Soep van geroosterde paprika's

We maken dit keer een soep waarbij je wel je handen wat moet willen vies maken. We maken immers een soep met gepofte ui en geroosterde paprikas en tomaten. Het afpellen van de zwartgeblakerde buitenschillen is wel wat prulwerk, maar het resultaat smaakt des te beter…

soep van geroosterde paprika's — by bart vosters
soep van geroosterde paprika's — by bart vosters

1. Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 ui
  • 4 middelgrote tomaten
  • 3 zoete puntpaprika's
  • 2 rode paprika's
  • 2 teentjes look
  • 500 ml kippenbouillon

2. Voorbereiding

Aan het maken van deze soep is eigenlijk geen voorbereidend werk

3. Settings Big Green Egg

Voor het maken van de soep heb je alleen het gietijzeren rooster nodig. De temperatuur kan je houden tussen 150 en 200°C

4. Bereiding

Het poffen en roosteren van je groenten

Wanneer je kolen goed heet zijn, leg je de ui tussen de gloeiende kolen. Een ui mag zeker een 20-tal minuten rechtstreeks in de kolen liggen. Je kan ze best wel af en toe even draaien zodat ze gelijkmatig gaar wordt.

De andere groenten (paprika's en tomaten en de look) leg je op het warme rooster. Regelmatig ook deze groenten draaien. De look is het eerste gaar en kan je er dan ook afhalen wanneer je voelt dat hij zacht wordt. Daarna zullen de tomaten redelijk snel gaar zijn. Je ziet dit wanneer ze hun jasje zelf uitdoen of wanneer het vel er vanzelf afvalt wanneer je de tomaten met een tang van het rooster vastpakt om te draaien. Op dat moment is het tijd om ze van de GBE te halen. De paprika's zijn klaar wanneer ze rondom helemaal zwart geblakerd zijn. Op dat moment mag je deze er ook af halen.

Terwijl de ui nog verder poft, kan je de groenten ontdoen van hun (zwarte) vel. Ontdoe de paprika's nog van hun pitten en steeltje. Ook de tomaten kan je nog ontdoen van de hardere binnenstukken.

Wanneer de ui klaar is, haal je deze uit de kolen. Het ziet er op dat moment niet uit omdat de buitenschil helemaal verbrand is. Maar wanneer je deze eraf haalt, zul je een mooi gegaarde ui vinden die superveel smaak heeft. Hak ook de look nog fijn.

De soep maken

Breng in een pan water aan de kook en voeg 1 of 2 bouillonblokjes toe wanneer het water kookt. Voeg daar ook nog de groeten aan toe en laat alles een kwartiertje doorkoken.

Mix de soep tenslotte door. Als je een fijne soep wil, kan je alles nog eens door een zeef halen. Kruid tenslotte af met peper en zout en je hebt een heerlijke pot wintersoep.

This article was originally published on eggheads