Neemt AI binnenkort jouw job over?

De meningen over het thema zijn verdeeld. Sommigen denken dat AI (Artificial Intelligence) over enkele jaren de meeste jobs zal overnemen. Anderen vinden dat onzin. Ook al ben je voor of tegen, toch speelt AI binnenkort een rol in je leven. Evolution Lab 2017 gaf enkele communicatieprofessionals de kans om hun mening te delen. Verrassend genoeg was iedereen laaiend enthousiast over de mogelijkheden. Ten minste, totdat Rory Sutherland op de proppen kwam.

AI doet het saaie werk

Deze mening was het sterkst vertegenwoordigd op de conferentie. Als je werkt als dataverwerker, dan is je job in gevaar. Liam Brennan, Global Digital Director voor MediaCom, gaf ons een voorbeeld. Sinds ze AI gebruiken voor hun back-end rapportering, zijn hun werktijden aanzienlijk ingekort. Waar ze er vroeger 72 uur voor nodig hadden, doen ze nu op amper een half uur.

Voor de mensen in klantenondersteuning was er goed nieuws. Artificiële Intelligentie kan deze taak nooit zonder menselijke hulp tot een goed einde brengen. Voor een optimale customer experience is er nood aan een persoonlijke touch. AI antwoordt met gemak op eenvoudige vragen. Voor complexere vragen schakelt het algoritme de klant door naar een medewerker. Gedaan met het luisteren naar dezelfde banale klachten. Tijd om mensen op een persoonlijke manier verder te helpen. Steven van Belleghem voorspelde het al in 2013: de toekomst is een combinatie van self-service en persoonlijke service.

Een goede relatie tussen AI en het menselijke is van groot belang.

AI als creatieveling

Samuel Ellis, voormalig Innovation Director en consultant voor M&C Saatchi, ging nog verder. Saatchi heeft een algoritme opgesteld dat zelf advertenties maakt. Ze voedde het algoritme met enkele templates, logo’s en beelden. Daarna paste het zich aan aan de feedback van de kijkers. Na een drietal weken maakte het algoritme al advertenties die best oké waren. Niets baanbrekend, maar goed genoeg. Niet enkel Saatchi, maar ook de Japanse tak van McCann speelt kort op de bal.

Toch moeten creatives niet bang zijn. Artificiële intelligentie kan geen originele ideeën genereren. AI krijgt in creatieve teams een ondersteunende rol. Het helpt je bijvoorbeeld met het vinden van inspiratie door databases te doorzoeken. Het zorgt ervoor dat de creatives zich kunnen focussen op wat ze graag doen: concepten uitwerken en creatief zijn. Hier vind je vier bedrijven die het goede voorbeeld geven.

Je job is niet in gevaar. In tegendeel. AI zorgt ervoor dat je meer tijd hebt om te focussen op de leukere dingen. Radoslaw Brzuska, Chief Innovation Offcier bij Dentsu Aegis Network Polska, vatte het mooi samen: “AI augments our reality, not change it”.

“AI augments our reality, not change it.”

Rory de pretbederver

Tot nu toe was iedereen klaar om de grenzen van AI op te zoeken. Maar toen kreeg Rory Sutherland het woord. De Vice Chairman van de Ogilvy Group begon meteen met een zware uitspraak. Volgens hem is economie een van de meest nutteloze wetenschappen die er is. Economie gaat ervan uit dat mensen rationeel zijn. Helaas is dit niet het geval. Mensen worden gedreven door emotie.

Deze drijfveer is net het probleem voor AI. Het is onmogelijk voor AI om een mens in te schatten. Hij vergeleek de mens met een haas. Wanneer een hond achter een haas aanzit, gaat de haas willekeurig zigzaggen. Als het niet willekeurig was, zou de haas niet overleven. De hond zou het patroon doorhebben.

Lopende haas.

Willekeurigheid maakt je onvoorspelbaar. Onvoorspelbaarheid resulteert in overleving. Brands hebben ook nood aan deze onvoorspelbaarheid. Daarom moet een campagne zo origineel mogelijk zijn. Neem dus een voorbeeld aan deze campagnes. Artificiële intelligentie werkt steeds binnen zijn grenzen. Iedereen zal in dit geval hetzelfde doen. Met een hele saaie wereld tot gevolg.

Dus hoe zit het nu?

Wees gerust. Voor elke job die verdwijnt, komt er een andere job in de plaats. Blijft je job bestaan? Dan verandert de inhoud van je huidige job misschien. Wat je dus moet doen, is je voorbereiden op deze veranderingen. In de jaren negentig had iedereen bang van het internet. Nu soms nog. AI is de boeman van dit tijdperk. Klaar om iedereen de stuipen op het lijf te jagen. Hetzelfde advies blijft gelden: “Als je blijft bijleren, zit je zeker safe”.

This article was originally published on comma