"Altijd op zoek naar de meerwaarde"

Elk academiejaar zijn er studenten die net dat tikkeltje meer bijbrengen aan de richting en zo een streepje voor hebben bij de docenten. De vraag is of deze studenten ook effectief zoveel verder geraken in het werkveld dan anderen. Ik praatte met Laurien Celis, oud-studente Communicatiemanagement aan de hogeschool PXL die, alvorens ze afstudeerde, al over een cv beschikte waar je mond van openvalt.

by Thomas Beerten — by Thomas Beerten
by Thomas Beerten — by Thomas Beerten

Op Eigen Benen Staan

In haar afstudeerjaar neemt Laurien deel aan de wedstrijd “Op Eigen Benen Staan”, een pitch waarbij je jouw start-up (idee) mag voorleggen aan een jury. Laurien wint deze wedstijd op een indrukwekkend manier. Ze pitcht geen idee of concept, maar vertelt gewoon eerlijk waarom zij deze kans verdient. Mede door haar sterke presentatieskills en overtuigingskracht mag ze net na haar studies haar koffers pakken voor een weekje Sillicon Valley. Een prestatie waar ze tot op de dag van vandaag met veel trots op terugkijkt.

Ook haar stage legt haar geen windeieren. Laurien krijgt een plaats in het team van RCA Group op de afdeling PR, maar merkt snel dat reclame toch meer haar ding is. Ze maakt duidelijk indruk op haar werkgever, want ze krijgt na het aflopen van haar stageperiode de kans om verder te blijven werken als jobstudente en vervolgens als vaste werknemer. Als Communicatieadviseur bij de afdeling Brands is zij de tussenpersoon tussen klant en haar medewerkers. Naast, samen met het team, campagnes te ontwikkelen en implementeren, fungeert zij vooral als project- en accountmanager om erop toe te zien dat de klant ten alle tijden tevreden is.

Marketingnerd

Laurien voelt zich duidelijk op haar plaats bij RCA Group en geniet van het veelzijdige karakter van de job. Ze krijgt ook de mogelijkheid om te ontdekken wat haar kwaliteiten zijn en hoe ze zich verder wil ontwikkelen binnen de communicatiesector.

Eén ding is zeker: deze “marketingnerd” (zo omschrijft ze haar zelf) heeft hoe dan ook nog veel ambitie en is ook voortdurend bezig met haar verdere zelfontplooiing. Dat is iets wat we duidelijk terugvinden op haar sociale media. Deze jongedame is fier op wat ze verwezenlijkt en toont dit graag aan de buitenwereld. Haar collega’s durven hier weleens mee lachen, geeft ze zelf met een glimlach toe. Toch maakt dit allemaal deel uit van hoe ze haar leven wilt leiden en probeert overal een meerwaarde uit te halen.

Laurien had al snel door dat goede resultaten op school niet de sleutel tot succes zijn, netwerken des te meer. De ex-studente dacht steeds na over hoe ze een meerwaarde uit een schoolopdracht kon halen. Zelf zegt ze hierover dat je als student verder moet durven denken dan de opdracht zelf. In het 3e jaar krijgen studenten communicatiemanagement de opdracht om een magazine te schrijven over eender wat. Laurien ging niet op zoek naar een onderwerp, wel naar een opdrachtgever, een simpel maar geniaal idee. Deze werkwijze zorgt er immers voor dat de student de opdrachtgever een dienst aanbiedt, en eventueel een ‘wederdienst’ kan verwachten. Zo bekijk je je opdrachten op een serieuze manier en krijg je een trots gevoel. Eenmaal als je dit gevoel te pakken hebt, ga je vanzelf meer investeren in je personal branding omdat je wilt tonen wat je bereikt hebt. Laurien is iemand die hier bewust tijd in steekt omdat ze het belang inziet van de sociale media. “Iedereen gaat eerst iemand facebooken. Laat het dan alsjeblieft een interessant profiel zijn waar ze op uitkomen.”

Passie voor communicatie

Ze doet dit niet enkel voor de connecties, maar ook gewoon uit pure passie en interesse voor het vakgebied. Ze is constant op zoek naar nieuwe trends en goede campagnes om uit bij te leren. Wat ze graag nog verder ziet evolueren, is de snelheid en het belang van customer service. Hier moet een bedrijf het verschil in kunnen maken, want de community onderhouden is cruciaal. “Snelheid, vriendelijkheid en het menselijke aspect zijn hierin heel belangrijk,” aldus de marketingspecialiste in spe. “Dat zijn ook de enige dingen die niet te automatiseren vallen en waarin je dus écht enkel kan uitblinken door daar gewoon steengoed in te zijn. Elk goed bedrijf zal wel steeds mee op de digitale kar springen en mee zijn met de laatste marketingtrends, maar de voeling en de manier waarop je met mensen omgaat, blijven zeer uniek per bedrijf. Wees dus daarin de beste.”

Op de vraag welk opleidingsonderdeel haar het meest heeft bijgebracht, antwoordt Laurien met een lach en de reactie “Moet ik zijne naam nog noemen?”. Tijdens het interview werd me al duidelijk dat Dieter Van Esch, docent van de Masterclass Digitale Communicatie, een grote indruk naliet op haar. Beide hebben ze een duidelijke visie en een grote passie voor reclame en digitale marketing. Wat ze het belangrijkste vond in zijn lessen, is dat hij ook de nadruk legde op praktijkervaring. “Hier is €5, maak maar eens een Facebookadvertentie.” Je leert niets beter en sneller dan door het gewoon te doen.

Maak het verschil door wie je bent en wat je doet

Daarnaast is Laurien grote fan van de opdrachten die wij in onze opleiding krijgen. Zo zocht zij altijd naar een meerwaarde in elke opdracht en breidde ze de eigenlijke opdracht steeds uit, met als doel anderen én zichzelf versteld te doen staan. Iets dat we absoluut kunnen terugvinden in haar eigen event. Samen met medestudent Stijn Spaas organiseerde zij het event ‘Marketing In Spiration’. Een voorbeeld dat elk jaar met de nodige fierheid en trots gebruikt wordt door docenten. Ze slaagden erin Sasha Strauss, oprichter van Innovation Protocol, te strikken als keynote speaker en dit allemaal in een kerkje in Hasselt. Nog steeds krijgt ze appreciaties van aanwezigen en andere contacten, die zeer onder de indruk zijn van deze prestatie.

Als afsluiter vraag ik haar nog een tip mee te geven naar studenten Communicatiemanagement. Ik citeer: “Die punten, no one cares. Niemand ligt hier wakker van. Maak het verschil in wie je bent en wat je doet. Maak de juiste contacten, haal het maximum uit de opdrachten en bouw aan je netwerk. Het zijn deze dingen die het verschil maken. Ik moest geen 17 halen. Een 11 was meer dan genoeg, zelfs slagen was niet altijd het belangrijkste. Als je na een opdracht weer vier nieuwe mensen aan je netwerk kan toevoegen, is dit vaak een grotere meerwaarde dan afstuderen met onderscheiding of zelfs grote onderscheiding. Pin je daar dus niet op vast.”

Deze tip omschrijft wat voor iemand Laurien is: een vrouw met ballen die voor niets minder dan het beste gaat.

By Florian Poel — by Florian Poel
By Florian Poel — by Florian Poel
This article was originally published on comma