Karen Damen ontspoord

by Emilie Nys
by Emilie Nys

Als klein meisje was ik grote fan van K3. Meedansen in een regenboogkleedje of luidkeels meeschreeuwen met hun liedjes: het was dagelijkse kost. En zelfs na mijn kindertijd bleef ik hen bewonderen. Karen in het bijzonder. Een mooie altijdenthousiaste nonchalante vrouw die weet wat ze wil. Jammer genoeg werden de K3’tjes zelf ook te oud voor het regenboogkleedje. Karen en Josje begonnen aan een solocarrière te timmeren. Het publiek werd er niet echt warm van. Karen bleef niet bij de pakken zitten en ging wel erg ver om een beetje media-aandacht te krijgen.

In de beginjaren van K3 kregen de drie meisjes eerst bakken kritiek over zich heen vooraleer ze razendpopulair werden. En ook deze keer ondervindt Karen startersproblemen met haar nieuwe album ‘Een Ander Spoor’, want haar nieuwe carrière verloopt niet zoals gehoopt. De ticketverkoop van haar concert in de Lotto Arena verliep stroef, maar ook haar eigen tv-programma ‘Karen maakt een plaat’ kende geen succes. Daarom besloot Karen haar gsmnummer te delen op haar Facebookpagina zodat luisteraars en critici haar konden contacteren om hun ongezouten mening met haar te delen.

Zangeres of stuntvrouw?

Karen wist eerder al in de pers te verschijnen door de coverfoto van het nieuwe album, waar ze al spoorlopend op te zien is. Spoorwegbeheerder Infrabel vond dat de zangeres ongewild een verkeerd signaal gaf. En dat is ook best logisch, wetende dat Karen veel jonge volgertjes heeft die haar als rolmodel bestempelen. Even later verdedigde ze zich op Instagram met de vermelding dat de foto op een verlaten spoor gemaakt is.

Slim gezien

Maar ook met deze nieuwe stunt slonk mijn bewondering voor Karen in eerste instantie toch wel. Het gaat al best ver wanneer Bekende Vlamingen hun privégegevens delen om media-aandacht te verkrijgen. Hoewel ik geen voorstander ben van de manier waarop ze in de spotlight wil staan, moet ik toegeven dat het best een knapgevonden marketingstunt is. Ze slaagt erin om met een simpele Facebookpost de interesse van vele socialmediagebruikers te verkrijgen. Bovendien pikten de kranten deze post snel op en werd het bericht verder verspreid. Deze stunt werd al snel een gespreksonderwerp: mensen startten te gissen over de echtheid van het telefoonnnummer. Achteraf bleek dat het niet haar privénummer was, maar wel een lijn dat speciaal voor deze actie bestemd was. Daarom vind ik het best knap hoe ze op zo’n goedkope manier in de belangstelling weet te staan. Anderzijds bevestigt ze met deze actie ook haar joviale imago. Als bekende Vlaming maakt ze tijd vrij om met haar fans, en ook niet-fans, een praatje te slaan. En dat maakt haar voor mij nog een beetje sympathieker dan dat ik haar al vond.

Geen fan

En of ik fan ben van Karens nieuwe werk? Mijn nostalgisch gevoel speelt ongetwijfeld wel een rol, maar ik zet toch sneller een liedje van de oude meisjesgroep op dan van haar nieuwe plaat. Een liefhebber ben ik dus zeker niet. Bovendien maakt ze met haar nieuwe muziek ook duidelijk een ommezwaai in het publiek dat de roodharige zangers wil bereiken, want terwijl ze vroeger de kinderharten sneller deed slaan, mikt ze nu eerder op hun grootouders.

Eind goed, al goed

Gelukkig voor Karen bleven de tegenslagen niet duren en slaagde ze erin om met haar album op de nummer één in de Ultratop albumlijst binnen te komen. Of haar stunt er iets mee te maken heeft, vraag ik me nog steeds af. Marketingstunt of niet, ik vind het nog steeds een topwijf!

This article was originally published on comma