Emotie boven het rationele?

Tegenwoordig is het moeilijk om producten te onderscheiden van elkaar. Er is weinig verschil op vlak van kwaliteit, maar toch betalen mensen meer voor producten door het label dat erop staat. Dit komt doordat merken inspelen op de emoties van de consumenten, in plaats het leveren van pure informatie. Wat is nu precies het verschil tussen de emotionele en rationele benadering?

“My dad’s story” gaat over een jong meisje die haar vader een brief heeft geschreven. Ze heeft het over haar bewondering voor haar vader, maar ook over zijn dagelijkse strijd. De vader heeft namelijk geen baan en geen geld, maar liegt hierover tegen haar dochter. Het is een emotioneel verhaal dat veel mensen in tranen heeft doen uitbarsten. De video werd massaal gedeeld en ondertussen al meer dan 13 miljoen keer bekeken op YouTube. Dit filmpje is een reclamecampagne van het verzekeringsbedrijf MetLife Hong Kong. Door in te spelen op de emoties hebben ze ervoor gezorgd dat deze reclamespot voor verzekering wereldwijd gedeeld werd en door miljoenen mensen bekeken werd.

Emotional marketing

We zien tegenwoordig dat de meeste producten op vlak van kwaliteit gelijk zijn, toch verschillen de prijzen enorm van elkaar. De verkopers overtuigen de klanten met het verhaal dat ze rond hun merk vertellen. Ze spelen in op emotie om een band te creëren met het merk en zorgen ervoor dat de klant het merk beter leert kennen. Uit verschillende onderzoeken wereldwijd blijkt dat mensen een verkoopbeslissing maken op basis van emotie, in plaats van informatie. De emoties zijn ingedeeld in 4 basisemoties: blijdschap, verdriet, verrassing en woede. Door het toevoegen van de emoties blijft het merk langer in onze gedachten en kan ervoor zorgen dat we het product gaan verkiezen boven onze routineaankoop.

ESP vs. USP - wie wint?

In de marketing is het belangrijk om een verschil te maken, je moet je onderscheiden van de concurrent om klanten binnen te halen. Dit kan rationeel (USP) of emotioneel (ESP). USP staat voor “Unique Selling Proposition”, dit is een bepaalde eigenschap die een product onderscheidt van de vergelijkbare producten. Tegenwoordig is dit moeilijk omdat het aanbod enorm is gestegen en de producten veel op elkaar lijken. Toch gebruiken grote merken USP nog steeds omdat deze al vertrouwd zijn met het merk. De ideale oplossing is het combineren van beide ideeën.

3 tips voor emotional marketing

1. Vertel een verhaal

Om je product te verkopen, is het belangrijk om een verhaal te vertellen dat de klanten bijblijft. Dit verhaal zal duidelijk weergeven waar je als bedrijf voor staat. Dit schept een sterke band met de klant en zorgt ervoor dat de klant je beter leert kennen.

2. Maak gebruik van positieve associaties

Het is belangrijk om je merk of product te linken aan positieve emoties. Dit zorgt ervoor dat mensen je merk ook als positief gaan ervaren op lange termijn. Uit onderzoek is ook gebleken dat positieve emoties in reclame een betere invloed hebben dan negatieve emoties. Toch kan de impact van negatieve emoties zoals schrik en walging soms een groter effect hebben op de consument.

3. Wees memorabel

Zorg ervoor dat het verhaal en het product in de gedachten van de klant blijft. Dit kan je met een sterk product en sterk verhaal. Dit zorgt ervoor dat de klanten zich geassocieerd zullen voelen met het merk en dit ook verder zullen vertellen aan hun vrienden en familie.

Over het algemeen kan ik besluiten dat emotional marketing een verschil maakt en een belangrijke rol speelt in de beslissingsfase. Het zorgt ook voor een positieve indruk van het merk op lange termijn.

This article was originally published on comma