Zahrà Pye: geen bachelordiploma, wél eventmanager

Zahrà Pye studeerde enkele jaren geleden communicatiemanagement aan Hogeschool PXL, maar dat bleek niet voor haar weggelegd. Na een moeilijke beslissing besloot ze over te stappen naar SYNTRA. Minderwaardig zou je denken? Zahrà bewees het tegendeel door even goed aan de slag te geraken bij Atelier V, als eventmanager niettemin.

Zahrà Pye — by SYNTRA Limburg
Zahrà Pye — by SYNTRA Limburg

Je bent oud-studente communicatiemanagement? Vanwaar kwam de keuze om communicatie te gaan doen?

Zahrà: “Na het middelbaar studeerde ik eerst Leraar Lager Onderwijs, omdat ik niet goed wist wat ik wou doen. Mijn mama raadde dit aan maar het was echt niets voor mij. Daarom ging ik eens wat rondneuzen op de website van Hogeschool PXL. Daar zag ik iets staan over communicatie en evenementen, en dat leek mij toen wel meer iets voor mij. Ik heb altijd al iets gehad met het organiseren van dingen. Een ideale combinatie leek mij dus.”

Maar een bachelor in communicatie bleek niet echt iets voor jou?

Zahrà: “Dat klopt. Veel te veel studeren (lacht). Nee, maar studeren is niet voor mij weggelegd. Het lukt me gewoon niet. Op dat moment volgde ik bij SYNTRA ook al een avondopleiding kapper. Daar ben ik dan gaan kijken achter andere opleidingen en zo kwam ik erachter dat je daar ook Marketing & eventmanager kan studeren.”

Was het een makkelijke beslissing om te veranderen van een hogeschool naar SYNTRA?

Zahrà: “Nee, totaal niet. Mijn mama wou absoluut dat ik een diploma hogeschool behaalde. Papa begreep SYNTRA beter en ook dat het beter zou zijn voor mij. Daardoor heb ik echt vele ruzies gehad met mijn mama. Uiteindelijk draaide ze lichtjes bij door het feit dat we ook stage moesten doen bij SYNTRA. Maar ze was pas echt overtuigd toen ik er mijn diploma behaalde en er wel degelijk een job mee vond. Ik ben na mijn studies bij SYNTRA zelfs uitgekozen geweest om een promovideo te maken voor de opleiding.”

En SYNTRA focust dan meer op stages of hoe zit dat precies? Want als ik me niet vergis duurt de opleiding Marketing & eventmanager maar één jaar ten opzichte van een bachelor die drie jaar duurt.

Zahrà: “SYNTRA focust zich niet meer op stage, maar wel meer op praktijkgerichte vakken. Stage hoort hier wel bij, maar duurt slechts 6 weken. Persoonlijk vind ik dat de stages er wel langer mogen duren. Je leert echt veel meer uit een stage dan elke dag achter de schoolbanken te zitten.”

Toch ben jij even goed zonder bachelor diploma aan de slag geraakt als eventmanager. Was het moeilijker om een job te vinden denk je?

Zahrà: “Helemaal niet (lacht). Ik denk dat hier de meeste vooroordelen liggen. Als je snel aan een job wilt geraken of niet, dat hangt vooral veel van jezelf af, vind ik. Waar je stage loopt is ook zeer belangrijk. Ik heb zelf de kans gekregen om bij BMW Van Osch stage te lopen. Dat was echt een fantastische kans en ik heb er enorm veel geleerd. Jammer genoeg hadden ze daar op dat moment geen jobaanbieding. Daarom raadde mijn stagebegeleider me aan bij Atelier V. Het hangt er echt van af hoe hard jij je inzet. Wees altijd goed van wil, toon een sterk karakter en blijf vriendelijk. Het is een zaak van geven en nemen, vooral geven (lacht).”

Als je snel aan een job wilt geraken of niet, dat hangt vooral veel van jezelf af.

Vind je het zelf jammer dat je geen bachelor diploma hebt? Hoe sta jij hiertegenover? Word je hierdoor benadeeld?

