Blockchain, een nieuw level van disruptie

Wat als we onszelf online met een paar klikken konden inschrijven aan de hogeschool? Wat als we geen gebruik meer moeten maken van muziek- of sportmanagers? Of als we de notaris overbodig maken bij het verkopen van uw huis? We weten allemaal dat er miljoenen verloren gaan aan onnodige tussenposten. Haal even diep adem, want blockchain biedt de oplossing. Bij blockchain heb je geen centrale instantie of tussenpersoon meer nodig. Wat dus ook betekent: geen onnodige kosten meer. Ik kreeg de eer om tijdens de dag van de digitale communicatie in het Vlaams Parlement te luisteren naar de passie van Gerrie Smits, blockchain.

Blockchain
Blockchain

Blockchain
Blockchain

De bank? That’s me

Gerrie Smits
Gerrie Smits

De blockchain is oorspronkelijk gecreëerd om het datanetwerk van de bitcoin te laten draaien. Iedere persoon die ‘mined’* wordt beloond in bitcoins. Zo blijft de database up-to-date en betrouwbaar, want iedereen heeft er baat bij dat de bitcoin stijgt. Gerrie deed een poging om het ons in kindertaal uit te leggen. Dat probeerde hij aan de hand van een transactie met een appelsien. Persoon A transfereert een appelsien naar persoon B. Nu is deze appelsien van persoon B. Wat je met bitcoin doet is net hetzelfde. Je transfereert geld van persoon A naar persoon B zonder eigenlijk persoon C erbij te betrekken. Deze persoon C zou je kunnen zien als een tussenpersoon of centrale instantie. Zie deze evolutie als een grote sprong in de technologie. Voor het eerst kan je waarde (uitgedrukt in bitcoin) transfereren naar een andere persoon of instantie, zonder er enige band met te hebben. Ik zou er nog aan willen toevoegen dat China heel recent strenge aanpassingen heeft gedaan omtrent de bitcoin. Dit hebben ze gedaan omdat de bitcoin snel fluctueert en ze de stabiliteit van de koers willen garanderen.

No waste

Deze transacties zet het netwerksysteem over in elektronische codes. Een blockchain kan je dus zien als een keten van codes. Nu denk je bij jezelf: maar dit bestaat toch al? Wel, neen. De blockchain is zo uniek omdat je nooit iets aan de codes kan veranderen. De transacties die gebeuren, worden altijd in consensus goedgekeurd en opgeslagen. Je kan er alleen maar transacties bijschrijven. Daarnaast is de database voor iedereen op elk moment toegankelijk om te controleren. Wat maakt dat vertrouwen en veiligheid de keywords zijn van het systeem. In de huidige versie schuilen mensen nog achter een serienummer. Dit geeft blockchain en de gebruikers een zekere anonimiteit Weg met papier-, geld- en tijdverspilling of met fraude en machtsmisbruik. Het is allemaal geen obstakel meer voor de blockchain. Je zou kunnen dromen dat het de ultieme weg is naar een foutloze democratie.

Smart contracts

Blockchain is meer dan alleen de bitcoin. Hier is het alleen mogelijk om geld te transfereren. Via Ethereum, een gelijkaardig datanetwerk, sluit je zogenaamde ‘slimme contracten’ af. Deze contracten worden op voorhand geschreven en geprogrammeerd. In Brooklyn hebben inwoners ‘slimme energiecontracten’ afgesloten. De inwoners verhuren de gewonnen zonne-energie aan elkaar zonder dat er een derde instantie tussenkomt. Dit bewijst hoe makkelijk de peer-to-peer economie via blockchain te verwezenlijken is.

Case

Wie herinnert zich nog de commotie rond de overwinning van Trump tijdens de verkiezingen in de USA? Zijn tegenhangers roepen om verkiezingsfraude en corruptie. Jammer genoeg kunnen we dit niet achterhalen met het huidige stemsysteem. Moest alles via blockchain gaan dan is er geen sprake van een valse identiteit, telfouten of kwijtgeraakt stemmen. Het systeem biedt de oplossing naar oneindig veel moeilijkheden in de wereld. Dit is één voorbeeld wat ik aanhaal. Probeer zelf maar eens na te denken over de oplossingen die blockchain voor problemen kan bieden.

Game changer

Datanetwerk
Datanetwerk

Blockchain kan men overal op toepassen en zal ook een grote invloed uitoefenen op elke sector. Vergelijk het met de opkomst van het internet. Uiteindelijk kan je niet meer ontsnappen aan deze technologie. Natuurlijk zullen politici eerst moeten toegeven aan de genialiteit van het systeem. De kans dat blockchain ons leven fundamenteel verandert, is groot. Daarom beschrijf ik het als een nieuw level van disruptie. Dit systeem kan eindelijk de grote logge instanties uitschakelen die al jaren de macht hebben. En geef nu eerlijk toe: wie ergert zich daar niet aan?

* Het valideren en vastleggen van de betaling van bitcoin.