De miljoenen-business achter Super Bowl

In tijden van digitale tv, streaming en adblockers zoeken reclamemakers naar nieuwe methodes om hun product bekend te maken bij het grote publiek. De verleiding bij de kijker en bij mezelf groeit met de seconde om de advertenties links te laten liggen. Maar dat is buiten de Super Bowl gerekend. De Super Bowl is het sportieve hoogtepunt van het jaar in de USA, of is het eerder het commerciële hoogtepunt van het jaar?

by Bram Deltour
by Bram Deltour

Grote bedrijven met een groot budget

Ook ik spoel meestal de reclame door, maar tijdens de Super Bowl laat ik deze gerust opstaan. Bedrijven als Hema, Duvel of Croky kom je niet tegen in de reclames tijdens de Super Bowl. De grote multinationals zoals AB Inbev, Doritos, Pepsi etc wél. Deze bedrijven gaan allemaal op eenzelfde manier te werk. Enerzijds verwerken ze een maatschappelijk thema in hun commercial om een gevoelige snaar te raken. Anderzijds is het gebruik van bekende gezichten in trek. Deze bekende gezichten zorgen namelijk voor een hogere geloofwaardigheid en geven de kijkers een extra duwtje in de rug om naar het gepromote product te grijpen.

by Bram Deltour
by Bram Deltour

Hallucinante cijfers

5 tot 7.7 miljoen dollar betaalt een bedrijf voor een spotje van 30 secondes tijdens de rust van de Super Bowl. Omgerekend is dat 256 666 dollar per seconde! Ieder jaar stijgt de prijs om een spotje uit te mogen zenden. Maar waarom besteden deze bedrijven zoveel geld aan 1 spotje? De Super Bowl lokte dit jaar ruim 103.4 miljoen kijkers in de USA. Let op. Dit zijn niet de wereldwijde kijkcijfers. Je kon namelijk hier in België de wedstrijd ook volgen. Ook lijkt dit een gigantisch aantal. Toch is het kijkcijfer met 7% ten opzichte van vorig jaar gedaald. Veel mensen kijken niet eens naar de Super Bowl voor naar de wedstrijd te kijken, maar wel voor de reclame. Als je als bedrijf wilt meedoen met de grote, moet je investeren in een spotje voor de Super Bowl. Een leuk weetje is dat er 325 miljoen liter bier door de tapkranen vloeit tijdens de finale.

Ook een Belgisch bedrijf

AB Inbev het moederbedrijf achter het bekende bier Stella Artois investeerde ook in een spot van 30 secondes. AB Inbev koos zowel voor een bekend gezicht als een maatschappelijk probleem. De biergigant maakt gebruik van Matt Damon die uitlegt dat voor elk verkocht bierglas van Stella Artois, Ab-Inbev een donatie zal doen om zuiver water naar afgelegen plaatsen op de aarde te brengen. Dit in samenwerking met de Belgisch-Braziliaanse biergroep en Water.org.

by Bram Deltour
by Bram Deltour

De essentie

Hoewel het meer en meer om de show, bekendheid en geld draait is en blijft de Super Bowl een van de grootste Sportevenementen ter wereld. Dit jaar waren de New England Patriots en Philadelphia Eagles de hoofdrolspelers. De Super Bowl is namelijk de American footballfinale tussen de twee kampioenen van de professionele football competities in de Verenigde Staten. Het evenement vindt ieder jaar plaats in een stadion in de Verenigde Staten tijdens de maand februari.

Ook al moet de Super Bowl het hoogtepunt van het jaar zijn, toch gooide de minder aantrekkelijke affiche en het koude weer roet in het eten. De uiteindelijke winnaars waren de spelers van de Philadelphia Eagles. Multinationals zullen blijven inzetten op commercials tijdens de Super Bowl. De grote vraag blijft natuurlijk hoelang deze trend zich nog verdergaat zetten, want de prijs van de zendtijd blijft stijgen terwijl de kijkcijfers stilaan afnemen.