Inbraak tijdens Studay

Nadat Leuven en Gent investeerden in veiligheid van koten volgt nu ook Antwerpen. Dit doen ze door een sticker aan de voorkant van het pand te hangen. Maar is dit wel genoeg om veiligheid te verzekeren? Bij Pauline Buchet, studente hotelmanagement aan de AP Hogeschool, werd onlangs nog ingebroken tijdens Studay.

In het begin van het academiejaar trekt het merendeel van de studenten naar Studay. Een dag vol muziek en alcohol om de start van het nieuwe academiejaar te vieren. Voor Pauline Buchet, studente aan de AP Hogeschool, was het in plaats van feestvieren, thuiskomen in een overhoopgehaald kot. “Na Studay kwam ik aan op kot. Toen ik naar binnen wou gaan, werd ik tegenhouden door enkele kotgenoten en legde ze mij uit dat er was ingebroken in de studio’s. Overstuur ging ik naar boven, alles lag overhoop. Ik was compleet in shock. De dieven hadden mijn Rayban zonnebril, 50 euro, een iPhone 7 en mijn voetbalschoenen meegenomen. De dag nadien kwam er iemand van het labo langs om mogelijke vingerafdrukken te nemen maar er werd niets gevonden.”

Pauline heeft de eerste week na de inbraak niet op kot geslapen. “Ik heb er nog steeds moeite mee om alleen te zijn op kot, vooral ’s nachts. Ik ben bang dat ze nog eens gaan inbreken. Ik heb mij nooit onveilig gevoeld in Antwerpen maar sinds de inbraak ben ik toch meer op mijn hoede.”

Volgens de politie werd het kot van Pauline uitgekozen omwille van de houten voordeur. “Ik denk dat Studay veel met de inbraak te maken had aangezien er op dat moment weinig studenten op kot of in de buurt zijn.”

Antwerpen investeert weinig in veiligheid

In Antwerpen is het Kotweb die labels uitdeelt aan koten die voldoen aan de kwaliteitseisen. Er wordt gecontroleerd op woonveiligheid van het kot. Een twintigtal huurders moesten aanpassingen doen om in orde te zijn. Er waren er ook enkele die onmiddellijk van de markt werden gehaald.

Leuven en Gent de veiligste studentenstad

Als we kijken naar hoe Leuven en Gent omgaan met het veilig maken van hun studentenkoten, steken ze met kop en schouders boven Antwerpen uit. In oktober 2017 startte Leuven met een project waarbij de woonkwaliteit van de koten in de gaten werd gehouden. Dit aan de hand van een kwaliteitslabel, een sticker op de voorkant van het pand. Een groene sticker betekent dat alles in orde is, een blauwe wil zeggen dat de controles nog bezig zijn. Door middel van een QR-code die bij het label te vinden is, kan je alle informatie van de kamer op je gsm bekijken. Leuvense studenten vragen nu een nog strenger woontoezicht. Ze willen dat de koten om de vijf jaar en niet om de tien jaar gecontroleerd worden.

Na Leuven volgde Gent, ook zij gingen meer aandacht besteden aan de veiligheid van de studentenkoten. De resultaten van de controles verschijnen op de website ‘Kotatgent’ waar studenten alle informatie kunnen vinden over de koten. Een ander initiatief van de stad is ‘Kot-op-slot’. Een actie waarbij ze de koten langsgaan en een test uitvoeren bij de bewoners. Hieruit bleek dat in 2017 87% van de studenten weten hoe ze hun kot veilig moeten houden.

This article was originally published on dentriangel