The Ice Shop: trendy terugkeer in de tijd

Dag lieve vrienden. Tijdens een avondwandeling doorheen Antwerpen-Zuid viel mijn oog op een gezellig ijssalon. Ik stapte er binnen en werd spontaan getrakteerd op lepels met smaken naar keuze. Kleine gelukjes op een tropische woensdagavond. Intussen ben ik verknocht aan hoorntjes met Ferrero Rocher-ijs, al maken de intense fruitsmaken het altijd moeilijk kiezen. Hoe lang ik ook sta te twijfelen, de passie van Anita is nog even aanstekelijk als de eerste keer. Sinds januari 2014 runnen zij en haar man Jean The Ice Shop aan de Vlaamsekaai.

Jean en Anita achter de toonbank van hun artistieke ijssalon.
Jean en Anita achter de toonbank van hun artistieke ijssalon.

Levensgenieters

“We zijn hier eerder toevallig beland”, steekt Jean van wal. “Ik had er dertig jaar in de communicatie- en marketingwereld opzitten, Anita is altijd tekenares geweest. Drie jaar geleden was onze speedboot onze grootste hobby, maar op een zeker moment is die gestolen. Ik was net met pensioen en liep een beetje verloren. Anita was ook toe aan een nieuwe uitdaging. Dus toen een kennis voorstelde om The Ice Shop over te nemen, waren we meteen verkocht.” 


“Aan ons horeca-avontuur is geen lang denkproces vooraf gegaan. We voelden al langer die goesting om zelf iets op te starten. En we waren overtuigd van de locatie en van ons concept”, vertelt Jean enthousiast. Samen met Anita koos hij bewust voor een eigenzinnige invulling van The Ice Shop. “We wilden de crèmerie van weleer opnieuw introduceren, maar dan in een hip kader. Vroeger was dat een plaats waar mensen naartoe kwamen om elkaar te ontmoeten en om van het leven te genieten. Klanten een thuisgevoel laten beleven, dat is onze filosofie.” "Als mensen binnenstappen met een glimlach, weet ik meteen: die komen voor een ijsje", aldus Anita.
"Als mensen binnenstappen met een glimlach, weet ik meteen: die komen voor een ijsje", aldus Anita.

Smakelijke kunst

Achter de toonbank slaat Anita steevast een praatje met elke bezoeker die binnenloopt. “Ik laat klanten verschillende smaken proeven, want ik wil dat ze kiezen wat ze echt lekker vinden. Dan weet ik zeker dat ze genieten.” Die smaken bereidt ze helemaal zelf en stelt ze tentoon in een ijsvitrine met gesloten bewaardozen. De eerste van dat type in België. “Zo krijgen luchtvervuiling, temperatuurwijziging of kristalvorming geen kans”, licht Anita toe, “en het is een milieuvriendelijk systeem.” “Tijdens de bereiding gebruik ik zoveel mogelijk zuivere stoffen, zodat je in een aardbei-ijsje ook echt aardbei proeft”, gaat ze gepassioneerd verder. “Kinderen kiezen meestal een kleur, want het oog wil ook wat. Omdat ik amper kleurstoffen toevoeg, leef ik me uit in de coupes.” Trots toont ze foto’s van creaties in de vorm van een sneeuwman, rups en bloem. “Laatst zei een klant dat zijn dochter nergens anders meer naartoe wil voor een ijsje. Daar doe je het voor”, vertelt ze stralend.

Anita met een jonge tevreden klant. "Een mooiere waardering bestaat niet."
Anita met een jonge tevreden klant. "Een mooiere waardering bestaat niet."

Anders dan anders

Anita’s artistieke talent prijkt ook aan de muren van de zaak, uitgedost in Amerikaanse diner stijl. “We wilden een aantal beroemdheden het interieur laten opfleuren. Marilyn Monroe, Audrey Hepburn en John Lennon heb ik zelf getekend met airbrush en penseel. De meesten kennen hen uit hun jeugd of hebben er tenminste al over gehoord. De kleinsten denken vaak aan Harry Potter wanneer ze Lennon zien, maar zo bereikt onze muur net een heel breed publiek”, zegt Anita al lachend.

Bij dat decor passen ook de bagels die het koppel serveert. “Bagels komen oorspronkelijk uit de joodse cultuur. Nadien hebben de Amerikanen er hun eigen versie van gemaakt, de bagel zoals iedereen die vandaag kent. Wij dienen hier de traditionele bagels op, die zijn groter en lichter”, vertelt Anita. Als creatieve zielen streven Jean en zij ernaar anders te zijn dan anderen. “Wij zoeken naar dingen die apart zijn. Blue Mountain bijvoorbeeld, dat is koffie uit Jamaica die je maar op weinig plaatsen kunt drinken.”

Zelfgemaakte portretten die het interieur net dat beetje unieker maken.
Zelfgemaakte portretten die het interieur net dat beetje unieker maken.
Het decor mag dan Amerikaans zijn, "ons ijs is Antwerps", knipoogt Jean.
Het decor mag dan Amerikaans zijn, "ons ijs is Antwerps", knipoogt Jean.

Thuiskomen in Antwerpen-Zuid

“Een zaak uitbaten is zoals een kind grootbrengen, je hoopt dat het goed blijft draaien”, zegt Jean met een glimlach. “We hebben vertrouwen in de toekomst, zeker met het groene plein dat straks voor de deur ligt. De verdwijning van de parking zal onze locatie een duwtje in de rug geven. In tegenstelling tot andere buurten wordt Antwerpen-Zuid nu nog niet zo fel gepromoot.” Toch vindt het grote publiek z’n weg naar The Ice Shop, vooral wanneer de zon van de partij is. Zelfs Mark Rutte, Jan Fabre en Moussa Dembélé genoten in de gezellige tuinstoelen van hun ijsje.

Geen andere buurt die trouwens beter past bij Jean. “Ik ben hier geboren, ik herinner me het dempen van de Zuiderdokken nog. Vroeger was Sint-Andries de armste wijk van Antwerpen. Oud-schepen van cultuur John Wilms schreef er een boek over: ‘Uit de Parochie van Miserie’. Het hoofdpersonage, Mie Citroen, is mijn betovergrootmoeder. Je kunt niet Antwerpser zijn dan ik”, glundert hij.

Een ijsparadijs, verscholen achter nummer 31 aan de Vlaamsekaai.
Een ijsparadijs, verscholen achter nummer 31 aan de Vlaamsekaai.
Gezellige regisseursstoelen om buiten te genieten.
Gezellige regisseursstoelen om buiten te genieten.

Lieve vrienden, hebben jullie zin in een Antwerps homemade ijsje? Of in een bagel, burger, wafel of pannenkoek? Wandel eens binnen bij Jean en Anita. Ze serveren het allemaal met evenveel liefde. Neem een kijkje op hun website of volg hen op Facebook of Instagram.