Grutman Home Decor: “Een plek voor een uniek totaal woonconcept”

Hallo lieve vrienden, als interieurliefhebber was ik super enthousiast om een van de broers Bormans van Grutman Home Decor te ontmoeten. Samen met zijn broer Polo runt Jean-Claude de interieurzaak Grutman Home Decor in de Onze Lieve Vrouwestraat in Hasselt. Ik wandel de zaak binnen en merk meteen op dat hun onderneming klasse en smaak uitstraalt. Op één adres vindt je alles terug voor de aankleding van je woning.

Dit is hun verhaal.

Jean-Claude (links) en Polo (rechts) Bormans — by Astha Khanna Kapur
Jean-Claude (links) en Polo (rechts) Bormans — by Astha Khanna Kapur

Twee broers zetten de traditie hand in hand verder

Ik ben benieuwd naar de oorsprong van het bedrijf Grutman.

“Het is allemaal begonnen met mijn grootvader, Aimé Grutman, die net in de eind jaren 30, een drogisterij opstartte. Na jaren succesvol zaken doen baatte hij een viertal winkels in Hasselt uit”, vertelt Jean-Claude. Onze moeder is de oudste telg van de familie Grutman. In de jaren 70 waren er al 4 van de 7 kinderen mee in de zaak en namen elk een winkel over.. Tony nam de Drogisterij over, Leon de behangafdeling, Francine de Tapijtenafdeling en onze ouders de afdeling Vloerbekleding - Parket. Het zijn ook zij die uit voorliefde van het Engels Meubel, een unieke collectie artisanaal gemaakte Engels meubels en decoratie opstartte. Doorheen de jaren zijn de afzonderlijke interieur specialisaties opgenomen in deze decoratiezaak in de Kapelstraat/O.L.Vrouwstraat. Van daaruit is de totaal concept verder gegroeid

Of Jean-Claude onmiddellijk overtuigd was om de zaak over te nemen?

“Mijn broer Polo wel, hij had ondertussen zijn studies als binnenhuisarchitect succesvol afgerond in Brussel, maar ikzelf ben licentiaat in de biologie en ging niet meteen mee in het verhaal. Destijds had ik een studenten job in de tapijtafdeling in Brussel. Op zoek naar avontuur, werd ik door mijn tante geïnspireerd om een afdeling oosterse tapijten in Spanje helpen op te starten en ben dan ook naar ginder verhuisd. Dit project heb ik meer dan 7 jaren met veel voldoening behartigd.

Toen onze ouders in 1996 op verdiende rust wilden gaan heb ik de beslissing genomen om mijn broer te vervoegen als ‘derde generatie’ en afscheid te nemen van de zuiderzon, grapt Jean-Claude.

Een totale interieurbeleving in hartje Hasselt

Na een grondige verbouwing bij de overname in 2001 drong zich in 2015 opnieuw een verbouwing en structuurwijziging op. De afdeling Vloerbekleding-Parket, die zich nog steeds in het centrum bevond, had meer ruimte nodig en een verhuis buiten het centrum was een evidente keuze.

“Een ingrijpende verbouwing in het centrum vond plaats en we herschikten de indeling van ons interieur aanbod. Gelijklopend kregen we ook een aanvraag van H&M ( Cos ) of wij hen het winkelgedeelte in de Kapelstraat wilden verhuren, een opportuniteit die we niet aan ons voorbij lieten gaan omdat wij reeds met gedeeltelijke verhuisplannen bezig waren.

Als laatste fase van de werken werden er uitbreidingswerken uitgevoerd in het aangekochte pand op de Prins Bisschopssingel waar onze afdeling Floor Concepts samen met magazijnen, burelen en naaiatelier gehuisvest zouden worden.

Toonzaal Grutman Floor Concepts — by Astha Khanna Kapur
Toonzaal Grutman Floor Concepts — by Astha Khanna Kapur
Winkel Grutman Floor Concepts — by Astha Khanna Kapur
Winkel Grutman Floor Concepts — by Astha Khanna Kapur

“Het waren enkele uiterst hectische jaren in ons leven”. Jean-Claude vertelt vandaag zijn verhaal met enthousiasme in ‘De ETAGE’, een zeer inspirerende kijkwoning op de tweede verdieping boven de vernieuwde toonzalen dat symbool staat voor het vernieuwde ‘totaal concept’ van de firma.

