Waarom bedrijven de sprong naar digitale transformatie moeten maken

by Emilie Nys
by Emilie Nys

Op een zonnige oktobermiddag zakte ik af naar Brussel om het Digital First congress bij te wonen. Daar volgde ik de lezing van Frederik Rosseel waar ik meer te weten kwam over Digital Transformation & Digital Marketing. Rosseel richtte zijn eigen bedrijf Docbyte op en werkt er vandaag als CEO. Docbyte is een onderneming die informatiebeheeroplossingen creëert voor haar klanten. Daar is hij het manusje-van-alles, want hij neemt er de partnerships, marketing, sales én het management voor zijn rekening.

Het stappenplan

Tijdens de lezing lichtte Rosseel het stappenplan toe dat hij hanteert om klanten te helpen de digitale sprong te maken. Dit proces bestaat uit volgende negen stappen.

1. Information capture. De marketingcommunicatie is het eerste contact met de klant. Het traditionele onboardingproces verloopt via papier. Dit is niet handig werken, het is zelfs dubbel werk. In deze eerste stap verzamelt men documentatie, maar ook data.

2. Identification. In deze stap moet de gebruiker zijn identiteit bewijzen. Digitaal is dit mogelijk op verschillende manieren. Je kan je identificeren met een eID, maar ook op basis van biometrische gegevens. Hiervoor heeft de gebruiker wel een mobiel apparaat nodig dat gebruikt maakt van bijvoorbeeld gezichtsherkenning of in staat is om een vingerprintafdruk te lezen.

3. Extraction. In deze stap ga je de doorgegeven informatie van de klant nakijken op correctheid.

4. Integration. Al deze gegevens moeten natuurlijk ook ingegeven en verwerkt worden. Hiervoor heb je een een systeem nodig.

5. Verification. De klantgegevens zijn verzameld en in een database gegoten. De volgende stap is om na te kijken of je nu wel de juiste klant aan de haak hebt geslagen. Niet onbelangrijk in de verzekeringswereld bijvoorbeeld. Ook voor banken is dit interessant; misschien staat je toekomstige klant wel op de zwarte lijst? De nieuwe privacywet die velen al kennen onder de noemer ‘GDPR’ vermoeilijkt deze stap echter wel.

Bedrijven besparen zichzelf een hoop werk door hun contracten digitaal te laten ondertekenen en archiveren.

6. Document generation. Sinds 2016 kunnen gebruikers contracten digitaal ondertekenen. Bedrijven moeten deze contracten dan aanbieden aan haar klanten via een platform.

7. Digital signature. Afhankelijk van de kanalen die je gebruikt, heb je een verschillend type handtekening nodig. Er bestaan maar liefst ongeveer vijfitig verschillende types handtekeningen.

8. Process & archive. Eenmaal het contract ondertekend werd, kan het gearchiveerd worden. Natuurlijk gebeurt dit allemaal digitaal. Hierbij maakt Rosseel een kanttekening: de Belgische eID is slechts vijf jaar geldig, toch zijn contracten soms twintig jaar geldig…

9. Authentication.

Rosseel ziet hier een pak voordelen in. Dit stappenplan zorgt volgens hem voor verbeterde ‘know your costumor’ data maar ook voor snellere verwerkingstijd, een hogere conversatiegraad en een verhoogde klanttevredenheid. Bovendien merkt hij ook een evolutie op in de markt: consumenten maken vaker gebruik van een ‘cloud’ om documenten in te archiveren, te bekijken, te ondertekenen…

Kortom, een pak moeilijke technische termen om een kort verhaal te vertellen: bedrijven besparen zichzelf een hoop werk door hun contracten digitaal te laten ondertekenen en archiveren.

by Emilie Nys
by Emilie Nys

Maar wat heeft dit congress me nu precies bijgebracht? Dankzij Digital First kreeg ik meer inzicht in de bedrijven van morgen. Willen of niet, alles wordt digitaler. Bedrijven die niet mee op deze digitale trein stappen, missen heel wat kansen.

Ik maakte er ook kennis met een heleboel bedrijven en tools om in mijn achterhoofd te houden, want die zullen zeker binnenkort van pas komen op de werkvloer.

Niets is echt gebeurd totdat het vastgelegd is, daarom moesten we wel op de foto gaan als afsluiter. We passeerden langs de photobooth, en ironisch genoeg belandde deze foto pas drie dagen later in onze mailbox! Digital First? Misschien toch moeilijker dan gedacht ;-)

This article was originally published on comma