Een blik achter de schermen bij TVL

Twaalf jaar sterk in ervaring als Accountmanager bij TVL is Ineke Riskin ondanks haar jeugdigheid een doorgewinterde veteraan. Maar hoe bereik je dat nu juist? Na het afronden van de opleiding die overeenkomt met degene die ik nu doorloop, ben ik benieuwd naar wat de mogelijkheden zijn. Ik kreeg vandaag de kans om binnen te walsen op de redactie van TVL en een tipje van de sluier te lichten.

by David Mertens
by David Mertens

Aangezien ik zelf nog student ben, vroeg ik me natuurlijk af wat u gestudeerd hebt en wat u er van vond?

Ik heb zelf ook communicatie gestudeerd, toen nog op Hogeschool Xios in Hasselt, met afstudeerrichting: commerciële communicatie. Ik heb destijds voor die opleiding gekozen omdat het zeer praktijkgericht was. Ik herinner me de reizen naar het buitenland, zoals Parijs en Londen, het organiseren van ons eigen evenement op het einde van het derde jaar. Het uitvoerende was dus echt de meerwaarde.

Hoe bent u dan hier bij TV Limburg terecht gekomen?

Ik heb mijn stage gedaan bij HBVL, op de marketingafdeling. Ik ben daar toen kunnen blijven om iemand die in zwangerschapsverlof was te vervangen. Daarna heb ik nog een jaartje bij Roularta Mediagroup gewerkt en daar ben ik eigenlijk in de verkoop van reclame gerold voor onder andere De Zondag. Ik ben toen aangesproken door TVL waar ik (ondertussen twaalf jaar geleden) gestart ben, en nog steeds te vinden ben.

U had het net over Roularta, als ik me niet vergis valt TVL nu onder Mediahuis?

Ja dat klopt, TVL valt onder de holding Nv. De Buren. Daar zitten nog een aantal regionale zenders onder, zoals ATV, TV-Oost en nationale zender Evenaar. Nv. De Buren is wel 100% dochteronderneming van Mediahuis.

Hoe ziet een alledaagse werkdag er voor u uit? M.a.w. wat doet u op dagelijkse basis?

Ik ben verantwoordelijk voor een aantal klanten hier in Limburg die op TVL of andere regionale zenders aan reclame doen in al zijn vormen, van simpele billboards tot publi-reportages. Het gaat dan wel vooral over de grotere klanten die op jaarbasis een publiciteitsbudget hebben, waarmee ik dan samen een volledige campagne mee uitwerk en opvolg. Van januari tot december bekijken we wat wanneer verspreid wordt. Op dagdagelijkse basis is het natuurlijk veel op de baan zijn. Ik ben bezig met de jaarcontracten en de invulling daarvan zoals het al dan niet maken van nieuw beeldmateriaal of het wijzigen van het algemene campagnebeeld. Productioneel kruipt daar ook wat werk ik. Ik houd me natuurlijk vooral bezig met het verkopen, vormgeven, doorgeven aan het productieteam hier, dan natuurlijk het opvolgen van het verloop van de campagne en de uiteindelijke uitzending.

Ik neem aan dat de sleur van de ‘gewone werkdag’ er dus niet in zit?

Nee, gelukkig niet, anders zou ik hier ook geen twaalf jaar zitten. Ik ben zelf ook iemand die liever wat variatie heeft. De uitdaging en het leuke aan de job is net het contact dat ik met al die klanten heb. Het zijn meestal (succesvolle) ondernemers dus het uitbreiden van een netwerk gaat bijna vanzelf door al de verschillende persona en sectoren waarmee ik te maken heb. Vandaag iemand in de keukenbranche, maar morgen iemand in de kledingsector, geen enkele dag is hetzelfde.

Het product helpt daar natuurlijk ook bij, TV is toch iets wat een beetje magie met zich meebrengt en waar ik mijn creativiteit in kwijt kan. De mogelijkheden zijn eindeloos. Als een klant vandaag zou zeggen dat hij opnames wil doen in Italië en daar is budget voor, dan vertrek ik (bij wijze van spreken) morgen naar Italië voor diezelfde opnames. Het is dus heel uiteenlopend.

Geen enkele dag is hetzelfde

Wat is het mooiste dat u al bereikt heeft? Het summum zeg maar.

Hm, dat is een moeilijke vraag. Ik denk dat dat het volledige proces steeds is. De band die je met sommige klanten gaandeweg op kan bouwen overstijgt de standaard verkoper-klant connectie. Na twaalf jaar kan je bijna niet meer spreken van een onderhandeling, het is een kwestie van vertrouwen geworden, we krijgen een budget en zij vertrouwen erop dat we er iets moois van maken. Klantenbinding is ook echt belangrijk hier bij TVL, we gaan één keer per jaar ook op ‘incentive’ zoals dat heet. Op die manier kom je met klanten op heel mooie plaatsen, ik ben zo bijvoorbeeld al in Cuba, Kaap Verdi en skiënd in Livigno met onze topklanten beland. Op die manier creëren we die vertrouwensband die zo belangrijk is voor ons, dat zijn natuurlijk de momenten die je nooit vergeet.

Cuba, Kaap Verdi en skiën in Livigno

Maken mensen nooit misbruik van die vertrouwensband?

Die band is natuurlijk niet van vandaag op morgen, maar er zijn altijd klanten waarin je je kan vergissen, mensen die zich anders voordoen dan ze eigenlijk zijn of de afspraken niet nakomen, of zelfs niet betalen. Dat is jammer en soms onverwachts, maar wel steeds een les die je kan meenemen naar de volgende keer.

Is het veranderende medialandschap een uitdaging?

Het evolueren van de markt is iets waarop we moeten anticiperen. Vroeger kon je reclame maken bij TVL en HBVL en dan had je bijna heel Limburg bereikt, nu is het niet meer zo simpel. Het digitale aspect is echt in volle opkomst, met zelfs opleidingen die zich daar op toeleggen. Ik ben er wel van overtuigd dat regionale tv zeker relevant gaat blijven, we hebben een hogere betrokkenheid met onze kijkers, mensen kijken naar TVL omdat ze het willen zien, niet enkel voor het entertainment-aspect. De manier van kijken zal misschien wel veranderen, meer via de website bijvoorbeeld, maar de markt zal er wel blijven. Het 'skipgedrag' dat nu een groot probleem is bij nationale tv, blijft bij ons uit. Wij zenden in een loop (lees: lus) uit, waardoor kijkers deze moeten afleggen om tot het segment van de loop te komen waarin zij geïnteresseerd zijn.

Regionale Tv blijft relevant

Hoe zit het met de sfeer binnen TVL zelf?

De sfeer hier is redelijk familiair, we kennen elkaar allemaal en de afstand is eigenlijk miniem. We zitten hier met een 30-tal medewerkers en kennen elkaar dus goed. Officiële communicatie gaat dus wel nog via mail. Dit kan wel veranderen na de verhuis in april. We gaan dan naar de site waar HBVL nu is en daar komen HBVL en TVL samen in een volledig nieuw gebouw te zitten. Dat wil dus ook zeggen, nieuwe collega’s.