De ketting is zo sterk als de zwakste schakel

Interview Commandant Bertolo van het Belgisch Leger

De ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Maar hoe sterk is de communicatie van de Defensie nu precies? Beatrice Bertolo is marketingofficier bij de Algemene Directe Communicatie van de Defensie. Beter bekend als DG com. DG com is een gespecialiseerd team dat zich dagelijks bezig houdt met de harmonisatie van de interne en externe communicatie van de Defensie. Maar welke communicatiestrategie hanteert ons Belgisch leger nu? Ik infiltreerde in de kazerne in Evere en stapte richting het hoofdkwartier van DG com.

Mevrouw Bertolo, u studeerde 15 jaar geleden af aan de Universiteit van Antwerpen met het diploma communicatiewetenschappen. Vandaag bent u marketingofficier van het Belgisch leger Hoe heeft u die overstap gemaakt?

Commandant Bertolo: “Ik stond als pas afgestudeerde op de arbeidsmarkt en na mijn voortgezette opleiding toegepaste audiovisuele communicatie, was ik op zoek naar mijn eerste job. Ik ben altijd al avontuurlijk geweest en samen met mijn passie voor sport waagde ik mijn kans bij de Defensie. Ze zochten in 2003 een communicatiewetenschapper. Ik werd na een aantal proeven geselecteerd en volgde een militaire opleiding van zes maanden. Omdat ik al een diploma had ging mijn procedure veel sneller. Ik begon als soldaat en ben na een paar maanden officier geworden. Nu, na 13 jaar ben ik commandant, al ben ik reeds bezig aan mijn voorgezette vorming voor kandidaat Hoger Officier. Zo zie je maar dat examens je blijven achtervolgen (lacht).”

Wat is de basiscommunicatiestrategie van de Defensie?

Commandant Bertolo: “Wij werken met een geïntegreerde communicatiestrategie voor al onze componenten d.w.z. Land-, Lucht-, Marine- en Medische component. We willen alle neuzen in dezelfde richting steken zodat we een globale communicatie voeren. We richten ons vooral op imago en rekrutering. Naast deze twee facetten is het belangrijk om te blijven overleggen met alle spelers op het communicatieveld.”

Het Belgisch leger maakt sinds kort gebruik van sociale media. Sinds wanneer zit dat in het communicatieplan?

Commandant Bertolo: “Inderdaad, wij gebruiken de sociale media sinds 2015. Dit hebben wij ingevoerd voor twee redenen. Enerzijds omdat onze doelgroep, namelijk jongeren van 17 tot 35 jaar op sociale media zitten en anderzijds omdat de regering Charles Michel sinds oktober 2014 de Defensie heeft opgelegd om meer op sociale media actief te zijn. Wij zijn begonnen met Facebook en een jaar later ook op Twitter. Al zien we dat we de meeste clicks krijgen van Facebook.”

De Defensie geen Instagram account, is dat met reden?

Commandant Bertolo: “Jazeker, Instagram is niet weerhouden in ons communicatieaanbod omdat het in het verleden al eens is ingezet geweest. Wij werken ook met een extern Reclamebureau, namelijk Boondoggle. Vanuit hun onderzoek bleek dat wij daarmee zelden clicks genereerde dus hebben we dat kanaal afgeschaft.”

Ik merkte onlangs een sociale media campagne op om vrouwen te rekruteren bij het leger. Rekrutering was een facet van het communicatieplan maar waarom deze campagne en wat is de gewenste impact?

Commandant Bertolo: “De Defensie werkt aan een verjonging en vervrouwelijking. Nu is slechts 8 procent van de mensen die voor de Defensie werken een vrouw en de gemiddelde leeftijd ligt op 41 jaar. Dit is te laag en vandaar de lancering van deze campagne. De call-to-action van onze online reclamecampagne was om jonge vrouwen tussen de 17 en 25 jaar naar onze eerste jobdag te krijgen. Dit was een dag speciaal van en voor vrouwen op 31/10/2017 in de kazerne in Heverle. Het was een succes en we denken deze jobdagen zeker opnieuw in te voeren. Samen met jobdagen voor knelpuntberoepen.”

Op zoek naar een job met net dat ietsje meer? Kom werken bij de defensie. Voor meer informatie surf naar www.mil.be — by Emeline Delporte
Op zoek naar een job met net dat ietsje meer? Kom werken bij de defensie. Voor meer informatie surf naar www.mil.be — by Emeline Delporte

Het tweede facet van het communicatieplan is het imago. Is het imago van de Defensie gelijk aan jullie gewenste identiteit?

Commandant Bertolo: “Defensie hecht veel belang aan haar identiteit en imago. Maar jarenlange herstructureringen en negatieve berichtgeving heeft de identiteit van de Defensie aangetast. De identiteit van de Defensie wordt gemeten door het externe marktonderzoeksbureau Listen. Zij analyseren onder andere onze reputatie en op basis van die analyses gaat het reclamebureau Boondoggle een communicatiestrategie ontwikkelen. Uit de resultaten bleek vooral dat de identiteit van onze werknemers meer positiviteit moet uitstralen om ons imago te verbeteren. Veel medewerkers zijn teleurgesteld in de Defensie en willen vertrekken door de herstructureringen, de budgetcuts, de sluiting van de kazernes en de hogere pensioensleeftijd. Het is gewoon ‘too much’. Dus het is van groot belang dat we de medewerkers terug motiveren zodat onze worth-of-mouth terug een positieve insteek krijgt en zo ook ons imago verbeterd. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat met de juiste communicatie zowel intern als extern en met de juiste middelen we ons imago kunnen verbeteren.”

Wat doen jullie voor de tevredenheid van de medewerkers te behouden?

Commandant Bertolo: “Bij de Defensie ligt de nadruk op teamplay. Het is dus nodig dat mensen intrinsiek aan het werk gaan in groep om veel cohesie te creëren. Alles wordt in groep gedaan zoals ze zeggen “ De ketting is zo sterk als de zwakste schakel”. We organiseren dus veel cohesieactiviteiten en daarnaast hebben we onze jaarlijkse korpsmaaltijd. We hebben instanties die zich bezighouden met het welzijn van de mensen. Daarnaast bestaat ook de cultuur-en sociale dienst CDSCA die zich bezighouden met ondersteuning, kortingsbonnen, culturele activiteiten enzovoort.”

Als een afsluiter, hoe zou u uw job bij de Defensie het beste kunnen beschrijven?

Commandant Bertolo: “Onze troeven zijn dat Defensie zorg draagt voor zijn mensen, goed betaald is en mogelijkheden biedt die er elders niet zijn. Je kan in een internationale omgeving werken, avontuur meemaken en dat alles in teamverband!”

This article was originally published on comma