VTM zoveel om te delen, maar hoe laten ze ons online delen en beleven?

Sinds juni is Roel Spelkens Hoofd Online Communicatie TV bij Medialaan. Hiervoor vielen radio en TV samen als online dienst. Nu zit radio online bij radio en TV online bij TV. Het online medialandschap verandert zo snel dat het belangrijk is om te weten welke platformen je best gebruikt. Roel geeft ons hier meer uitleg over en neemt ons mee voor een blik achter de schermen. Ontdek hoe zij voor die extra beleving gaan.

Hallo Roel, leg eens even uit wat hoort er allemaal bij jouw job?

Roel: “Ik stuur het team aan dat verantwoordelijk is voor alles wat er gaande is op digitaal vlak. Hier vallen al onze tv-merken en hun websites onder. Ook verzorgen wij de social media, hier leggen we de focus vooral op het owned gedeelte. Het paid gedeelte valt dan weer onder de marketingafdeling, maar we staan wel heel nauw in contact. Kort samengevat: ik ben samen met de teams die ik aanstuur verantwoordelijk voor alle digitale toepassingen van onze tv-merken.”

Wat vind je het leukste aan jouw job?

Roel: “Het leukste vind ik vooral het zorgen dat we op een verrassende manier extra beleving kunnen creëren rond programma’s. Als we bijvoorbeeld naar The Voice app kijken, is het leuk om uit te zoeken hoe we mensen die extra beleving kunnen geven. Dit hebben we gedaan door de mensen thuis mee te laten coachen. Een ander leuk onderdeel vind ik een social content plan opstellen rond een bepaalde fictiereeks en al dat soort zaken.”

Hoe zie jij de online communicatie in de toekomst nog veranderen? Of wat hoop je dat er nog zal komen op digitaal vlak?

Roel: “Dat is een moeilijke vraag, want ik denk dat dat constant evolueert. Je bent heel afhankelijk van externe factoren. Los van wat je zelf bedenkt en laat ontwikkelen zijn social media heel cruciaal voor de communicatie hierrond. Als je iets maakt en mensen weten niet dat het bestaat gaan ze het ook niet gebruiken, dit moet je heel de tijd in de gaten houden. Zo zorg je ervoor dat je op die platformen, mits de juiste vertaling van je eigen merk, wel aanwezig bent.

“Ik hoop dat er ooit een tool komt waarmee je als merk op een heel gemakkelijke manier een persoonlijke band kan aangaan met je surfer, luisteraar of kijker. Een beetje zoals one-to-one momenteel heel populair is bij WhatsApp. Dat je als merk zo’n gesprekken kan aangaan en deze dan zo kan personaliseren en automatiseren. Dat er dan een soort connectie ontstaat tussen een merk en zijn gebruiker.”

Hoe probeer je dat op dit moment te onderhouden?

Roel: “Wij hebben een Facebookbot ontwikkeld, waarmee we geautomatiseerde en gepersonaliseerde reacties geven. Dit is eigenlijk een lijst van een aantal reacties die dan wel gepersonaliseerd worden. Door bijvoorbeeld je voornaam mee te geven in de reactie. Dit zijn aanzetten tot, maar je ziet dat heel veel social media platformen dit nog niet toelaten.”

Wat vind jij het beste wat er ooit is uitgevonden op vlak van Online Communicatie?

Roel: “Het beste of het opmerkelijkste? Want het opmerkelijkste vind ik dat Instagram stories heeft geïntegreerd. Instagram heeft dit heel slim gespeeld, want op deze manier hebben zij Snapchat volledig overbodig gemaakt. Dit zorgt dat het gebruik van social media volledig is geëvolueerd. In de mate dat mensen enorm veel stories zijn beginnen posten, omdat ze er steeds van uitgingen dat elk klein detail relevant was voor hun volgers.”

Wat denk jij dat er nog belangrijker gaat worden in 2019 op vlak van Online Communicatie?

Roel: “Ik denk dat Instagram nog meer gaat groeien. Als we bijvoorbeeld kijken naar VTMKIDS zien we dat we heel veel inzetten op Instagram, omdat hun doelgroep hier ook heel frequent aanwezig is. Bij deze jonge doelgroep is er ook nog een ander belangrijk platform namelijk, TikTok ook wel gekend als musical.ly. Het verschil met dit platform is dat TikTok nog niet klaar is voor grote bedrijven. Als je kijkt naar Facebook en Instagram zien we dat zij hier een business achter hebben zitten. Bij TikTok is dit nog niet het geval. Op dit platform heb je enkel een account en weet je hoeveel volgers je hebt. De mogelijkheid om statistieken te bekijken en dit te linken aan je eigen content is er nog niet. Voor VTMKIDS zal TikTok zeker nog stappen zetten om meer business-friendly te worden.

