Zet je eerste stap als wereldburger met de juiste ondersteuning

Celine Martens, wereldburger eersteklas — by Chelsea Van Nerum
Celine Martens, wereldburger eersteklas — by Chelsea Van Nerum

Dag lieve vrienden! Zelf zou ik graag mijn horizonten verruimen en iets willen betekenen voor deze wereld. Anderen in nood helpen, wat is er mooier? Heel wat studenten engageren zich voor vrijwilligerswerk, een inleefreis of stage in een ontwikkelingsland. Zo’n ervaring verruimt hun horizonten, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. De verschillende culturen die ze opsnuiven, de mensen die ze ontmoeten, de gemeenschap die ze mee opbouwen… Dat engagement beïnvloedt niet enkel de lokale samenleving, maar ongetwijfeld ook het leven van de student vrijwilliger.

Hasselt Goes Global

Hasselt Goes Global ondersteunt studenten tussen de zestien en zesentwintig jaar die zich als vrijwilligers willen engageren in een derdewereldland. De subsidies daarvoor kunnen oplopen tot 750 euro. Op onze website vind je hierover meer informatie. Misschien wil jij vrijwilligerswerk combineren met een vakantie? Ook dat wordt gesubsidieerd door de stad Hasselt. Maar bij welke organisatie moet je dan precies aankloppen?

Hasselt Goes Global inspiratieavond: een groot succes — by Chelsea Van Nerum
Hasselt Goes Global inspiratieavond: een groot succes — by Chelsea Van Nerum

Voor iedereen een geschikte organisatie

Wie minderjarig is en zich als vrijwilliger wil inzetten in een ontwikkelingsland kan kiezen uit een eerder beperkte waaier aan organisaties. Bouworde is de meest gerenommeerde in België en bestaat al meer dan vijfenzestig jaar. Vrijwilligers die er met Bouworde op uit trekken, worden ondersteund voor en tijdens hun reis. Voor ieder project werken de jongeren samen met de lokale bevolking. Een mooi gebaar van Bouworde: voor elke vrijwilliger die met het vliegtuig reist, doneert de organisatie een bedrag om bomen te planten. De organisatie garandeert je een ervaring om nooit te vergeten!

Een andere speler is Laat Laos Leren (LLL). Ook LLL heeft meer dan tien jaar ervaring en staat garant voor kwaliteitsvol ontwikkelingswerk voor de vrijwilligers en lokale bevolking van Laos. De organisatie communiceert details, zoals bijvoorbeeld de kostprijs van een reis, altijd transparant naar de vrijwilligers. LLL maakt deel uit van de vierde pijler, die alle Vlaamse burgerinitiatieven voor ontwikkelingssamenwerking omvat.

Verder bestaan er heel wat organisaties ter ondersteuning. Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking (UCOS) is daar een voorbeeld van. UCOS organiseert zelf geen reizen, maar wil vooral bijdragen aan het mondiaal bewustzijn en actief wereldburgerschap. De vereniging biedt zijn ondersteuning aan aan studenten aan Vlaamse hogescholen of universiteiten. Bij hen ben je aan het juiste adres voor een goede voorbereiding van je vrijwilligerswerk of stage.

11.11.11. staat (toekomstige) vrijwilligers bij met advies, vorming en ondersteuning. Organisaties krijgen op hun beurt steun via vormingen voor vrijwilligers die uitgestuurd worden. Op de website vind je als toekomstige vrijwilliger alle mogelijke projecten van het vierde pijlersteunpunt. Je ontdekt er ook een handige wegwijzer met tips en tricks.

Tips van de experte

Nathalie Bosch — by Chelsea Van Nerum
Nathalie Bosch — by Chelsea Van Nerum

Twijfel je nog? Tijd om kennis te maken met een experte. Nathalie Bosch is al negen (!) keer naar een ontwikkelingsland gereisd om stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen. Op haar vijftiende wou Nathalie zich graag engageren in een ontwikkelingsland en dat is ze blijven doen. Want “zodra je verliefd bent op een ontwikkelingsland, blijf je terugkeren”, zegt ze met een knipoog.

Nathalie zet met plezier een aantal tips op een rijtje:

· Kies een organisatie waar je volledig achter staat en die aansluit bij je interesses en talenten

· Heb je vragen over een project of organisatie? Aarzel niet om contact op te nemen

· Vergelijk! De prijzen tussen organisaties kunnen sterk verschillen

· Hoe lang wil je vrijwilligerswerk doen? Sommige organisaties bieden reizen aan van minimum drie maanden. Ga die termijnen zeker na

· Wat wil je betekenen? Wil je iets mee opstarten of inpikken in een bestaand project? Ook dat check je best op voorhand

Dus lieve vrienden, ben je geprikkeld om je te engageren voor een gemeenschap in een ontwikkelingsland? Zit je nog met vragen? Of wil je graag meer te weten komen over de ervaringen van anderen? Surf dan snel naar onze website voor meer inspiratie en informatie! Volg ons zeker ook op Facebook en Instagram!