Creatief aan de slag met videomarketing

Videomarketing. Zeer trendy in 2017. Bekijk jouw Facebook maar eens. Maar wat kan je allemaal doen met videomarketing? Wat trekt kijkers aan en wat niet? Hieronder giet ik vier soorten videomarketing voor jou in een notendop.

Een mooi voorbeeld van wat videomarketing allemaal tot beweging kan brengen.

Live in the moment

Niets zo authentiek voor de kijkers als een video die net op dat exact zelfde moment door jou wordt opgenomen. Ook hier kan je verschillende richtingen mee uit. Heb je een nieuw product dat je graag wilt voorstellen? Of heb je leuke prijzen die er te winnen vallen? Het kan allemaal! Je ziet hier niet alleen hoeveel mensen er naar je video kijken, je kan er ook een gesprek mee beginnen. Ja, ín je video! Bovendien krijgen live video’s vaak ook voorrang op andere video’s die geüpload worden. De moeite waard toch, niet?

Onthoud wel dat niet elke live video onmiddellijk leidt tot succes. Het is dan ook beter om vooraf toch een plan klaar te hebben van hoe je deze video gaat aanpakken. Ten slotte moet de video aansluiten bij het imago van het bedrijf. Ook de praktische elementen zoals de belichting, achtergrond en wie er in beeld komt spelen hier een belangrijke rol. Verder moet je ook in je achterhoofd houden dat een live video niet direct bedoeld is om reclame te maken maar eerder om een band op te bouwen met je publiek. Ze leren niet alleen het bedrijf kennen maar ook de medewerkers en de werksfeer. Indirect zullen al deze elementen dan wel een effect hebben op het eventuele koopgedrag van de kijker.

Do it yourself

Niets zo leuk voor de kijker als een video waarin hij/zij zelf iets leert. Het inspireren van kijkers is hier dan ook hét doel dat je voor ogen moet hebben. Ze zijn zeer gemakkelijk te maken en je kan er veel mee experimenteren. Zo kan je kiezen of je filmt vanuit één of meerdere standpunten en bij de bewerkingen van je video kan je kiezen of je het al dan niet versneld laat afspelen of met ondersteunende tekst erbij zodat kijkers beter kunnen volgen. Als je denkt dat DIY-video’s alleen maar leuk zijn als ze iets te maken hebben met eten of iets in elkaar knutselen zit je er helemaal naast. Een video waarin uitgelegd wordt hoe je een bepaald product het best kan gebruiken is even leuk als het op een inspirerende manier gebracht wordt! Zo zag ik bijvoorbeeld een video waarin ze uitleggen hoe je een boor kan gebruiken om de krassen in je autodeur weg te werken. Handig? Ja! Of het direct je verkoop zal doen stijgen kan ik niet zeggen maar je creëert wel waardevolle content die vast en zeker zal blijven hangen bij de kijkers.

Wil je deze video zelf eens bekijken? Klik hier!

Behind the scenes

Transparant zijn, dé must voor bedrijven in 2017. Hoe kan dit beter dan door een video waarin je laat zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat? Natuurlijk is kwaliteit nog steeds belangrijk voor consumenten, maar ze hebben ook oog voor bedrijven die hun maskers afzetten naar de buitenwereld. Ze genieten evenzeer van een video waarin je kan zien hoe het er echt aan toe gaat op de werkvloer. Wat voor soort mensen werken er? Hoe verloopt de communicatie tussen hen? Hoe worden ze behandeld door hun baas? Op al dat soort vragen wil de consument graag een antwoord als ze naar zo’n video kijken.

Organiseer je binnenkort een evenement? Dan is dit het ideale voorbeeld. Maak tijdens de voorbereidingen kleine filmpjes van elk productieproces van het evenement. Deze bewerk je nadien en je plakt ze aan elkaar. Belangrijk is dat je het post na het evenement. Zo hebben de kijkers die op je evenement aanwezig waren iets leuk om op terug te kijken. Anderen worden dan weer overtuigd om naar je volgende evenement te komen.

User generated video

Word jij eerder overtuigd door het bedrijf dat zelf zegt dat het goede producten heeft of door andere klanten die een positieve beoordeling geven over de producten? Ik in ieder geval door de tweede groep. User generated video’s zijn dan ook het ultieme middel om potentiële klanten te laten zien wat andere klanten van jouw producten vinden. Ook binnen deze groep zijn er nog een heleboel mogelijkheden. Je kan klanten zelf hun video met hun mening laten uploaden, je kan klanten een product laten testen in een video of je kan allerlei getuigenissen van klanten bundelen in een video.

Een goed voorbeeld hiervan is Vanish Oxi Action. Zij passen dit toe in hun reclamespot. Ze laten klanten zelf het product uitproberen om daarna hun mening te geven over het product.

Hoe je hier nog op een leuke manier mee kan spelen is door je kijkers zelf te stimuleren om je merk te gaan promoten. Dit kan bijvoorbeeld door een oproep te plaatsen met de vraag naar promotors. Kijkers die voeling hebben met je merk zullen hier vast op reageren, jij gaat ze dan producten opsturen en nadien delen zij hun ervaringen weer met hun omgeving.

Dus waar wacht je nog op? Actie!

This article was originally published on comma