“Ik denk dat Facebook minder en minder zal worden. Facebook is zichzelf een beetje in de vingers aan het snijden door heel veel via paid te laten verlopen. Mensen gaan niet automatisch paid blijven doen. Paid is begonnen als aanvulling op uw owned, maar nu is het omgekeerd. Als je geen geld in uw posts investeert op Facebook gaan ze uw bereik zodanig laag houden, dat ze u uiteindelijk verplichten om te betalen.

“Als we dan naar Instagram kijken is dat voorlopig nog niet zo. Hier heb je ook de betalende stories en posts, maar die gaan daarom niet zo kannibaliseren zoals op Facebook. Instagram is een enorm belangrijk platform, zeker voor ons als mediamerk. Dit omdat het heel visueel is, hetzij foto, video. Als mediamerk zijn wij ook dagelijks bezig met beelden, dus dat maakt het voor ons veel dankbaarder om zakelijke doelen te bekomen. Buiten de gewone posts proberen wij ook altijd een variant te brengen in de stories. Hier heb je veel meer interactiviteit en het is ook handiger om een connectie aan te gaan met onze gebruiker.”

In de wereld van online is het niet altijd even gemakkelijk om je te onderscheiden als merk. Je moet altijd proberen net iets anders te doen dan de rest.

Wat moeten we onthouden?

Roel: “In de wereld van online is het niet altijd even gemakkelijk om je te onderscheiden als merk. Je moet altijd proberen net iets anders te doen dan de rest. Uiteindelijk is het een gigantische zee waarin je moet opvallen. Je kan natuurlijk ook je krachten bundelen. Dit hebben wij gedaan voor Rode Neuzen Dag, wij hebben een Facebook Live gehouden van het concert. Dit werd zowel op Qmusic en VTM uitgezonden. Rode Neuzen Dag werd ook mee ondersteund door HLN, dit is sinds kort ook een deel van ons bedrijf. Als je alles optelt van mogelijke pagina’s en kanalen die wij hebben, zie je dat we een gigantisch bereik hebben. Dat is voor ons dan ook een heel handige tool om juist die dingen groot in de markt te zetten en zo beleving door te trekken.

“Wij proberen ons vooral te onderscheiden op vlak van beleving. We willen niet gewoon fragmentjes van een programma tonen. Wanneer wij ons echt achter een programma zetten is het de bedoeling dat we de mensen hierin kunnen meetrekken, in die online beleving. Dit doen we bijvoorbeeld door de app van The Voice waarmee je thuis mee kan coachen. Ook hebben wij ooit een game ontwikkeld voor Safety First. Zo kan je in dezelfde vibe blijven meegaan. Die beleving is voor ons een manier dat mensen zelf op een passieve of actieve manier gaan deelnemen aan een programma EN erover gaan babbelen.”

Wat is jullie grootste uitdaging?

Roel: “Momenteel ligt onze grootste uitdaging op intern vlak. Zoals ik al eerder zei is HLN sinds kort een onderdeel van ons bedrijf. De grote uitdaging is hoe we de online kanalen van VTM gaan laten matchen met die van HLN. Zowel op vlak van videoconsumptie als communicatielijnen. Dit zal intreden vanaf 1 januari 2019.”

Hoe zal dit er concreet uitzien?

Roel: “HLN heeft momenteel zijn eigen videowall waar heel veel video’s inzitten en wij zitten met onze videoplayer. De vraag is dan of we deze op elkaar kunnen afstemmen. Want uiteindelijk is het de bedoeling dat alles één groot videoverhaal wordt en dat er zowel op de kanalen van VTM als HLN content verspreid wordt. Dit is op vlak van entertainment, voor de nieuwsdienst zal er één grote nieuwsredactie zitten in Antwerpen. Hier zijn ze momenteel een nieuw gebouw aan het plaatsen.”

Wat wil je nog extra meegeven?

Roel: “Het slim gebruiken van ambassadeurs is ook enorm belangrijk om content te verspreiden. Wij hebben dan weer als voordeel dat we interne gezichten hebben die we kunnen linken aan VTM. Wij proberen gezichten in te zetten als ambassadeurs omdat zij ook een brede aanhang hebben. Als wij bijvoorbeeld Niels Destadsbader iets op zijn profiel laten posten geeft dat weer extra bekendheid. Het moet wel creatief en tof genoeg zijn om te posten. Qmusic vraagt bijvoorbeeld aan Sean Dhondt om drumvideo’s te plaatsen op zijn profiel en hij doet dat veel. Dit omdat hij graag drumt en dit wil delen met zijn volgers. Een ander voorbeeld is Staf Coppens die regelmatig filmpjes instuurt met zijn kinderen.”

Ben jij klaar om die extra beleving te delen? Volg VTM dan zeker op Facebook en Instagram.

This article was originally published on comma