“Alles wat met interieur te maken heeft, brengen we hier samen op één plaats. Wil je gewoon een leuk kadootje, wat gordijnen of parket of zelfs een ontwerp en realisatie van een totaal nieuwbouwproject? Alles kan. Voor een volledige renovatie kan je met één aanspreekpunt rekenen op het G7 interieurteam bestaande uit zeven aparte interieurspecialisten. Architect Lie Ulenaers begeleidt u met passie en vakkundigheid in uw keuze van het juiste maatwerkmeubel ( inclusief keuken- en badkamer ), en elektro-, sanitair- en verwarmingstechnieken, pleisterwerken alsook van natuursteen en vloeren… en natuurlijk ook desgewenst bij uw keuze in onze interieurzaak” legt Jean-Claude uit.

Op een toonzaaloppervlakte van 1.200 m² in de Onze-Lieve-Vrouwestraat bieden we uitgekiende, hedendaagse collectie zetels, meubels, tapijten, gordijnen, behang en woonaccessoires aan.

Grutman Home Decor, OLV Straat Hasselt — by Astha Khanna Kapur
Grutman Home Decor, OLV Straat Hasselt — by Astha Khanna Kapur
Gama en Kathleen bij Grutman Home Decor — by Astha Khanna Kapur
Gama en Kathleen bij Grutman Home Decor — by Astha Khanna Kapur
Arlette, receptie Grutman Home Decor — by Astha Khanna Kapur
Arlette, receptie Grutman Home Decor — by Astha Khanna Kapur

k voor onze afdeling Floor Concepts wordt de kwaliteitsafwerking hoog in het vaandel gedragen. De ervaring van ons 14-koppig team van medewerkersstaat daar garant voor. Zo worden alle types van vloerbekledingen en parketvloeren dan ook vakkundig geplaatst.” Het motto van de zaak sluit daar mooi bij aan: “Wij kleden uw vloer”. Met het accent op de é uiteraard.

Grutman Floor Concepts team — by Grutman Floor Concepts
Grutman Floor Concepts team — by Grutman Floor Concepts

Het gamma in de nieuwe toonzaal, aan de Grote Ring van Hasselt, is uitzonderlijk breed. De showroom wordt conceptueel wat opgevat als een permanente beurs , zowel voor professionelen als particulieren. Steeds aangevuld met de laatste nieuwigheden.

Toonzaal Grutman Floor Concepts — by Astha Khanna Kapur
Toonzaal Grutman Floor Concepts — by Astha Khanna Kapur

Inspiratie door ervaring

Bij de aanblik van al dat moois vraag ik naar hun inspiratiebronnen. “Inspiratie vinden we vooral door onze passie. Al vijfendertig jaar bezoeken we beurzen, zo blijven we op de hoogte van alles wat nieuw is”, vertelt Jean Claude, “Momenteel heerst de strakke, landelijke stijl, maar als de klant bijvoorbeeld klassieke meubelen wil, is dat geen probleem. Het is mede ook dat aanbod van diverse stijlen dat onze zaak uniek maakt.”

Zijn er nog toekomstplannen?

De opvolging van de vierde generatie lijkt zich al aan te melden. “Enkele familieleden zijn al met de nodige enthousiasme ingewerkt in de afdeling Floor Concepts”.

Samen met onze trouwe medewerkers blijven we ons steeds verdiepen in onze vakspecialisatie en willen we ons blijven inzetten voor een steeds betere service. Het compliment van een tevreden klant blijft de “drug“ hé glimlacht Polo.

Lieve vrienden, het is duidelijk: vakwerk en totaalinrichting zijn de stokpaardjes van Jean- Claude en Polo. Ik vind het knap wat deze broers gerealiseerd hebben. Ik wens hen en de vierde generatie dan ook veel succes toe.

Ben je op zoek naar een decoratief item of een volledige interieur make-over? Ga zeker eens langs bij Grutman Home Decor (Onze Lieve Vrouwestraat 5 in Hasselt). Voor een originele vloerbekleding of parketvloer ben je in goede handen bij Grutman Floor Concepts (Prins Bisschopssingel 60 in Hasselt). Meer info vind je op de website en de Facebookpagina.

Grutman Floor Concepts — by Grutman Floor Concepts
Grutman Floor Concepts — by Grutman Floor Concepts
Grutman Home Decor — by Astha Khanna Kapur
Grutman Home Decor — by Astha Khanna Kapur