Erendiz Ates, LinkedIn ambassadeur van de Benelux

Erendiz Ates is gebeten door de communicatiemicrobe. Al jarenlang is hij een vaste waarde op LinkedIn en helpt hij ondernemingen online te groeien. Het is indrukwekkend hoe hij, als oud-student communicatiemanagement, uitgegroeid is als één van de beste netwerkers van Limburg. In het artikel geeft hij enkele tips & tricks over zijn vakgebied.

by Fien Aerts
by Fien Aerts

Je bent oud student Communicatiemanagement op Hogeschool PXL en hebt de afstudeerrichting commerciële communicatie gevolgd. Wat was jouw droom om met deze studie te bereiken toen je aan deze opleiding begon?

Erendiz: “Op het moment dat ik koos om Communicatiemanagement te studeren, had ik nog niet echt een droom. Het enige wat ik wist was dat ik goed was met communicatie. In mijn 6e middelbaar kwam in mijn beroepskeuzetest naar voren dat ik toch wel iemand was die voor een groep moest staan, iemand die met mensen bezig moest zijn. Ik ben dan eerst begonnen met de opleiding Handelsingenieur op de Universiteit van Hasselt maar al snel bleek dat dit voor mij niet de juiste richting was en uiteindelijk ben ik dan terecht gekomen bij de opleiding Communicatiemanagement. Al snel bleek dit de juiste keuze te zijn omdat ik tijdens deze opleiding mijn kwaliteiten kon ontwikkelen.

“Nadat ik afgestudeerd was wist ik dat ik expert wilde worden in iets waar ik de nodige know-how over had. Ook wilde ik graag met mensen bezig zijn, voor een groep staan en mensen overtuigen. Uiteindelijk, na veel omwegen, is dat social mediatrainer geworden en dan voornamelijk op LinkedIn.”

Vind je dat de studie communicatiemanagement je geholpen heeft om te bereiken waar je nu staat?

Erendiz: “Absoluut, dat waren de mooiste jaren van mijn leven. Ik heb me heel goed geamuseerd en ook heel veel geleerd. Ook ben ik er zeker van dat het een springplank is geweest in mijn carrière. Natuurlijk zat ik destijds in een periode waarin Communicatiemanagement niet was wat nu is. Toen was alles nog heel sec en minder gecompliceerd. Digital marketing, event, de sociale media, … zijn allemaal zoveel veranderd dat ik ervan overtuigd bent dat de studie in deze tijd nog boeiender is dan toen.”

Welke tips heb je voor de studenten Communicatiemanagement die binnenkort afstuderen?

Erendiz: “Ik zou graag willen meegeven dat het er in de praktijk toch anders aan toegaat dan hoe het op school allemaal voorgesteld wordt. In het echte leven moet je rekening houden met bepaalde structuren die in het bedrijf gehanteerd worden. Sommige bedrijven leggen de focus op kwaliteit, andere dan weer op kwantiteit. Ook moet je rekening houden met de bedrijfscultuur. Soms heb je zelf een bepaalde visie of werking maar dan kom je in een bedrijf en merk je dat je toch in een ander tempo moet werken en dat de accenten toch anders liggen. Ook gaat iedereen die de eindmeet van communicatiemanagement haalt, niet per se in éénzelfde functie werken. Communicatie is zo breed dat je je eigen ding moet vinden. Als tip wil ik dan ook meegeven om zo veel mogelijk te studeren. Ik heb zelf geen unief gedaan maar wel twee bachelors en een postgraduaat gehaald. Ik heb zelf dus geen master maar ik zou mensen die overwegen om een master te doen het zeker willen aanraden. Als een master niet voor jou weggelegd is, is dat ook geen ramp. Zolang je toont dat je ondernemend bent zal je je weg wel vinden. Ook is het belangrijk om leergierig te blijven. Ikzelf heb sinds mijn afstuderen continue cursussen gevolgd om de expert te worden die ik vandaag de dag ben.”

Ik zag dat je heel actief bent op LinkedIn en dat je ook veel dingen daarbuiten doet, is dat niet allemaal moeilijk te combineren?

Erendiz: “Ik doe op dit moment heel veel en dat is inderdaad wel druk maar die keuze heb ik wel zelf gemaakt. Het was voor mij belangrijk om alles rustig op te bouwen. Ik heb ervoor gekozen om naast mijn fulltime job mijn merk als LinkedIntrainer op te bouwen.Op termijn kan ik altijd nog kijken of ik ga minderen in mijn voltijdse job, dat gaat zich allemaal in de komende jaren uitwijzen. Mijn passie ligt enerzijds echt wel bij business-to-business communicatie en het versterken van je brand op social media. Anderzijds ligt mijn passie ook bij rekrutering en hoe je social media kan gebruiken om een bedrijf te matchen met een werknemer.”

Wat zijn de minpunten aan een job in de communicatiewereld?

