Met een communicatiediploma de banksector in

by Chloë Nijs
by Chloë Nijs

Toen ik te horen kreeg dat ik een interview mocht doen met iemand die iets te maken heeft met communicatie, dacht ik onmiddellijk aan mijn broer: Andreas Nijs. Andreas is een ambitieuze jongeman van 24 jaar die zich nog maar net opde arbeidsmarkt begeeft. Ondanks het feit dat hij zowel een diploma Professionele Bachelor Marketing als Master Bedrijfscommunicatie op zak heeft, was het voor hem een lastige taak om een gepaste job te vinden. Vandaag praat ik met hem over deze moeilijke weg, zijn studies en zijn interesse in communicatie.

Andreas, vertel eens wat meer over je studies. Hoe verliep het hele parcours en waarom heb je uiteindelijk gekozen voor een Master Bedrijfscommunicatie?

Andreas: “Ik ben begonnen met rechten, wat niet helemaal mijn ding leek te zijn. Daarna heb ik een bocht van 180 graden genomen om mijn geluk te beproeven in de bedrijfswereld en ben ik marketing-bedrijfsmanagement gaan studeren aan de PXL in Hasselt. Dit beviel me zeer goed. In die 3 jaar heb ik nooit mijn interesse verloren. Daarnaast heb ik ook het geluk gehad om deze studie mooi op 3 jaar af te ronden zonder herexamens. Om die reden vond ik dat er nog plaats was voor een vervolg qua studies. Ik ben gaan kijken wat aansloot op mijn studie aan de PXL en zo ben ik bij bedrijfscommunicatie terecht gekomen. Een studie waar ik achteraf zeker geen spijt van heb.”

Hoe belangrijk vind je communicatie? Is het een soort passie?

Andreas: “Doorheen zowel mijn leven als mijn studies ben ik meermaals geconfronteerd met het belang van communicatie. Het is iets onontbeerlijk in de samenleving. Daarnaast heb ik gemerkt dat met efficiënte communicatie zowel privé als zakelijk een situatie helemaal naar eigen hand kan gezet worden. Hierdoor is mijn interesse in communicatie nog steeds groeiende en kan er zeker gesproken worden van een passie.”

Was het makkelijk om met een masterdiploma een job te vinden?

Andreas: “Moeilijker dan ik dacht. Mijn eerste opvatting was: 2 diploma’s waaronder 1 master, dat zal geen probleem vormen. Even verkeerd gedacht want ik kwam terecht in een markt waar niet veel plaatsen vacant zijn. Uiteindelijk is het wel gelukt, maar het heeft zeker veel moeite en tijd gekost.”

Hoe ben je terecht gekomen bij BEO Bank?

Andreas: “Via een jobkantoor (Accent) werd mijn CV opeens verstuurd binnen bank- en verzekeringskantoren. Een nieuwe wereld, want ik heb zeker niet de theoretische achtergrond voor zulke studies. Na een verkennend eerste gesprek bij Beobank in Brussel merkte ik tot mijn verbazing dat er toch een match was tussen mijn interesse en de functie die mij aangeboden werd bij deze bank. Na verdere sollicitaties en gesprekken is er langs beide kanten dus beslist om de samenwerking aan te gaan, Waarvan ik nog steeds geen seconde spijt heb gehad.”

Had je liever iets in de echte communicatiewereld gedaan?

Andreas: “Mijn job als financieel adviseur betekent net dat ik zeer veel communiceer met klanten. Ik adviseer en begeleid hen op financieel vlak, en dit zijn vaak lange en diepgaande gesprekken. Een job binnen een echt communicatiebureau was natuurlijk gepaster geweest, maar een functie als financieel adviseur is meer dan communicatief genoeg om mij te bekoren.”

Zou je in de toekomst meer met communicatie willen doen?

Andreas: “Ik zie mezelf deze job zeker nog uitoefenen de komende tijd. Ik zit zeer goed bij Beobank en kan hier op korte tijd enorm veel leren. Uiteindelijk zie ik mezelf wel als zelfstandig ondernemer actief zijn. Maar succesvol worden op mijn eigen zal niet lukken zonder eerst de nodige ervaring op te doen en de nodige spaarcentjes te verzamelen. Vandaar dat ik eerst voor een uitdaging als werknemer ben gegaan. Puur qua communicatie zit ik hier goed aangezien er zeer veel sociaal contact is en de professionele gesprekken altijd op een constructieve manier plaatsvinden. Ik zou dus niet switchen voor een nog communicatievere functie.”

Heb je nog een goede tip voor studenten die dit jaar gaan afstuderen en op zoek gaan naar een job?

Andreas: “Begin op tijd met solliciteren. Durf zelfs al actief zoeken naar een job voor je effectief bent afgestudeerd. Neem zeker nog even een welverdiende vakantie voor je de arbeidsmarkt gaat veroveren. Wees niet te snel tevreden maar zoek naar een job waar je jezelf ziet groeien en waar je je op je plaats voelt. Het moet aanvoelen als een uitdaging die bijdraagt aan je verdere carrière.”

This article was originally published on comma