Hasselt wil ‘iedereen in beweging’: maar wat met gedetineerden?

Zaterdag 27 november 2018. Ik heb een afspraak met Sam Weyns in het nieuwe stadhuis van Hasselt. Sam is sportmonitor bij de stad Hasselt en ik kom hem interviewen over het initiatief waarmee ze gedetineerden willen laten bewegen. De stad Hasselt wil iedereen aan het bewegen krijgen: kinderen, senioren en zelfs… gedetineerden.

Sam Weyns komt me halen bij het onthaal van het nieuwe stadhuis. Ondanks de nieuwe lift in het futuristische stadhuis nemen we toch de trap naar de eerste verdieping. Sam zijn taak is om iedereen aan het bewegen te krijgen dus hij wil een student zoals ik natuurlijk niet over het hoofd zien. Sam vertelt me over De Rode Antraciet. Dit is een overheidsinstelling die zich inzet voor sport en cultuur in verschillende gevangenissen in Vlaanderen en Brussel.

Sam Weyns geeft sportlessen in de Hasseltse gevangenis. — by Dries Vandewauw
Sam Weyns geeft sportlessen in de Hasseltse gevangenis. — by Dries Vandewauw

Als sportmonitor geeft Sam 9u per week sportlessen in de gevangenis van Hasselt. De gedetineerden kunnen zich inschrijven voor deze lessen als ze interesse hebben, en de interesse is er wel. De sportlessen van Sam kunnen een wachttijd hebben van 3 maanden en zijn dus zeer geliefd binnen de muren van de gevangenis. Helaas, zijn er ook sommige gedetineerden die niet kunnen deelnemen aan deze lessen omdat ze hun cel niet mogen verlaten. Samen met De Rode Antraciet heeft Sam een idee uitgewerkt dat zelfs de geïsoleerde gedetineerden aan het bewegen krijgt.

_We willen graag iedereen terug in beweging brengen. Geen uitzonderingen._

Fit@Cell

Dit idee is Fit@Cell, een DVD waarin Sam Weyns een volledige work-out begeleidt en oefeningen voordoet zodat sporten toegankelijk wordt voor iedere gevangene. In een keuzemenu kan de gedetineerde kiezen op welk niveau hij wil sporten. Fit@Cell bestaat uit veel laagdrempelige oefeningen die men perfect in een kleine cel kan uitvoeren. Op deze DVD worden er ook allerlei sportieve tips gegeven door volleybalster Liesbeth Mouha, rugbyspeler Sep De Becker en Sam Weyns zelf.

Fit@Cell werd verspreid over alle Vlaamse gevangenissen. In de gevangenis van Hasselt zijn 12 DVD’s beschikbaar en er zijn altijd 8 à 9 DVD’s in de omloop. Ze worden dus veel gebruikt in de gevangenissen. De DVD bestaat nu al enkele jaren, maar door het succes wordt er al uitgekeken naar een tweede versie. Deze versie zal ook opgenomen worden in het Engels, en ook ondertiteld worden in andere talen, om meer nationaliteiten te kunnen bereiken in de gevangenissen.

Sam Weyns en zijn team bij één van de beweegbanken, of 'IPitup-banken', in Hasselt. — by Dries Vandewauw
Sam Weyns en zijn team bij één van de beweegbanken, of 'IPitup-banken', in Hasselt. — by Dries Vandewauw

Beweegbanken

“Mensen moeten tegenwoordig meer zittend werken,” aldus Sam Weyns. “We hebben daarom de mindset om iedereen aan het bewegen te krijgen. Niet per sé sporten, maar gewoon bewegen.” Sam legt uit dat dat ook simpele dingen kunnen zijn, zoals met de fiets naar de bakker gaan in plaats van met de auto.

De stad Hasselt heeft ook allerhande initiatieven genomen om de mensen terug aan het bewegen te krijgen. Eén van deze initiatieven zijn de beweegbanken op de pleintjes in Hasselt. Deze banken zijn zo ontworpen dat je hier verschillende sportoefeningen op kan doen. Op deze banken staat ook een QR-code waarmee je een gratis app kan downloaden die functioneert als personal coach op je smartphone.

Kortom, het is een mooi initiatief van de stad Hasselt om iedereen toch in beweging te krijgen. Zonder uitzonderingen.