Erendiz: “Een minpunt is zeker dat je altijd ‘online’ bent. Het bezig zijn met je onlinestrategie is iets wat heel de dag doorgaat. Dit is dus zeker geen 9 to 5 job, je bent constant bezig met jezelf te verbeteren. Ook is communicatie geen exacte wetenschap dus je moet eigenlijk continue jezelf gaan bijschaven in tegenstelling tot zo vele andere vakgebieden. In communicatie verandert alles continu snel. Wat vandaag hot is, is volgend jaar niet per se hot.”

Wat zijn volgens jou de ultieme tips voor een bedrijf dat actief wil zijn op LinkedIn?

Erendiz: “Tip één is dat ze mij moeten inhuren (lacht). Ze moeten actief met LinkedIn bezig zijn. Daarmee bedoel ik dat die ondernemers echt een keer moeten vergaderen met iemand die kennis heeft van Linkedln. Met deze persoon moet er dan een doorlichting gemaakt worden om te kijken wat ze al goed doen en wat niet. Die doorlichting moet gebeuren door iemand extern want intern gebeurt dit altijd met oogkleppen op. Je moet natuurlijk ook niet alles uitbesteden maar het is belangrijk dat je je in 2019 wapent voor de toekomst. Als bedrijf moet je bijvoorbeeld klaar zijn voor de zogenoemde millenials want die mensen worden niet alleen uw werknemer maar ook je potentiële klanten. Je bereikt hen via sociale media en als je business-to-business actief bent is LinkedIn platform nr. 1. Ten eerste is het is heel belangrijk om te beseffen dat er een behoefte is en ten tweede moet er iets aan deze behoefte gedaan worden. Je kan oftewel een opleiding volgen of mensen inschakelen die het wel kunnen. Uiteindelijk giet je dat in een social mediastrategie. Wij hebben nu bijvoorbeeld zes maanden lang twee keer per dag iets gepost op de company page van LinkedIn. Hierop hebben we verschillende soorten content voorzien. Na zes maanden kun je dan analyseren wat gewerkt heeft en wat niet en hoe we het verder gaan doen. Dat men daar gewoon eens over nadenkt is echt al veel. Een andere belangrijke tip is om niet als kip zonder kop op sociale media beginnen zitten.”

Via een oprechte emotionele binding kan je het verschil maken in business.

Hoe denk je dat LinkedIn binnen nu en pakweg 10 jaar geëvolueerd zal zijn?

Erendiz: “Ik denk dat LinkedIn nog in de beginfase van zijn succes staat. Ik geef nu al een aantal jaar les over LinkedIn en in het begin zaten daar alleen sales mensen en recruiters op. Tegenwoordig zie ik steeds meer professionals, ondernemers en bedrijven er gebruik van maken en content voorzien op dit medium. LinkedIn begint steeds vaker onderdeel te worden van de digitale marketingstrategie. Ik denk dus dat LinkedIn naar de toekomst toe meer en meer geïntegreerd zal worden. Nu kan ik natuurlijk niet tien jaar in de toekomst kijken maar ik ben er wel van overtuigd dat we pas die boost, die ze nu al in de Verenigde Staten hebben, hier ook gaan kennen. Het medium gaat een steeds prominentere rol hebben voor bedrijven.”

Wat is de opvallendste verandering die je al meegemaakt hebt in de communicatiewereld tijdens je carrière?

Erendiz: “De grootste verandering is dat je vroeger eigenlijk een strategie kon uitwerken of een planning maken, en daar een jaar mee verder kon. Je kon met een bepaalt budget, zoveel euro spenderen aan tv, radio, enkele artikels in Het Belang van Limburg en je was klaar. Nu is het omgekeerd, klanten en werknemers zitten allebei op sociale media en zoeken zelf informatie zoals recensies en reviews op. Je had vroeger de macht om met een soort van eenrichtingsverkeer te communiceren. Een andere verandering is dat standaard marketing nu snel doorzien wordt en dat mensen die ‘ballon’ als het ware heel snel doorprikken. Daar bedoel ik mee dat ik in 2019 echt geloof dat oprechte marketing en authentieke marketing the way to go is. Als bedrijf kan je dus beter manieren vinden om niet aan hard selling te doen maar te werken aan een social selling strategie.”

Je bent dit jaar verkozen tot Limburgs netwerker van het jaar, wat houdt dat precies in?

