90 seconden? Dat krijg je om mensen online te boeien!

Op Woensdag 7 en donderdag 8 november werd de Nekkerhal in Mechelen aangekleed tot het paradijs van evenementen, Festivak. Iedereen die betrekking heeft tot de eventwereld is aanwezig op deze beurs. Op de beurs stonden veel exposanten. Deze zijn erg uiteenlopend. Zo kan je op bezoek gaan bij een silent disco, bij een bedrijf dat toiletten verhuurd of een onderneming die zich bezighoudt met het verhuren of verkopen van herbruikbare drinkbekers. Voor ieder wat wils!

Sylvie Vanrenterghem, docent eventmarketing & concertmanagement. — by Celien Vissers
Sylvie Vanrenterghem, docent eventmarketing & concertmanagement. — by Celien Vissers

Tijdens de beurs waren er ook een aantal sprekers. Zo ben in onder andere naar de keynote van Sylvie Vanrenterghem geweest. Sylvie is een docent eventmanagement en concertmanagement. Zij gaf de sessie “De social media event video creator”.

De sessie draaide rond een case, Radio United. Dit is een radiozender die radio maakt tijdens Dour Festival, dat in Wallonië plaatsvindt.

Tekst, foto of video?

Ze begon met het evenwicht van tekst en video in posts op social media. Van alle informatie die onze hersenen verwerken is 90% visueel. Dit zijn geen foto's, maar de beelden die wij zien passeren in een video. Het is daarom ook niet voor niets dat video op de eerste plaats staat in het artikel; 15 ways of Facebook post you can use to enge your audience.

Video blijft veel langer hangen in ons hoofd dan een geschreven tekst. Video zorgt voor het meeste engagement met het publiek. Facebook zal ook posts die een video bevatten sneller tonen aan de volgers dan gewone tekst of een foto. Zij zorgen ervoor dat jouw post door zo veel mogelijk mensen wordt gezien.

Één beeld zegt meer dan duizend woorden!

Attention spam is tegenwoordig een erg gekend en veelvoorkomend begrip. 8 seconden kan een bedrijf onze aandacht trekken met een post, mensen kijken maximum 8 seconden naar een post tijdens het scrollen door hun feed op social media. Dit is zéér weinig. Zeker als je weet dat een simpele foto van een goudvis ons 9 seconden tijd vraagt om de foto te analyseren. Tegenwoordig vallen de meeste bedrijven ook onder de goudvis want het publiek besteed geen 9 seconden aan het bekijken van een post.

“Één beeld zegt meer dan duizend woorden!” Iemand heeft uitgerekend dat als je filmt aan 30 frames per seconde, hoeveel beelden je vertelt in één minuut video. Dit zijn er 1.800.000 beelden. Hieruit kan je afleiden dat je heel veel boodschappen in één minuut kan vertellen.

Video bij event

Veel video's spelen in op emoties. Dit is dus de perfecte manier om videocontent te verspreiden bij het organiseren van een event. Want bij een event speel je vaak ook in op emotie door de beleving die je wilt creëren. Door de video kan je de emoties weergeven die je wilt dat je doelpubliek krijgt bij het event. Vaak is dit plezier.

Marketing in dood

De traditionele marketing werkt volgens het principe dat ze veel geld hebben, hierdoor gaan ze veel dingen doen zoals posters maken of reclamefilmpjes opnemen. Hiermee hopen ze miljoenen mensen de bereiken maar er is hiervan maar een klein segment dat de uiteindelijke klant wordt. Bij marketing draait het sterk over klanten werven. Dit wordt gedaan door het AIDA-principe.

Het omgekeerde verhaal is veel belangrijker. Je moet verder. Dit doe je met video's op social media waarin je jouw huidige klanten gaat gebruiken als jouw ambassadeurs. Als je als bedrijf de mensen gaat herkenen die op jouw posts reageren, dan ga je automatisch in interactie met hen. Zo creëer je van hen ambassadeurs.

Net zoals dat marketing dood is, vertelde Sylvie dat storytelling ook niet meer is hoe het was. De klant wil geen verhaal horen maar wil het zelf meemaken. De mensen die de juiste vorm van storttelling toepassen in hun content, zijn de viral video eventmarketeers. Een voorbeeld van zo een virale video is die van Carlsberg.

Radio United — by Celien Vissers
Radio United — by Celien Vissers

Radio United op Dour Festival

Viral video's maken voor merken is redelijk makkelijk, aldus Sylvie. Het moeilijke zit hem er n om die video's ook te maken voor evenementen. Hiervoor baseerde ze zich op een eigen project, dat van Radio United.

Een vaak voorkomend probleem bij de social mediakanalen van de evenementen, bijvoorbeeld festivals, is dat het moeilijk is om het hele jaar door content te voorzien. De grote vraag hier is of dat wel relevant is? het biedt de volgers vaak geen meerwaarde om post van bijvoorbeeld Radio United in de winter te zien. Daarom gaf Sylvie de tips om leuke video's voor, tijdens en na het evenement te posten. Een leuke promovideo en aftermovie zijn hier al voorbeelden van. Als je maar gaat werken met één video moet de content die er in zit heel sterk zijn en dat is vaak moeilijk.

Wat ook vaak gedaan wordt, is de livestream. Dit is leuk voor de mensen die niet naar het evenement kunnen gaan maar zij gaan maar even naar de livestream kijken en gaan het niet constant volgen. Als ze het echt wilden zien, hadden ze wel een ticket gekocht voor de beleving zelf.

Sylvie gaf enkele tips over hoe het wel moet:

  • Interviews met artisten, medewerkers, bezoekers, sponsors of sprekers van het festival/ evenement
  • De video's niet langer maken dan 90 seconden
  • Reportage - documentaire - mockumantery
  • Op het festival zelf moet je als een journalist denken en je materiaal bijhebben (gsm is vaak voldoende)

Hoe kan je de video's interessant maken?

  • Gebruik van een influenceer op een originele manier bijvoorbeeld Woodie Smalls op het podium met een step laten rijden en dit filmen
  • Houd een origineel interview met een artiest zoals “Never have I ever”
  • Kijk naar wat er op de festivalweides gebeurt bijvoorbeeld de bewakers doen mee met de polonaise, film dit en gooi dit online
  • Verzin originele dingen zoals bijvoorbeeld Walen een Nederlandstalig nummer laten zingen
Sylvie Vanrenterghem tijdens haar sessie op Festivak.
Sylvie Vanrenterghem tijdens haar sessie op Festivak.
This article was originally published on comma