Hoe omgaan met de jeugd van tegenwoordig op BKV?

Basiskadervorming (BKV) is een animatorcursus voor eerstejaarsleiding en eventueel voor +16'ers van KSA. Na een weekje vorming, in een groep met ongeveer 15 personen en 50 uren stage na BKV, is het diploma binnen. Maar hoe moet de organisatie omgaan met pubers die tegenwoordig altijd online willen zijn en minder interesse hebben in offline games?

Problemen & oplossingen

Dit jaar ging BKV door van 26 tot 31 december in De Middenschool Kindsheid Jesu in Hasselt. Al het eerste struikelblok voor velen: kerstvakantie doorbrengen op een school. Hierdoor zullen er ook wel velen zijn afgehaakt, want er waren dit jaar maar 164 deelnemers uit verschillende KSA's van Limburg. De leeftijd van de deelnemers varieerde van 15 tot 18 jaar, de jeugd van tegenwoordig dus. Ook moesten ze tijdens de theorieblokken hun gsm afgeven…

De avondanimatie moet volgend jaar ook meer leeftijd gerichter zijn. Voor 16-jarigen is een opdracht er al snel over, zoals bijvoorbeeld het andere geslacht zoveel mogelijk zoenen terwijl je knalrode lippenstift draagt, op plekken naar keuze. Dit is voor deze leeftijd nog te seksistisch, de jeugd van tegenwoordig is meer verlegen dan je denkt. Ook het mandje condooms op de gang mag verdwijnen, ze mogen niet op elkaars kamer maar zouden dan wel condooms mogen gebruiken? Dit is een zeer tegenstrijdige regel en leidt alleen maar tot verwarring en verkeerde handelingen.

Maar die 164 deelnemers waren op het einde van BKV wel allemaal tevreden. Hoe zou dat komen? Ten eerste waren het niet de alledaagse spelletjes die er gespeeld werden. Er werd gewerkt met verschillende brainstormtechnieken en het combineren van spelletjes. Zo bleven ze het boeiend vinden.

De populaire blok 'vrij workshops' stond dit jaar ook op de planning, hierbij mochten ze kiezen welke soort workshop ze wilden doen voor 2,5 uur lang. Dit ging van het maken van een escape room tot spelen met lichtgraffiti. De organisatie koos dit keer weer niet voor de standaard workshops (zoals verkleden of toneel) maar speelde in op de actualiteit.

Om het zo min mogelijk gebruik van de smartphone te stimuleren en het 3g-gebruik stond er ook een messagewall paraat in de animatiezaal. Zo kon je makkelijk en gratis een boodschap naar iemand sturen. Iedereen had een persoonlijke envelop, waar je dan je briefje in kon stoppen. De briefjes moesten wel anoniem zijn, dat maakte het dubbel zo spannend.

BKV online

Om toch nog meer in te spelen op de actualiteit en de social media noden waren er verschillende kanalen beschikbaar om toch te kunnen communiceren online.

Er wordt elk jaar een grote Snapchatgroep gemaakt, waar alle cursisten en cursusgevers inzitten. Daar worden de gekste en grappigste foto's en filmpjes in gepost. Zo blijft iedereen toch up-to-date van wat er in de andere groepen gebeurt. Wel niet zo slim als ze filmpjes maken van hoe ze samen op elkaars kamer zitten…

Instagram bleef ook deze editie weer niet achter! Er werden dit jaar talrijke Instagramaccounts aangemaakt door de cursusgevers waar de cursisten, maar natuurlijk ook de cursusgevers, originele foto's en video's op plaatsten. Likes verzekerd!

Vijf tips voor volgend jaar

  1. Mix de kamers! Zo maken ze veel sneller vrienden met andere KSA's en steken ze 's nachts ook minder uit.
  2. Locatie veranderen, niet meer in een school. Een groot jeugdcomplex zoals Hal P in Tongeren?
  3. Geen condooms meer kopen en tentoonstellen in de gangen, dit spoort hen alleen maar aan.
  4. Op voorhand al een groep op Facebook maken, zo kunnen ze hun mede-cursisten al leren kennen en zo weten de cursusgevers ook welk vlees ze in de kuip hebben. Ook altijd handig als de organisatie iets vergeten te zeggen is, communiceer je het gewoon via Facebook.
  5. Strenger zijn op het gsm-gebruik!
This article was originally published on comma