Greta Dubois:“De kracht van Kaboekie ligt in de combinatie van de groep en het streven naar kwaliteit”

Dag lieve vrienden, jeugdtoneel Kaboekie bestaat 35 jaar. Ik ben er als speler elf jaar actief en sinds enkele jaren ben ik ook bestuurslid van deze vereniging. Kaboekie is een jeugdtheatergroep in Zonhoven die werkt met jongeren in verschillende leeftijdsgroepen, beginnend vanaf tien jaar. Greta Dubois richtte Kaboekie op en ze is nog altijd het actiefste lid binnen deze vereniging. Samen met Greta blikte ik terug op 35 jaar Kaboekie.

Greta Dubois in het Kaboekie lokaal. — by Andries Haesevoets
Greta Dubois in het Kaboekie lokaal. — by Andries Haesevoets

De aantrekkingskracht van theater

Als kind was Greta al erg gefascineerd door theater. “In het middelbaar had ik vrij actieve leerkrachten die me lieten kennismaken met diverse kunstvormen. Mijn familie was bovendien ook zeer kunstzinnig. We luisterden bijvoorbeeld veel naar muziek en mijn vader speelde ook mee met de harmonie. Al deze factoren beïnvloedden nog meer de drang om iets met theater te gaan doen”, vertelt Greta.

Greta woonde in Bilzen en werkte daar tien jaar met jeugdtheater. Nadien werd ze door het cultuurcentrum in Zonhoven gevraagd om een cursus te geven rond drama. “Ik gaf aan dit enkel te willen doen als ik een groep mocht starten. Ik vond het zonde om mijn energie te steken in slechts enkele lessen en de kinderen daarna niet meer te zien. Daarbij was het ook handig dat ik dit dicht bij huis kon doen”, vermeldt Greta. Greta werd een sterk geëngageerde vrijwilliger binnen Kaboekie.

Vorming geven en kwaliteit leveren

Kaboekie werkt heel bewust rond vorming. “We proberen de jongeren in de loop van de jaren een toneelvorming mee te geven en hen te laten kennismaken met verschillende theaterstijlen. Elke jongere die bij Kaboekie start in september, staat dat jaar op een podium met een productie waar ouders, familie en vrienden naar kunnen komen kijken”, legt Greta uit. Een ander belangrijk aspect is de jaarwerking en in die zin is Kaboekie ook een beetje een jeugdgroep.

De grootste doelstelling van Kaboekie is om jongeren te laten kennismaken met theater in al zijn facetten. En daarnaast wil Kaboekie ook kwaliteit leveren. “We proberen vanuit de jongeren en hun talenten een zo hoog mogelijke kwaliteit na te streven. Daardoor kunnen we ook kwalitatief theater bieden aan de toeschouwers zodat ook zij theater leren appreciëren”, bevestigt Greta.

“De combinatie van een groep te zijn en het streven naar kwaliteit is de kracht van Kaboekie. We zien vaak dat jongeren zodanig gefascineerd zijn door theater dat ze hierin verder gaan, soms zelfs tot in het beroepstheater. Dat is voor mij het mooiste resultaat en daar ben ik ook heel fier op.”

Waardering als drijfveer

Wat Greta het meeste drijft, is dat Kaboekie ook zonder haar kan blijven bestaan. “In het begin deed ik alles omdat ik het zelf graag deed. Nu doe ik het vooral omdat ik niet wil dat Kaboekie verloren gaat. Als ik zie wat Kaboekie met al die mensen gedaan heeft, doet me dat zoveel deugd om verder te blijven gaan. Het is zo belangrijk dat jongeren kennismaken met theater als kunstvorm. Dat ze vanuit hun creativiteit en talenten dingen kunnen maken en dat die dan gewaardeerd worden door anderen. Dat kan zowel verhalend, maatschappijkritisch als kunstzinnig zijn.”

Een sterk moment voor Greta was de verhuis van het oude lokaal naar het nieuwe lokaal. Na jarenlang hard werken en niet echt weten wat de toekomst zou brengen was deze realisatie door de gemeente Zonhoven echt een geschenk uit de hemel voor Kaboekie. “Hierdoor voelde ik nog meer dat het de moeite waard is om door te doen met Kaboekie. Ik zag dat ook mensen die niet rechtstreeks verbonden zijn met Kaboekie, in deze vereniging geloven en hem belangrijk vinden in Zonhoven.”

De toekomst van Kaboekie is rooskleurig

Greta’s werk voor Kaboekie loopt stilaan ten einde door haar leeftijd en haar fysieke energie die, ook al merk ik er niets van, een beetje afneemt. Ze hoopt dat Kaboekie kan blijven bestaan dankzij het enthousiasme van de anderen. “We hebben een goed bestuur en een getalenteerd artistiek team, we zijn stevig ingebed in de ruimte, iedereen staat achter het artistiek concept en er is genoeg groei van beneden uit. Ik denk dus dat we de toekomst van Kaboekie rooskleurig mogen bekijken.”

Op artistiek vlak heeft Greta nog enkele stukken die ze zou willen regisseren. En ze wil graag al haar zelfgeschreven stukken bundelen. Die kunnen dan aan jonge mensen gegeven worden die met theater bezig zijn.

Wees enthousiast en leergierig

Wil je zelf een toneelvereniging runnen? Dan geeft Greta je graag deze tips mee. Informeer je goed en volg een opleiding. Zorg dat je je vak kent, dat je zeer enthousiast bent, dat je er altijd voor 200 procent staat, dat je omkaderd bent door mensen die helpen of door externe organisaties. En weet dat het goed runnen van een toneelvereniging veel tijd vraagt.

Lieve vrienden, zonder Greta was er geen Kaboekie en zonder Kaboekie had ik samen met al die jongeren geen prachtige toneelervaringen beleefd. Dikke proficiat, Greta, met wat je op die 35 jaar met Kaboekie bereikt hebt en bedankt voor het warme gesprek. Op naar nog minstens 35 creatieve, fantasierijke, liefdevolle, onvergetelijke jaren voor Kaboekie!