Erendiz: “Ik ben zelf iemand die heel sociaal is maar sociaal zijn en kunnen ‘netwerken’ zijn toch nog twee verschillende zaken. Ik ben twee jaar geleden eens met iemand meegegaan naar een netwerkevent en eigenlijk was dat één van de slimste zetten van mijn leven als ondernemer. Er zijn toen enorm veel deuren voor mij opengegaan. Je leert op een formele en ook informele manier mensen kennen. Dat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik lid ben geworden van een netwerkclub die in heel Vlaanderen actief is. Zo ben ik dan uiteindelijk, in Limburg, netwerker van het jaar geworden. Hoe word je dat? Eigenlijk als je mensen verbindt met elkaar, als je opportuniteiten ziet voor elkaar, als je waarden biedt aan elkaar, klanten vindt voor elkaar maar ook op persoonlijk niveau, als je er bent voor elkaar. Het is niet evident om te ondernemen in België en zeker niet in Limburg dus voor de mensen die zelfstandige willen worden is mijn voornaamste tip: omring u met de juiste mensen, mensen met dezelfde visie en met dezelfde mindset zodat je samen kan groeien.

“Integreer ook altijd LinkedIn in je netwerking. Begin daar nu al mee als student. Als je nu al mensen begint toe te voegen en berichten stuurt als je online netwerking doet dan ga je zien dat veel deuren voor je opengaan.”

De echte kracht van het netwerk, zit in het netwerk van uw netwerk.

Wat is een hoogtepunt uit je carrière tot nu toe?

Erendiz: “Het hoogtepunt wat betreft mijn zelfstandige activiteit is dat ik eigenlijk sinds vorig jaar LinkedIn ambassadeur ben van de Benelux. Dat betekent dat LinkedIn mij zelf heeft uitgenodigd om een vergadering bij te wonen. Om de zoveel tijd mag ik eens een meeting bijwonen en dan krijg ik inside information en verwennen ze me met een paar cadeautjes. Het is niet alsof ik bij hen in dienst ben maar het is gewoon echt het ambassadeurschap. Enkele taken zijn bijvoorbeeld het regelmatig feedback geven over LinkedIn. Op dat gebied zijn ze heel transparant. Dat was voor mij wel een toppunt omdat dat mijn doel ook altijd al geweest is. Ik wilde niet bekend staan als een social media coach maar ik wilde bekend staan als een LinkedIn trainer.”

Wat zou je nog in de toekomst willen bereiken?

Erendiz: “Ik zou graag mijn expertise verder willen uitdiepen, het versterken in Vlaanderen en ervoor zorgen dat mensen naar mij komen voor trainingen. Ik profileer me niet altijd als een expert maar eerder gewoon als iemand die een paar stappen voor staat op de gemiddelde ondernemer op het gebied van LinkedIn en online branding. Ik wil gewoon de kennis die ik opdoe delen met zoveel mogelijk ondernemers. Ik zou uiteindelijk graag een bedrijf hebben waarbij ik kan blijven doen wat ik graag doe. Ook wil ik het klantencontact zijn, evenals projectmanager, om alles in goede banen te leiden. Ik werk ook samen met een partner voor websites en met een partner voor video’s zodat ik eigenlijk toch een schakelpunt kan vormen tussen het bedrijf en de online behoefte die de consument nodig heeft. Ook ben ik voorstander van de persoonlijke aanpak. Ik ben absoluut niet de slimste op het gebied van social media, maar ik ben wel iemand die het heel goed kan vertalen en het uit kan leggen in ‘mensentaal’ zodat men snapt wat je aan het doen bent en de ondernemer betrokken is in het proces.”

Heb je nog tips voor de studenten die nu de opleiding volgen en misschien ook jouw richting uitwillen?

Erendiz: “Het is heel belangrijk om in het begin een job te vinden waarbij je je toch wel goed voelt. Ik ben zelf bij de VDAB begonnen binnen de opleiding communicatie en recruiting, wat eigenlijk niet per se in het verlengde lag van mijn opleiding. Op dat moment had ik een slechter gevoel. Ik vroeg me af of ik wel de juiste keuzes had gemaakt maar uiteindelijk moet je altijd als student op lange termijn kijken. Het kan goed zijn dat je het eerste jaar op een plek zit waar je niet graag zit. Investeer dan in de toekomst en maak jezelf gewoon expert van iets waar je goed in bent. Blijf daar gewoon aan werken en ooit zal je oogsten wat je zaait. Voor de studenten die erover nadenken om zelfstandige te worden moeten zich wel realiseren dat het in het begin weleens moeilijk kan zijn om de eindjes aan elkaar te knopen. Als je afstudeert weet je niet zo goed wat je nu daadwerkelijk gaat verdienen. Vaak wordt zelfstandige zijn heel kleurrijk voorgesteld, je kan je auto afschrijven, hier en daar eens lekker gaan eten maar je moet er ook altijd voor zorgen dat alles financieel in orde is. Focus dus op het vinden van iets waar je echt goed in bent. Ook al zit je tijdelijk op een plaats die je niet zo leuk vindt, uiteindelijk ga je merken dat je oftewel kan doorgroeien of je zoekt gewoon een andere weg. Er is altijd een weg voor de mensen die willen ondernemen.”

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/erendizates/

Facebook: https://www.facebook.com/azsolutions.onlinebranding

Instagram: @erendizates https://www.instagram.com/erendizates/

This article was originally published on comma