PR is cooler than advertising

Mensen hebben soms een verkeerd beeld van Public Relations. PR wordt gezien als eentonig en bureauwerk. Maar wat houdt PR werkelijk in?Waarom zou je dit willen studeren? Is dat niet saai? In deze blog wordt uitgelegd waarom studenten kiezen voor PR. Waarom dit wel spannend kan zijn. Bram Smets van Ketchum legt uit wat Public Relations nu echt betekent.

PR is dynamisch

PR-bureaus schrijven en versturen persberichten. Dit is afhankelijk van een sterke content te creëren en sterke mediarelaties op te bouwen. Hier draait alles om de reputatie te beschermen en te optimaliseren. Binnen Public Relations wilt men sterker naar voor treden. Het draait om het creëren van goodwill waar PR een grote rol in speelt. Als een persoon zijn reputatie verpest in de PR-wereld, dan is hij gedoemd. Andere grote opinieleiders associëren zich niet meer en beschermen hun eigen reputatie.

Daarnaast wordt PR ingeschakeld bij crisissen. PR wilt spurten, dynamisch zijn, deadlines halen, inspelen op actualiteit en social media. PR werkt met haast en op korte termijn. Hierdoor moet men op de hoogte zijn van alles en goed voorbereid zijn in de PR-wereld. Iemand die meer weet dan een ander, komt sterker over. Opinieleiders domineren de maatschappij en bepalen wat in de krant staat. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze machtige mensen.

by Chloë Boesmans
by Chloë Boesmans

Mentaliteit van een PR-bureau

Ketchum is een perfect voorbeeld van een uitzonderlijk PR-bureau. Het bureau heeft 25 sterke medewerkers. Dit bureau staat in de top drie van Belgische kantoren. Deze werken internationaal en pitchen samen met collega’s uit andere continenten. Binnen Ketchum draait het om te leren van elkaar en informatie uit te wisselen.

Naast internationaal pitchen, geeft medewerker Bram Smets mediatraining. Hij wilt met dit vak mensen inspireren en hun energie opwekken. Deze man heeft veel ervaring in media en interviews. Het hoogtepunt van zijn carrière was bij Eurostar. Toen vond er een crisismoment plaats waarbij vier treinen in de tunnel stilstond met 3000 mensen. Als woordvoerder tijdens deze crisis, heeft Smets de smaak te pakken gekregen. Door een PR-vak te geven moet men niet alleen leren, maar ook: ‘Learning by doing it!’.

PR vs Advertising

Een reclamebureau heeft meerdere afdelingen. Een PR-job in de reclamewereld is vaak gelimiteerd, men wordt meestal tewerkgesteld als accountmanager. Het werk dat iemand verricht kan tot een succes leiden. Maar meestal strijken de sterren de eer op. De sterren in de reclamewereld zijn waterdragers die te koop lopen met hun eigen succes. Maar dit betekent niet dat zij meer ownership hebben dan mensen uit de PR-wereld.

Een PR-medewerker moet zich voortdurend bijscholen, financiële budgetten beheren en veel verschillende competenties ontwikkelen. PR zit vol met diverse taken en dat maakt het vak interessant. Een PR-consultant is verantwoordelijk voor de coördinatie en heeft veel meer ownership. Dit betekent meer controle en inbreng in eigen werk.

PR-bureaus zijn meestal klein en voelen de druk van de grote bedrijven. Dit maakt het vak spannend, de kleine bureaus moeten strijden tegen de grote bedrijven. PR speelt een grote rol in gewaagde campagnes die worden gemaakt voor bepaalde merken. Dit vereist ook veel creativiteit en moed. Het doel is om de grens op te zoeken waar andere bedrijven niet in de buurt durven komen.

Dus elke dag staat er een uitdaging klaar in de PR-wereld. Elke dag gebeuren er crisissen. Elke dag worden gewaagde campagnes gelanceerd die hoofden doen draaien. PR biedt verschillende mogelijkheden en grenzen. PR betekent adrenaline, men moet lef hebben in deze wereld. Durf jij die grens op te zoeken?

by Chloë Boesmans
by Chloë Boesmans
This article was originally published on comma