8 gouden leefregels voor jouw digitale toekomst

Een atypische eerste schooldag, zo kan je maandag 18 september wel noemen. Dat is ook de dag waarop vzw Kortom de Dag van de Digitale Communicatie organiseerde in het Vlaams Parlement. Als studente PR & Overheidscommunicatie kreeg ik de kans om deze futuristische dag bij te wonen.

Eén sessie, gebracht door schrijver, spreker en adviseur Fredo De Smet, heeft mij enorm geïnspireerd en zelfs 8 levenslessen meegegeven, die ik graag met jullie deel.

De Dag van de Digitale Communicatie in het Vlaams Parlement. ©Kortom
De Dag van de Digitale Communicatie in het Vlaams Parlement. ©Kortom

De Dag van de Digitale Communicatie in het Vlaams Parlement. ©Kortom
De Dag van de Digitale Communicatie in het Vlaams Parlement. ©Kortom

De impact van technologie op ons doen en laten

Hoe kan je nu in godsnaam levenslessen in verband brengen met technologie? Wel, het antwoord is simpel. Technologie is binnengedrongen in ons dagelijks leven: we dragen het letterlijk aan ons. Als ik naar mezelf kijk, zie ik een gsm in mijn hand, een laptop op mijn schoot en een tablet in mijn handbereik. We houden het niet enkel vast, we houden ons er ook aan vast. Het gevolg is dat meer en meer dingen voor ons gedaan worden. Allerlei handige apps en toestellen maken ons leven veel makkelijker. We worden als het ware mens 2.0: technologie doet ons groeien.

Van DJ naar spreker

Meneer De Smet heeft een prachtig oeuvre neergezet door zijn persoonlijke evolutie te vertellen. Enkele jaren geleden stond Fredo De Smet bekend als DJ Fredo. Muziek was zijn verleden, heden en toekomst. Zijn handmatig geselecteerde platencollectie was heilig voor hem. Hij had hard moeten werken om er te geraken. De muziekwereld was per slot van rekening niet te onderschatten. DJ Fredo was living the dream. Tot de technologie het van hem overnam.

Fredo De Smet. ©Kortom
Fredo De Smet. ©Kortom

En toen sloeg de identiteitscrisis toe

Waar er vroeger schaarste was in collector’s items platen, is er nu online een gigantische bibliotheek van muziek te vinden. Waar DJ Fredo vroeger uren spendeerde in het vinden van de juiste plaat, schotelt Spotify je nu een gepersonaliseerde speellijst voor. Waar Fredo De Smet als DJ een grote druk op zich voelde, heeft hij nu meer ademruimte als spreker. Sommige mensen vervloeken technologie en houden zich vast aan het verleden. Maar het is vermoeiender om er niet in mee te gaan dan om er wel in mee te gaan. Schrap die groenten maar van je bord, want de mens heeft enkel technologie nodig om te groeien.

Vergeet de 10 geboden, hier zijn de 8 vaardigheden om naar te streven

Doorheen de sessie van mr De Smet heb ik veel opgestoken, maar de lessen die mij het meest zijn bijgebleven zullen ongetwijfeld de volgende zijn:

1. Activate your network

Er is zoveel info die gewoonweg aan je voeten ligt. Doe er iets mee. Zorg dat jouw netwerk in actie schiet.

2. Update your system

Met andere woorden: leer bij. Update als het ware jezelf.

3. Learn to learn

Blijf altijd leren. Als mens kan je nooit genoeg bijleren. Zorg ervoor dat je weet hoe je dit moet doen.

4. Share your commons

We moeten geen schrik hebben om dingen te delen. We hebben tenslotte zoveel gemeen met elkaar.

5. Value your attention

Wees kieskeurig met je aandacht te schenken. Niet alles of iedereen verdient dit.

6. Live your body

Het is belangrijk om de waarde van onszelf, maar ook van ons lichaam te begrijpen.

7. Embrace ambivalence

We moeten technologie met al zijn bijkomende gevolgen aanvaarden. Dat is de enige weg.

8. Let go, with dignity

Je identiteit beweegt constant. We moeten de controle erover laten gaan. Als persoon verander je nu eenmaal.

Het is een hele hoop, wat deze spreker op de eerste dag van het academiejaar mij en mijn medestudenten heeft bijgeleerd. Ik vind het een verfrissende kijk op wat de toekomst ons gaat brengen. Jij als persoon verandert, de technologie verandert, de wereld verandert, communicatie verandert. Het beste dat wij ermee kunnen doen, is dit simpelweg aanvaarden.

This article was originally published on comma