De Mol museumeditie: iedereen over de kunstdrempel

Dag lieve vrienden. Op zaterdag 5 augustus zwaaien de Antwerpse musea hun deuren open voor de twaalfde Museumnacht. Dit jaar trekt een vernieuwend project de aandacht: in drie musea vindt De Mol plaats, een spel gebaseerd op het gelijknamige televisieprogramma. Het initiatief gaat uit van AmuseeVous, een vzw die jongeren en kunst dichter bij elkaar brengt. Al staat er volgens organisatoren Daphné, Sara en Joke geen leeftijd op de Mollenjacht. “Voor ons is iedereen jong.”

Kunstfanaten en vrijwilligers Daphé, Sara en Joke tellen af naar Museumnacht.
Kunstfanaten en vrijwilligers Daphé, Sara en Joke tellen af naar Museumnacht.

Thuiskomen tussen kunst

AmuseeVous-vrijwilligers en kunstwetenschappers Joke Vanderschoot, Daphné Raes en Sara Loncke coördineren de museumeditie van De Mol in het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA), het Mayer van den Bergh museum en het Fotomuseum (FOMU). De afgelopen maanden hebben ze het project tot in de puntjes uitgewerkt, van de initiële brainstormsessie tot de testfase. “Dankzij De Mol laten we bezoekers op een speelse manier de collecties meepikken”, vertelt Sara enthousiast.

Naast de finale voorbereidingen voor het spel legt Sara de laatste hand aan haar thesis. “Ik kom uit een gezin van vijf kinderen die allemaal een andere richting uitgegaan zijn. Tijdens mijn studie Grieks-Latijn is mijn liefde voor archeologie geboren. Uiteindelijk ben ik in het FOMU terecht gekomen voor mijn stage. Ik dacht dat ik tussen ouderen in grijze pakken ging zitten”, bekent ze al lachend, “maar dat beeld bleek fout. Hoe graag ik ook met mijn handen in de modder zit, in deze sector heb ik mijn plaats gevonden.”

De De Mol-organisatoren hopen dat de deelnemers er evenveel zin in hebben als zij.
De De Mol-organisatoren hopen dat de deelnemers er evenveel zin in hebben als zij.

Vrouw met een missie

Misverstanden tegengaan en drempels verlagen, dat zijn de doelen van AmuseeVous. “Met De Mol slaan we een brug tussen de hedendaagse leefwereld van jongeren en kunst”, verduidelijkt Daphné. “Musea organiseren wel projecten, maar de groep van 16 tot 30 jaar blijft vaak op z’n honger zitten. Tegenwoordig draait alles om bewegend beeld en virtual reality. Dan komen musea met hun witte muren over als te klassiek, te saai”, zegt Joke, “De wereld van die groep is zo veranderlijk, dus daar moet je voortdurend op inpikken.”

De missie van AmuseeVous is ook de hare. “Voor mijn thesis heb ik gewerkt met anderstalige nieuwkomers. Dat is wat ik verder wil doen: de deuren van musea openstellen voor iedereen”, droomt Joke luidop, “Toen ik ging studeren, heb ik getwijfeld over mijn keuze. De interesse in cultuur zat er al in, maar mijn studie heeft alles opengetrokken. Nu ijver ik ervoor om moderne kunst in een positief daglicht te stellen, want het M HKA was ook voor mij een nieuwe ontdekking.”

Kunst "saai" en "oud"? Allesbehalve. Dit vinden Joke, Daphné en Sara ervan.
Kunst "saai" en "oud"? Allesbehalve. Dit vinden Joke, Daphné en Sara ervan.

Kunst als jeugdliefde

“Over hedendaagse kunst hoor je vaak, ‘Dat kan ik ook maken’”, pikt Daphné in, “terwijl er meestal een diepere context of een dubbele bodem achter zit. De uitwerking van een werk is soms ondergeschikt aan de boodschap.” Haar passie voor kunst erfde Daphné van haar vader. “Hij is geïnteresseerd in Griekse, Romeinse en Egyptische kunst en nam me voortdurend mee op sleeptouw. Dus ja, mijn appreciatie is vroeg begonnen. Ik heb alle kerken bezocht en alle amfitheaters gezien”, glimlacht ze. “Nu ik op zoek ga naar een job zie ik mezelf het liefst in de culturele sector, in een functie waar ik kunst naar een breed publiek kan brengen.”

“Het project van De Mol is voor ons trouwens een leuke manier om iedereen kennis te laten maken met wat we doen”, licht Joke toe, “want ik krijg zelf vaak onwetende reacties, zo van ‘Jij doet iets met kunst, toch?’ of ‘In een museum werken moet zo saai zijn.’ Nu zien bezoekers het van een andere kant. En ook, door het spel kunnen we hen bij de kunst betrekken, want vaak staan ze er alleen langs de zijlijn naar te kijken.”

Laatste fase: getest en goedgekeurd.
Laatste fase: getest en goedgekeurd.
Kunst kijken in het Mayer van den Bergh museum.
Kunst kijken in het Mayer van den Bergh museum.

Geslaagde missie

Als bezoekers straks blij verrast buiten stappen, is het event voor de dames geslaagd. “Dat de deelnemers zoiets hebben van, 'We hebben iets nieuws ontdekt en het was een fijne ervaring', dat is waar we voor gaan. Ons doel is bereikt wanneer ze merken dat een museum ook op een andere manier bekeken en beleefd kan worden”, zegt Daphné. “En als ze nadien terugkomen, is dat mooi meegenomen”, voegt Sara al lachend toe.

Een stralende Sara en Daphné met de aankondiging van hun De Mol-project tijdens Museumnacht.
Een stralende Sara en Daphné met de aankondiging van hun De Mol-project tijdens Museumnacht.

Lieve vrienden, nemen jullie ook deel aan deze uitzonderlijke editie van De Mol tijdens Museumnacht? Een polsbandje geeft toegang tot alle deelnemende musea, workshops en pendelbussen of -trams. Of zoals Sara opmerkt: “Museumnacht is een buffet: je betaalt een bepaalde prijs en kiest zelf waar je zin in hebt en wat je fijn vindt.”

Meer info vinden jullie op de websites van Museumnacht en AmuseeVous. Voor foto's en het laatste nieuws, bekijk het Facebookevent van de museumeditie van De Mol.