"Gemeenten moeten af van hun stoffige imago."

by Brecht Vanderspikken
by Brecht Vanderspikken

Ik interviewde Wim Neven, communicatieverantwoordelijke bij de gemeente Neerpelt, over trends in de communicatiewereld. Wim studeerde politieke en sociale wetenschappen aan de KULeuven. Hij werkt nu al een paar jaar bij de gemeente Neerpelt. De gemeente staat voor een grote verandering door de aankomende fusie met Overpelt. Het lijkt mij dan ook zeer interessant om de communicatieverantwoordelijke van die gemeente aan het woord te laten.

Waarom heb je gekozen voor een job in de communicatie?

Het klinkt weinig origineel, want net als zovelen wilde ik vroeger altijd ‘iets in de media’ doen. Dat was mijn drijfveer om communicatie te gaan studeren. Communicatie is een passie van mij naast voetballen. Maar van dat laatste kon ik mijn beroep niet maken. Het is een passie en ik heb daardoor wel een beetje een beroepsmisvorming. Elk blaadje dat ik in de brievenbus krijg controleer ik op spelfouten, op foute zinconstructies. Wanneer ik iets 5 keer moet lezen om het te begrijpen vraag ik me af wie nog die moeite gaat doen. Ik zorg er heel graag voor dat alle mensen de boodschap begrepen hebben, dat is zeker en vast niet vanzelfsprekend. Eén keer iets zeggen wil niet zeggen dat iemand het begrepen heeft. Je moet weten dat het algemeen leesniveau in België enorm laag ligt. Je moet jezelf steeds afvragen of een kind van 12 jaar je tekst begrijpt na de eerste keer lezen.

Communicatie is ook zeer veranderlijk. Het is niet zo dat ik 365 dagen hetzelfde doe en dan het volgende jaar weer. Het verandert continu en het is daarom belangrijk om mee te zijn met de laatste trends.

Waarom heb je gekozen voor een job bij de gemeente Neerpelt?

Het is een werkgever die kansen geeft aan vernieuwing. Je kan hier afkomen met de gekste ideeën, maar hieruit ontstaan vaak mooie realisaties. Creativiteit wordt hier gewaardeerd. Mede hierdoor heeft onze gemeente zeker geen stoffig imago meer. We proberen als gemeente mee te zijn met de laatste trends. Dit vergt continu aandacht, wat leeft er nu en hoe kunnen we het best communiceren. We zijn nu meer en meer aan het inzetten op video omdat de sociale media een videomedium aan het worden zijn. De gemeente Neerpelt is vernieuwend, vooruitstrevend en daar werk ik heel graag aan mee.

De gemeente Neerpelt heeft volgens u geen stoffig imago meer. Maar veel andere gemeenten hebben dit nog wel. Heeft u daar een verklaring voor?

Als gemeente doen we dagelijks 101 verschillende zaken. Een fout die vaak gemaakt wordt is dat iedere burger alles wat we doen interessant vindt. We hebben veel te vertellen maar we kunnen niet alles vertellen. We moeten kijken wat de mensen willen weten, wat ze moeten weten, wat ze vinden leuk om te weten vinden en tenslotte hoe we deze boodschap op een fijne toegankelijke manier brengen. We kunnen een hele tekst schrijven over wat we volgend jaar allemaal gaan doen. Maar een filmpje daarover vinden de mensen veel leuker. Zo maakten we rond de jaarwisseling filmpjes over de nieuwjaarswensen voor en door Peltenaren en over onze goede voornemens. Beide filmpjes gingen viraal op Facebook.

Welke veranderingen ziet u gebeuren op vlak van communicatie? Wat zijn de trends in de gemeente communicatie?

Communicatie gaat steeds sneller en wij moeten er ook steeds sneller bij zijn. Wanneer er op zaterdag iets gebeurt moeten wij niet wachten tot het maandag is. Communicatie is een 7 dagen op 7 en 24 uren op 24 job aan het worden. Je zit ook met een steeds mondigere burger op sociale media. Op sociale media zijn alle remmen los. Je kunt zeggen dat sociale media nergens goed voor zijn maar dit is juist niet zo. Met sociale media kan je zien wat er leeft. Als ze bij de bakker over je praten weet je het niet. Wanneer ze dit op sociale media doen weet je het wel en kun je er misschien iets mee doen.

Zijn er nieuwe technologieën die jullie willen gebruiken?

Het is moeilijk om nu te weten welke technologieën er gaan komen. Als je 10 jaar geleden iets had gezegd over Instagram en Facebook had niemand je geloofd. Wat wij nu vooral willen doen is inzetten op beeld en video. je kan beter werken met een mooie infographic dan met een ellenlange tekst.

Heeft u nog een goede raad voor een communicatiemanager in spe?

Je mag niet denken dat wanneer je je diploma hebt dat je dan alles kunt en weet. Communicatie verandert iedere dag, je moet er constant mee bezig zijn en dingen uitproberen. Je kan niet werken met Instagram voor de gemeente als je dit medium niet kent Je moet dus zorgen dat je daar zelf ook op zit.. Je staat aan het begin van je loopbaan. Je zal mogelijk tot je 70ste moeten werken. In die tijd zal de communicatiewereld nog een hele evolutie doormaken. Het is belangrijk dat je elke dag bijblijft met de nieuwste ontwikkelingen en technologieën en dat je jezelf voortdurend bijschoolt.

This article was originally published on comma