Met de smartphone in de wieg

by David Mertens
by David Mertens

Het is weer zover: de start van het nieuwe academiejaar is aangebroken. Samen met mijn medestudenten van de afstudeerrichting PR vliegen we er meteen in. We trekken op de eerste dag al naar het Vlaams Parlement in Brussel, voor de Dag van de Digitale Communicatie.

Lezingen

Een dynamisch concept voor een gevulde dag: 4 keuzerondes met 5 opties, kies zelf welke spreker jij interessant vind. Met onderwerpen als online videostrategie, blockchain en artificiële intelligentie waren het geen makkelijke keuzes. Een uitspringer voor mij was echter: Apestaartjaren, een lezing door Niek Godfroid.

Mediaraven

Niek Godfroid is een communicatieverantwoordelijke bij Mediaraven: een jeugdorganisatie die werkt rond en onderzoek doet naar het gebruik van social media bij kinderen en jongeren. Hij kwam ons vertellen over hun laatste onderzoek naar jongeren in hun ‘apestaartjaren’.

Jongeren zijn nog niet veranderd, maar hun omgeving wel.

Apestaartjaren

Uit uitgebreid onderzoek blijkt dat jongeren steeds vroeger en steeds meer actief zijn op sociale media, dit als gevolg van de toenemende technologisering van de hedendaagse maatschappij.

We zien zo dat kinderen onder de 12 al bezig zijn met soorten van sociale media en streamingdiensten, waar jongens beginnend meer gaming gericht denken, spenderen meisjes meer tijd aan muziek en het sociale aspect.

De toekomst

Een data abonnement bij jongeren is de standaard geworden, sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons leven, met giganten als Facebook, YouTube en Instagram op kop stevenen we als een sneltrein af op een compleet gedigitaliseerde maatschappij, waar sociale interactie primair zal plaatsvinden via technologische kanalen. Beangstigend, of net niet?

This article was originally published on comma