Keeping it real: 3X meer uiterlijke diversiteit binnen marketing (en waarom we er nog niet zijn)

Diversiteit. Het klinkt als zo’n zwaar woord, terwijl het zo’n simpele inhoud heeft. Verschillend. Dat betekent het letterlijk. Maar in werkelijkheid houdt het nog iets zo veel simpeler in: zoals iedereen. Net omdat niemand op elkaar lijkt, zou het beeld van mensen in de media en in marketing zo verschillend moeten zijn. Als wij ons zo makkelijk moeten kunnen identificeren met mensen in media, zou het ook niet zo moeilijk moeten zijn om die mensen op ons te laten lijken. Toch?

Fenty Beauty

Een greep uit de verschillende tinten foundation van Fenty Beauty — by https://www.instagram.com/fentybeauty/
Een greep uit de verschillende tinten foundation van Fenty Beauty — by https://www.instagram.com/fentybeauty/

Met slogans als ‘Beauty for all’ en ‘The new generation of beauty’ bracht Rihanna, oftewel Robyn Rihanna Fenty, Fenty Beauty uit: een cosmetica merk voor alle huidtypes en elke huidskleur. Voor Rihanna vormt make-up naar eigen zegge een wapen om zichzelf mee uit te drukken: een manier om haar gevoelens te uiten en om zonder angst het begrip ‘schoonheid’ te kunnen benaderen. Ze richtte Fenty Beauty op zodat alle vrouwen, overal, zich voelen alsof ze ergens bij horen, alsof ze ergens vertegenwoordigd worden en een plaats hebben. Ze biedt producten aan voor elke huidskleur en ontwikkelt formules voor elk huidtype. ‘Je moet je vrij voelen om risico’s te nemen en iets nieuws te proberen.’, zegt ze zelf. Samen met de oprichting van het merk werd er een spot gelanceerd. Met vrouwen van allerlei afkomsten en met verschillende culturen, werd die dan ook met open armen ontvangen door vrouwen van over de hele wereld. Een bewijs dat er een grote vraag naar deze producten bestaat, en het niet enkel gaat om het gebruiken van diversiteit als modewoord.

Victoria’s Secret (vs Ashley Graham?)

Twee modellen die geassocieerd worden met Fenty Beauty liepen in 2017 ook mee in de Victoria’s Secret modeshow. Na veel kritiek door de jaren heen lijkt het merk het eindelijk door te hebben, en waren bijna de helft van de modellen op de catwalk women of color. Een van deze modellen, Cindy Bruna, zei na zelf al vier shows voor hen gelopen te hebben dat deze keer eindelijk anders voelde. Ze had er vertrouwen in dat het merk op goede weg was. Het lingeriemerk lijkt echter nog niet klaar te zijn op vlak van diversiteit.

De gefotoshopte instagrampost van Graham's account — by https://www.instagram.com/theashleygraham/
De gefotoshopte instagrampost van Graham's account — by https://www.instagram.com/theashleygraham/

Ashley Graham, een bekend plus size model, zette voor de show op tv kwam een foto van zichzelf online met gefotoshopte ‘angel wings’. Vele fans waren op het eerste zicht in de wolken: eindelijk liep er een plus size model als Victoria’s Secret Angel op de catwalk. Maar helaas; het was Grahams eigen kritiek op het merk voor hun tekort aan diversiteit in kledingmaten bij hun angels. Niet dat ze geen lingerieshows loopt dus, maar nog nooit heeft het grote merk het zelf ‘aangedurfd’ om modellen met een maatje meer op hun catwalk te laten flaneren. Hoe lang zal dat nog duren?

Cacsmy Brutus , model voor Asos' Activewear
Cacsmy Brutus , model voor Asos' Activewear

ASOS

Ook winkelketens doen hun best: online kledingwinkel Asos zette stappen in de goede richting. De Haïtiaanse Cacsmy Brutus staat model voor de nieuwe lijn van activewear. Klinkt misschien niet zo speciaal, tot je merkt dat het model één been heeft. Ze verloor op haar veertiende haar rechterbeen na een behandeling voor een agressieve soort kanker, maar reist sindsdien wel nog ‘gewoon’ de wereld rond, blogt en doet modellenwerk zonder dat je er iets van zou merken.

Enkele maanden voor deze campagne uitkwam, bracht Asos een nieuwe lijn zwemkledij uit met opmerkelijke foto’s. Enkele van de modellen op de site hadden namelijk cellulitis en striemen op hun heupen. Ze werden geprezen door vrouwen van overal op sociale media, tot er iemand opmerkte dat deze imperfecties er werden bij gezet. Het model was dus in werkelijkheid ‘perfect’, waarna Asos hen ‘echter’ maakte, volgens velen met het oog op de positieve kritiek die ze ook eerst ontvingen. Hun nieuwe activewear campagne geniet voorlopig nog enkel goede commentaren, maar het zal nog wel even duren voor de vorige misstap vergeten wordt.

We zijn er nog lang niet, maar we komen dichterbij. Een merk als Fenty Beauty wordt wereldwijd geprezen. Een instelling met zo’n exclusieve reputatie als Victoria’s Secret breidt hun scala aan modellen uit met Angels van over de hele wereld. Online kledingwinkel Asos geeft mensen met een beperking een eerlijke kans. Bovendien zijn er op de site ook modellen te zien die dezelfde imperfecties hebben als sommige van hun klanten, ook al zouden deze niet echt zijn. En er mag dan nog geen plus size model op de catwalk gewandeld hebben bij ons Victoria, de gedachte speelt onder de mensen.

We zijn er nog lang niet, maar ik ben al blij dat ik voorbeelden kon aanhalen van hoe het wél zou moeten. Wanneer ik later in een marketingbureau werk, zal er alleszins een kans bestaan dat ik campagnes kan uitrollen met modellen die op mij en mijn vrienden lijken, en dat zou ook niet zo raar moeten zijn.