Tibeau Reynaerts: "Ik wil van mijn passie mijn beroep maken"

Dag lieve vrienden! Een avondje uit, wie houdt daar nu niet van? En wat is daarbij belangrijk? Sfeer en muziek! Onlangs had ik een fijne babbel met Tibeau Reynaerts, beter bekend als dj Voltage, een geboren en getogen Leuvenaar. Ik ken hem al enkele jaren. Ondertussen is hij een gevestigde waarde in het Leuvense uitgaansleven, iets waar hij hard voor gewerkt heeft.

DJ Voltage  — by Chelsea Van Nerum
DJ Voltage  — by Chelsea Van Nerum

Van Tibeau naar Voltage

Tijdens de week ben ik wel eens terug te vinden op de Oude Markt in Leuven. Als ik Voltage z’n naam laat vallen, zijn mijn vriendinnen meteen bereid om mee te gaan. Ieder avondje uit trakteert hij ons op de beste sfeer en muziek. Ik was daarom ook ontzettend blij dat Tibeau instemde met een interview. Eén brok enthousiasme ontvangt me en vertelt vol passie zijn verhaal.

“Mijn dj-carrière begon op mijn dertiende”, begint Tibeau zijn verhaal, “Ik kreeg toen van mijn ouders een mengpaneel cadeau voor mijn verjaardag.” Niet alleen dat mengpaneel, maar ook de muziekkriebels kreeg Tibeau van zijn papa. Zijn vader Thierry was zelf ooit dj en kan vandaag niet trotser zijn op zijn zoon. Zonder hem zou Tibeaus dj-carrière niet zo groot zijn. “Papa brengt mij overal naartoe, regelt al het papierwerk… Zo kan ik mij focussen op mijn muziek.”

Nieuwsgierig vraag ik Tibeau waar de naam 'Voltage' vandaan komt. “Eigenlijk is dat een grappig verhaal. Ik wist niet goed welke naam ik precies wou, dus heb ik mijn Facebook-vrienden een poll laten invullen. Voltage was de duidelijke winnaar”, vertelt hij geamuseerd. Met die klinkende naam nam zijn muzikale carrière een vliegende start in en rond Tienen.

Harde wereld

De muziekwereld is hard, dat weet iedereen. Ook Tibeau kreeg af te rekenen met ups en downs. Hij draaide een volledig andere muziekstijl dan de norm was in Tienen. “Ik kreeg vaak commentaar van andere dj's, maar ook van fuifgangers. Ik moest opboksen tegen bekende dj's in de omgeving. Ik wou dat op mijn manier doen, met muziek waar ik achter stond”, blikt Tibeau terug. Volgens mij is dat zijn succes geweest. Van alle grote namen blijft er maar een handvol over. Voor Tibeau daarentegen, gaat het hard: hij mag zichzelf tegenwoordig tot de Tiense dj-top rekenen.

Maar daar stopt het niet voor hem. Ook ver buiten Tienen duikt de naam 'Voltage' op in de line-up van evenementen. “Het is allemaal begonnen met een dj-wedstrijd”, verduidelijkt Tibeau, “Ik kwam daar aan als jonge gast en moest ineens voor een publiek van duizenden mensen spelen. Dat ze mij die avond verkozen tot beste dj is de start geweest van Voltage. Plots mocht ik grote fuiven openen, heb ik op Qmusic gedraaid… Echt te gek voor woorden.”

Als rasechte Leuvenaar wou hij uiteraard ook graag draaien in het epicentrum van het uitgaansleven: de Oude Markt. Tibeau legt uit: “Ik zat met mijn vrienden, Enzo en Maxime, op restaurant, toen ik gebeld werd door 'T Archief. Ze vroegen of ik een dj kon vervangen. Eigenlijk had ik afgesproken om de avond door te brengen met mijn vrienden, maar dat was een kans die ik niet kon laten liggen.” Het valt me op dat Tibeau op heel wat steun van zijn omgeving kan rekenen. Net zoals zijn vader hem overal mee helpt, zijn zijn twee beste vrienden zijn grootste fans.

Ondertussen is Voltage de vaste dj in drie bekende cafés in Leuven. “Leuven is een goede leerschool voor dj's. Als je het in Leuven kan maken, lukt dat overal. Hier draaien, voelde als thuiskomen”, beweert hij. Begin dit jaar nog nam hij het concept 'Get Loose' over van dj Masai. Elke woensdagavond organiseert hij ‘Get Loose’ in Barvista. Dat gaat verder dan muziek draaien, want hij staat ook in voor het bedenken van het wekelijkse concept, de promotie ervan…

Toekomst

De toekomst ziet er veelbelovend uit voor Tibeau. De doelen die hij op zijn vijftiende stelde, heeft hij al bereikt. Maar over zijn ultieme droom hoeft hij niet lang na te denken. Tegelijkertijd zeggen we: “Tomorrowland”. Vorig jaar kwam hij voor het eerst met het festival in contact. Hij werd uitgenodigd om op de stand van Brussels Airlines by Tomorrowland te draaien. “Omdat ik die dag enkel vier dj's mocht meenemen en geen gasten, heb ik mijn vader daar ook laten draaien. Hij mocht dat voor geen geld missen!”

Momenteel studeert Tibeau Media en Entertainment Business in Mechelen. Hij geeft toe dat zijn studies en zijn dj-carrière moeilijk te combineren zijn. Als oplossing zit hij op kot in Leuven. “Zo kan ik tenminste direct mijn bed in na een hele nacht draaien en heb ik nog iets aan mijn dag”, zegt Tibeau lachend. Vanaf januari gaat hij ook een opleiding Muziekproducer volgen. “Ik wil van mijn passie mijn carrière maken, dus het is nu dat ik die stappen moet zetten”, vertelt hij vastberaden.

Lieve vrienden, zoals jullie lezen is Tibeaus liedje over zijn dj-carrière nog lang niet uitgezongen. Wie hem graag eens aan het werk ziet en de beentjes los wil schudden is elke dinsdag-, woensdag- en donderdagnacht welkom op de Oude Markt in één van zijn vaste café’s. Natuurlijk kan je hem ook boeken voor je eigen feest! Hou zeker zijn Facebookpagina Voltage in de gaten. Bedankt Tibeau, voor dit leuke interview - hopelijk duurt jouw mooie liedje nog lang!