Hoe groen is een evenement?

Studenten Communicatiemanagement organiseerden een debat rond duurzame energievoorziening waarbij enkele sprekers vanuit verschillende invalshoeken ingingen op enkele stellingen omtrent dit thema. SP-a mandatarissen Rob Beenders en Bert Moyaers gingen op 23 november in discussie met studenten van het tweede en derde jaar communicatiemanagement, samen met vertegenwoordiger Robin Paesen van festival Release en Walter Cremers van Limburg.net.

by Brecht Lieben
by Brecht Lieben

Duurzaam beheer

Jaarlijks liggen onze festivalterreinen na een feestweekend bezaaid met verpakkingen, bekertjes en vooral goedkope tenten die meestal niet biologisch afbreekbaar zijn. Veel organisatoren willen hun festivals duurzamer maken, maar vinden geen concrete oplossing voor dit probleem. De festivalganger heropvoeden is een mogelijkheid, maar geen makkelijke zaak.

Uit een onderzoek over duurzaamheid dat studenten Communicatiemanagement uitvoerden op 21- tot 30-jarigen blijkt dat 90% van de ondervraagden duurzaamheid een belangrijk thema vindt. 67% vindt zelfs dat er meer gedaan moet worden aan ons gedrag. Logische cijfers leek mij, maar toch bleek dat 3 op 4 zijn afval laat liggen op festivals. Hoe kunnen we het probleem dan überhaupt oplossen?

De sprekers waren het erover eens dat straffen niet werkt. Wat dan wel? Sensibiliseren. Door gebruik te maken van informatieborden, standjes, discussieruimtes etc. kunnen organisatoren hun bezoekers inlichten over de meerwaarde van duurzame producten en het nut van sorteren. Hierdoor zal het publiek de meerprijs of de inspanning van deze acties beter appreciëren. Om ze nog een extra incentive te geven stelt men voor om het waarborgsysteem in te voeren. Een voorbeeld daarvan is; 30 bekers verzamelen = gratis consumptie.

Herbruikbare bekertjes, bekertjes die bij inlevering een beloning verschaffen, en bag-in-box-systemen zijn een goed alternatief voor wegwerpverpakkingen. Niet enkel op de festivalweide, maar ook backstage en voor crews kan er duurzaam nagedacht worden. Denk daarbij aan herbruikbaar bestek en andere biologisch afbreekbare materialen. Meer duurzaamheid leidt tot vermindering van de wegwerpcultuur. Zoek ook een duurzame cateraar, deze kan gevonden worden op de portaalsite voor evenementen www.huged.be. Daarnaast biedt de site ook tips, producten en diensten die uw evenement menselijker en groener maken.

De Groene Vent is nog een mooi voorbeeld van duurzaamheid op events. De Groene Vent is een initiatief van OVAM. Sinds 2010 helpt het bij het verduurzamen van alle soorten evenementen. Zo hebben ze een Groeneventscan die organisatoren stap voor stap doorheen een duurzaam evenement helpt. Innovatieve ideeën worden geselecteerd en beloond via een award-uitreiking. Zo proberen ze samen een duurzame toekomst te verzekeren.

Festival Paradise City

Festivals zijn de motor van massale vervuiling. Om dit probleem aan te pakken, gebruiken de organisatoren van Paradise City enkel recycleerbare producten en beperken zij het gebruik van verpakkingen en bekertjes. Voor de bekers betalen de festivalgangers bijvoorbeeld een waarborg van 1,25 euro. Dit bedrag krijgen ze terug als ze hun bekertjes hebben ingeleverd, dus je voelt niet de nood om je lege beker ergens achter te laten. Plastic flessen water worden ook uit het assortiment gehaald. Paradise City voorziet immers gratis waterfonteinen als ‘groene’ dorstlesser. Gewone tenten zijn er verboden, maar iedereen die blijft overnachten krijgt een gratis kartonnen tent, de Kartent. Deze tent bestaat uit recycleerbaar, waterdicht karton en biedt genoeg plaats voor twee personen. Ecologisch én knus. Let’s go green!

This article was originally published on comma