen. Op basis van je antwoorden zal hij je helpen. Chatbots uitgerust met natural language processing gaan een stap verder. Deze programma's geven antwoord op vragen die je zelf stelt. Voer hier Artificial Intelligence en spraak aan toe en je hebt een uitstekend staaltje technologie. Siri, Google Home en Alexa – de variant van Amazon – kunnen opvolgvragen aan, leren uit hun eigen fouten en zijn 24/7 beschikbaar voor een humaan gesprek.

Lezing van Peter Van Hende op de Dag van de Digitale Communicatie
Lezing van Peter Van Hende op de Dag van de Digitale Communicatie

Klant is koning
Dat de klant koning is zal elke handelaar beamen. Het is dan ook belangrijk alles te bekijken vanuit het perspectief van de gebruiker. Tegenwoordig is het geen kwestie meer van hoe je mensen best bereikt, maar op welke manier je hen mag bereiken. Over de jaren heen verschoof de interesse van de mensen van de krant naar de televisie, om nu te stoppen bij de smartphone. Het aantal gebruikers van chatapps groeit dan ook explosief. Ook het belang van het gebruiksgemak stijgt enorm. Chatbots spelen mooi in op al deze punten. Wat is er gemakkelijker dan gewoon wisselen tussen een gesprek met een van je vrienden en gesprek met een chatbot die antwoord geeft op al je vragen?

Vraag dus niet aan Siri wat chatbots zijn maar begin eens met iets leuk, zoals ‘Wat is de beste pizzeria in de buurt?’. Antwoord gegarandeerd!

This article was originally published on comma