De sociale media-regels: van #singlelife naar #instafficial

Is liken flirten? Mag ik haar of hem volgen? Moet ik mijn ex ontvolgen? Betekent geblokkeerd uit het oog en uit het hart? Deze vragen zouden perfect in de handleiding van “sociale media en liefdesrelaties” thuishoren. Dus zijn we al insta-official?

It goes down in the DM’s

Als vrijgezel is het niet heel vreemd wanneer je berichtjes krijgt van iemand die contact met je probeert te zoeken of een complimentje aanreikt via sociale media. Of dat je berichtjes krijgt van die ene persoon die eigenlijk geen vrijgezel is, oeps. We kennen ook allemaal die ene persoon die al sinds 8 september 2014 consequent je maandelijks “port” op Facebook want ja, het is nu eenmaal de aanhouder die wint. Wanneer we niet in een relatie zijn vinden we het dan ook hartstikke normaal dat je hiermee doet waar je zelf zin in hebt, reageren, negeren, whatever floats your boat.

Spelregels

Maar hoezo komen hier dan zoveel regeltjes bij kijken vanaf het moment dat wij in een relatie zijn? Waarom kan ik iemand die mij een complimentje geeft niet gewoon bedanken en doorgaan met mijn leven? Ik kan nu toch ook prima zelf kiezen of ik reageer, negeer, whatever floats my boat? En waarom maken wij (nee meiden, dan heb ik het niet alleen over ons) ons zo druk over het feit of we al dan niet Facebook-official zijn? Naar mijn mening heeft dit allemaal te maken met het zoeken en krijgen van bevestiging van onze partner.

That special someone

by Anne Winthaegen
by Anne Winthaegen

Laten we eerlijk zijn, we voelen ons allemaal graag that special someone van onze partner. Maar wat als je partner jouw foto’s net zo leuk vindt als de foto’s van ander? … doesn’t feel so special anymore. Daarnaast ontstaan ook veel liefdesrelaties tegenwoordig via sociale media. Vaak hoor je “dat is toch maar een like” zonder dat we erbij stil staan dat de relatie waarin je zit, misschien ook wel met een like begonnen is. Staan likes dan ook gelijk aan aandacht? Want laten we eerlijk zijn, we houden allemaal wel van een gezonde portie aandacht … en likes.

Tinder

Relaties beginnen natuurlijk niet alleen maar met een like maar tegenwoordig ook met datingapp zoals natuurlijk Tinder. Alhoewel we Tinder allemaal niet al te serieus nemen, ken ik zelf zeker 4 koppels die elkaar via Tinder kennen en dat werkt goed! Dus ook hier heeft sociale media een invloed op onze liefdesrelaties, of beter gezegd naar de zoektocht van onze liefdesrelatie. Ik ben er ook van overtuigd dat we door sociale media liefdesrelaties op een andere manier aangaan dan vroeger. De drempel om je grote crush een berichtje te sturen is hier veel minder groot dan wanneer je hem of haar in real life moet benaderen. Maar we zijn ook meer op onze hoede want het internet zit vol met Catfishes en die willen we zeker niet.

Communication is key

Wat jullie binnen jullie relatie beslissen over hoe jullie met social media omgaan moet iedereen natuurlijk lekker zelf weten! Kiezen jullie ervoor om een gezamenlijk account aan te maken? Prima. Kiezen jullie ervoor om elkaar volledig vrij te laten op social media? Prima. Of kiezen jullie ervoor om elkaars wachtwoord te delen met elkaar? Ook prima. Zolang jullie er maar met z’n tweeën over praten en achter jullie eigen social media handboek staan.