Zahrà: “Jammer, neen. Mijn leven zou heel anders geweest zijn. Als ik een bacheloropleiding gevolgd zou hebben, zou ik nu niet staan waar ik sta. Hetgeen wat ik wel jammer vind, en in vele gevallen wel waar is, is het loon. Dat had wel iets hoger gelegen moest ik een bachelor diploma hebben. Maar ik werk omdat ik het graag doe, je komt er ooit wel. Hard werken beloond.”

Wat zijn volgens jou de beste kwaliteiten waarover een eventmanager moet beschikken?

Zahrà: “Leiding geven. Anders is het moeilijk om te managen. Je moet sterk in je schoenen staan en weten wat je wilt. Doorzetten is ook belangrijk, want de uren zijn inderdaad geen lachertje. Leer ook nee zeggen, dat is niet gemakkelijk maar als je te veel hooi op je vork neemt dan ga je er snel aan onderdoor. Je moet ook zeer goed kunnen plannen en dingen altijd goed inschatten!”

Beeld uit promovideo SYNTRA Limburg "Verzilver Je Talent" — by SYNTRA Limburg
Beeld uit promovideo SYNTRA Limburg "Verzilver Je Talent" — by SYNTRA Limburg

Je werkt voor een eventbureau dat voornamelijk catering doet. Wat houdt dat precies in en welke zijn jouw taken?

Zahrà: “Mijn ‘hoofdjob’, om het zo te noemen, is voornamelijk al het personeel inplannen, vergaderingen regelen en administratie, maar buiten mijn bureauwerk sta ik ook in de field. Hier help ik met preppen (materiaal verzamelen), op- en afbouw van evenementen, en eigenlijk volledige evenementen van A tot Z. Ik heb zelfs al in de keuken gestaan (lacht).

“Eigenlijk is Atelier V een cateringbureau, maar het is ook een eventbureau omdat wij ook de aankleding van evenementen doen. Dit is dan voornamelijk bij kleine events want wij beschikken zelf niet over togen en dergelijke. Voor grotere evenementen werken we wel samen met een evenementenbureau.”

En halen jullie dan de events binnen of hoe werkt dat precies?

Zahrà: “Wij werken samen met A&D events, en dat komt dan binnen via hun. Wij zijn hun vaste cateraar. Het is zelden omgekeerd.”

Wat vind je het leukste aan je job?

Zahrà: “Persoonlijk vind ik de personeelszaken het fijnst. Personeel zoeken, inschrijven, opvolgen, en gesprekken voeren. In de field doe ik het liefst kleine evenementen zoals recepties, omdat voor mij persoonlijk de logistiek daar makkelijker is. Er komt veel meer kijken bij een groot evenement. Een klein evenement is kort en krachtig.”

Wat was het fijnste en het zwaarste evenement dat je tot nu toe hebt moeten organiseren?

Zahrà: “Het fijnste evenement vond ik er eentje voor Cegeka op 10 juni 2017, ja dit weet ik vanbuiten (lacht). Puur omdat dit in thema werken was. We zijn er heel lang mee bezig geweest en het was eens iets compleet anders dan we normaal doen. Cegeka is ook een vaste klant van Atelier V, dus ook dat is altijd fijn meegenomen.

“Circuit Zolder is toch wel echt het zwaarste, en dan voornamelijk 24u Zolder en de weekendevenementen op het Circuit. De logistiek is hier enorm uitputtend. Er zijn dan eigenlijk op 16 verschillende locaties, verspreid over het hele circuit, kleine evenementen. Deze starten dan ook nog eens op allemaal verschillende tijdstippen, maar overlappen elkaar volledig. Dus je moet overal tegelijk zijn.”

Hoe stressvol is het echt om te werken in de eventsector?

Zahrà: “Enorm! (lacht) Het is gewoon stressvol omdat je met duizend dingen tegelijk bezig bent. Je weet op voorhand waaraan je begint, maar het is echt wel niet gelogen wat men vertelt over deze sector. Eigenlijk zit je gewoon constant met lijstjes in je hoofd. En zoals ik eerder al zei, de uren die je maakt zijn enorm uitputtend.”

Doe wat je graag doet.

Om af te sluiten, wat is jouw gouden tip voor studenten die twijfelen over hun studiekeuze?

Zahrà: “Egoïstisch zijn. Denk vooral aan jezelf en laat je niet beïnvloeden door je ouders. Diep vanbinnen weet je wat je wilt doen. Doe wat je graag doet, anders kom je er niet.”