Priori-tijd

by Cathy Spaas
by Cathy Spaas

De afgelopen maanden heb ik enkele waardevolle lessen mogen leren rond de verbinding tussen prioriteit en tijd. Iedereen weet wel dat prioriteiten stellen eigenlijk het begin is van alles. Vooropstellen wat je belangrijk vindt en van daaruit plannen. Maar gebeurt het daarom ook echt?

Mn agenda zat altijd bomvol. Ik was continu druk in de weer. En het voelde alsof ik mezelf voorbij liep zonder eigenlijk bezig te zijn met wat ik écht belangrijk vond. Dit leek wel een vicieuze cirkel waar ik alleen niet uitgeraakte. Op een keer ging het gesprek met mijn coach over prioriteiten stellen en de invulling van die agenda. Het viel me op dat daar vanalles instond wat eigenlijk gewoon een hoop gedoe was, maar niet bepaald ‘nodig’. Ze gaf me de opdracht om keuzes te maken. Iets wat me op dat moment ontzettend beangstigde. (Nu goed, ik blijf niet voor niks investeren in een coach. Dit werkt nu eenmaal.) Keuzes maken, betekende dingen opgeven, zo dacht ik. Het gevolg had ik nooit verwacht.

Door keuzes te maken, creëerde ik de ruimte om bezig te zijn met waar het écht om draait. Mensen helpen dealen met hun hoogsensitiviteit. Bewustwording creëren rond het thema. En anderen in hun kracht helpen. Nooit voelde ik me zo vrij en gedreven als nu. En begrijp me niet verkeerd. De beslissing nemen om knopen door te hakken, was niet makkelijk. Dat doe je met een krop in je keel en misschien zelfs een traan in je oog. (Ik toch.) Maar het is nu eenmaal zo dat zolang je geen keuzes maakt, je vastzit in een routine van chaos. Je wordt geleefd met andere woorden. Ons reptielenbrein heeft niet liever dan dat. En maak jezelf vooral niets wijs. Niet kiezen, is ook kiezen. Alleen is dat meestal niet hetgene je écht wilt.

Zonder dat je je er bewust van bent, herhaal je constant hetzelfde patroon. Je reptielenbrein zal er achter de schermen ook alles aan doen om jou in hetzelfde kringetje te laten lopen. Je vaste routine is misschien niet ideaal, maar wél voorspelbaar en daardoor veilig. En veiligheid staat toevallig eerst in de rij bij je reptielenbrein. Alles wat nieuw of anders is, voelt onveilig en zal je reptielenbrein dus in eerste instantie willen verwerpen. Ook al wéét je rationeel gezien dat het maken van bepaalde keuzes beter voor je is. Het reptielenbrein creëert de illusie van een comfortzone om je te houden in de situatie zoals die nu is. Hoe geraak je daar dan uit?

Al het moois vindt plaats buiten je comfortzone. — by Cathy Spaas
Al het moois vindt plaats buiten je comfortzone. — by Cathy Spaas

Dit is het geheim voor iedere vorm van transformatie in je leven! Poepsimpel, maar zeker niet makkelijk. (Anders hoefde ik geen strontdure coach te betalen om mezelf te ondersteunen.) Ik leer mijn cliënten hoe het reptielenbrein precies werkt. Dat is de basis. Als je niet weet hoe dit werkt, kan je er ook niets aan veranderen. Tijdens dit proces gaan ze heel bewust letten op hun gedachten en kijken waar die stroken met de waarheid. Vaak spelen er zich verhalen af in ons hoofd die niet perse waar hoeven te zijn. Het is eerder zoals een goed fictieboek, maar dan slecht.

Al die negatieve en beperkende gedachten worden gestuurd door het reptielenbrein. Dus van zodra je écht verandering wilt, gaat het reptielenbrein angst creëren. Om ons te houden waar we nu zijn. “Veilig”. Het idee en gevoel rond de comfortzone wordt sterk ingeplant en hierdoor blijven we toch maar weer verder potteren in onze huidige situatie. Zonder de uitdaging aan te gaan. Want wat is nu de enige manier om transformatie tot stand te brengen? Op eender welk vlak in je leven?

Inderdaad, doen wat je moet doen, mét angst. En omdat het reptielenbrein zulk een grote gehechtheid heeft om je te houden waar je nu staat, is dit iets wat je graag met een coach aanpakt. Want op den duur horen we nog niet meer wat het reptielenbrein ons allemaal wijsmaakt. Op die momenten ben je des te vatbaar om te hervallen in oude gewoontes. En dat is precies waar ik je bij ondersteun. Ik laat je zien wat je nu nog niet ziet en help je dealen met de valkuilen, zodat je leert om voluit in je grootsheid te staan. Lekker krachtig.

Cup of C

This article was originally published on cupofc