Vrouwenvoetbal? Tsjik, tsjak, vollenbak

Dag lieve vrienden, mijn naam is Chelsea. Ik zit momenteel in mijn masterjaar communicatiewetenschappen aan de KU Leuven en loop stage bij I LOVE Network. Voetbal is één van mijn grote passies in het leven. Zelf speel ik al enkele jaren bij VS Kortenaken. Voor mij was dit dus de uitgelezen kans om het doen en laten van mijn damesploeg onder de loep te nemen. Want vrouwen en voetbal, dat is een verrassend spetterende combinatie!

Dorien en Jessica van VSK: "Niet moeten winnen, maar willen winnen" — by Chelsea Van Nerum
Dorien en Jessica van VSK: "Niet moeten winnen, maar willen winnen" — by Chelsea Van Nerum

Voetbal: een passie

Drie keer per week ben ik terug te vinden op het voetbalveld: voor een training of een wedstrijd of om zelf training te geven. Maar vandaag ga ik terug naar waar het allemaal begon. Negen jaar geleden richtte Dorien Dewaelheyns samen met haar partner Jessica Bonte een damesploeg op in Kortenaken. We spreken af op het voetbalveld. Het is koud, maar twee spontane dames wachten mij op en zijn erop gebrand hun verhaal over hun vrouwenteam met de buitenwereld te delen.

Jessica speelt voetbal sinds haar zesde. “Ik ben altijd al gefascineerd geweest door deze sport”, vertelt ze enthousiast, “Maar uiteraard was het vroeger allemaal anders. Als klein meisje kom je in een jongenswereld terecht. Je krijgt het hard te verduren. Dat is vandaag niet meer het geval. Het vrouwenvoetbal heeft een boost gekregen, mede dankzij de populariteit van de Red Flames. Daar kunnen we alleen maar fier op zijn. Eindelijk wordt het taboe rond vrouwenvoetbal doorbroken.”

Voor Dorien lag het anders. Zij is pas op latere leeftijd beginnen voetballen, een bewuste keuze. “Ik wilde graag een sport uitoefenen in teamverband en in de buitenlucht. Veel van mijn vriendinnen speelden voetbal, dus ik besloot het ook een kans te geven. Ik ben begonnen in de club waar mijn vader ooit voetbalde en kijk, jaren later doe ik het nog altijd.”

Jessica en Dorien zijn het er allebei unaniem over eens: plezier en teamspirit staan voorop. Daarom zijn ze ook een eigen ploeg gestart. “Onze visie strookte niet meer met die van de club waar we toen speelden. Daar draaide het rond technische vaardigheden. Plezier kwam op de tweede plaats”, legt Dorien uit.

Plezier staat centraal

Bij de damesploeg van Kortenaken wordt niemand buitenspel gezet. Hier draait het niet om wie de beste of de snelste is. “Wij willen iedereen een kans geven. Zo hadden we ooit een speelster met een motorische handicap. Ook zij droeg haar steentje bij aan het teamgebeuren en speelde wedstrijden mee”, zegt Dorien. Een mooi voorbeeld van hoe warm dit team is.

De speelsters variëren van jonge tieners tot vrouwen met kinderen. De uitgelaten sfeer in de kleedkamer of de ontelbare grappen tijdens trainingen: iedereen ziet dat deze speelsters een hechte vriendengroep vormen. Het is van belang dat er plezier gemaakt wordt, zowel op als naast het veld. Een voetbalwedstrijd winnen is mooi meegenomen, maar de leuze van deze ploeg is een schot in de roos: “Niet moeten winnen, maar willen winnen.”

Naast de vele trainingen en wedstrijden onderneemt de ploeg heel wat andere activiteiten. Zo gaan ze samen lasershooten, een weekendje weg… Wie in dit team terecht komt, kan er zeker van zijn: hier worden vrienden voor het leven gemaakt.

De toekomst

“Om eerlijk te zijn hadden we niet gedacht dat de ploeg tien jaar later nog zou bestaan”, bekent Jessica, “Door de groeiende interesse in damesvoetbal zijn er flink wat ploegen in de regio bijgekomen, maar we hebben er evenveel zien verdwijnen. De speelsters die er van in het begin bij waren, kunnen we op één hand tellen. Maar gelukkig zijn er heel wat andere gedreven leden met een hoek af bijgekomen”, zegt ze al lachend. Het tienjarig bestaan van de club zal dan ook uitgebreid gevierd worden.

Dat deze damesploeg al bijna een decennium bestaat, is onder meer te danken aan de vrijwilligers die zich inzetten voor de club. Zij ondersteunen de damesploeg waar ze maar kunnen, van de bediening tijdens wedstrijden tot de afwas… Kortom, zonder hen zou de club niet staan waar ze vandaag staat.

De twee dames hopen dat de ploeg nog jaren blijft bestaan. Daarvoor rekenen ze op de huidige speelsters, maar ook op toekomstige teamgenoten. Bij Jessica en Dorien is er alvast een kleine voetballer of voetbalster op komst, dus de toekomst lijkt verzekerd! Tsjik, tsjak, vollenbak!

Lieve vrienden, wie deze damesploeg graag eens komt toejuichen is elke zondag welkom om 11u15 voor de thuiswedstrijden in de Nieuwstraat in Hoeleden. Wie zich graag bij deze toffe dames aansluit en zin heeft in een voetbaltastische uitdaging kan een mailtje sturen naar dames_vskortenaken@hotmail.be. Bekijk zeker ook hun filmpje op de website!