Lunchen met Robots: Fredrik Dooms en zijn kijk op Programmatic Marketing.

‘Op een dag vind je de job van je leven’ zeggen ze, of in mijn geval ‘de studie van mijn leven’. Een ochtend en een spontane gril om de communicatiewereld binnen te gaan, zo begon het avontuur. Nu, drie jaar later, zit ik in het laatste jaar van mijn opleiding communicatiemanagement aan de Hogeschool PXL. Dat de PXL veel inspanning vraagt van zijn studenten gaat niemand ontkennen, maar wat zeker niet vergeten mag worden zijn de kansen die ons in ruil worden aangeboden. Zo kregen ik en mijn medestudenten de kans om woensdag 17 september het Digital First congres bij te wonen. En dit was op zijn zachtst uitgedrukt indrukwekkend.

Sprekers

Het was een goed gevulde dag met veel belovende sprekers. Één daarvan was Frederik Dooms, Platform Industry Manager bij Google. Zijn keynote ging over ‘Lunching with Robots: How Programmatic transformed Marketing’. Deze stak er voor mij met kop en staart bovenuit, vol verwachtingen ging ik luisteren naar wat hij erover te vertellen had.

Frederik Dooms  — by Bieke Heemskerk
Frederik Dooms  — by Bieke Heemskerk

Programmatic huh?

Dat Programmatic Marketing wordt gezien als de toekomst van adverteren op internet is geen geheim meer. Maar hoe zit het nu allemaal precies in elkaar? Want nu Programmatic Marketing steeds meer evolueert naar ‘out of home, TV en online advertenties’ is het belangrijker dan ooit om mee te zijn met de laatste tips & tricks. We zullen beginnen bij het begin, nl. wat is Programmatic Marketing? Wel, het zit zo: merken en/of organisaties gebruiken een demand slide platform (DSP) om te beslissen welke advertentieruimte ze op het internet willen kopen, en hoeveel ze ervoor moeten betalen. Programmatic maakt gebruik van data en technologie waarmee marketeers in realtime beslissingen kunnen nemen over de advertenties waarmee ze de doelgroep willen bereiken. Marketeers vinden het de dag van vandaag héél belangrijk dat er goed wordt nagedacht over welke doelgroep ze willen bereiken, op welke dag, op welke schaal en op welke apparaten.

Keynote Frederik Dooms  — by Bieke Heemskerk
Keynote Frederik Dooms  — by Bieke Heemskerk

Dat is een hele boterham

Programmatic heeft ervoor gezorgd dat marketeers in staat zijn om van een media-aankoop met een uitgever eenvoudig over te schakelen naar het uitvoeren van mediatransacties met als basis de impressie. Natuurlijk is het allemaal niet zo simpel als dat het lijkt, en gaat het veel verder dan enkel en alleen adverteren. Steeds meer systemen worden geautomatisseerd, bijvoorbeeld in Hong Kong. Daar is alles geautomatisseerd en komt er geen fysieke uitwisseling meer aan te pas. Een begrip dat ook steeds meer de kop komt opsteken is lawtech. Dit houdt in dat men in het recht gebruik maakt van automatische systemen die aan de hand van algoritmes kunnen nagaan of contracten geldig zijn, en of alles wat in het contract staat ‘waterproof’ is volgens de wet.

The survival of the richest

Natuurlijk kan niet iedereen dezelfde plaats op het internet krijgen. Je kan maar één plaats geven en wanneer deze bezet is, dan is die bezet. Maar hoe zit dat nu als meerdere bedrijven en/of organisaties diezelfde ruimte op het internet willen hebben? Programmatic maakt gebruikt van een geautomatiseerd biedsysteem. Met andere woorden, degene met het meeste geld heeft geluk. Dit is natuurlijk een beetje kort door de bocht, want er zijn verschillende soorten biedsystemen die meespelen. Laten we concluderen dat geld een grote rol speelt in de beslissing van wie welke ruimte krijgt, maar er zijn nog drie andere punten waar rekening mee gehouden moet worden, nl.:

1. Efficiency:hiermee bedoelt me de doelmatigheid van de advertentie. De mate waarin de efficientie van de desbtreffende inspanningen en uitgaven bijdragen daadwerkelijk aan de realisatie van het beoogde doel, en in hoeverre de kosten in verhouding staan tot de opbrengsten. Wanneer deze inspanning onvoldoende efficient zijn

2. Effectiveness:effectiviteit en efficientie zijn twee gerelateerde begrippen met een belangrijk verschil. Effectiviteit betekent dat de uitkomst van het proces daadwerkelijk gerealiseerd wordt.

3. Now:als laatste telt het concept ‘nu’. We leven in het nu, en moeten daarmee alle trends die zich in onze omgeving afspelen niet vergeten. De kansen die worden aangeboden moeten aangenomen worden en in programmatic gebruikt worden. Want communicatie en digitaal betekent levenslang leren. Wanneer dit gedaan wordt kan het betekenen dat jouw advertentie meer kans maakt op die begeerde plaats.

Keynote Frederik Dooms  — by Bieke Heemskerk
Keynote Frederik Dooms  — by Bieke Heemskerk

De trein die blijft rijden

Digitale technologie is niet meer weg te denken, en programmatic krijgt een steeds groeiende betekenis in marketing. Het gaat zelfs zo ver dat bedrijven die beschikken over de nodige data maar niet over de nodige technologie, andere technische bedrijven gaan overkopen zodat zij deze data optimaal kunnen beheersen. Als er iets is wat ik van deze lezing heb onthouden, dan is dat we er niet meer omheen kunnen. Dit is de toekomst, en degene die het snelst mee op de trein springt zal eindigen bij de grote mannen aan de top.