Hoe de mol ons ook in de ban hield op sociale media

Elke maandagavond veroverde ‘De mol’ sociale media als Facebook en twitter. Niet enkel kijkers die zichzelf molloten noemen spamden heel het sociale media gebeuren vol maar ook bijvoorbeeld de mol van vorig jaar: Gilles van Bouwel. Hadden de molloten op sociale media dan ook het antwoord op de vraag: wie is de mol?

Molloten

Ikzelf zit in een facebookgroep genaamd “Wie is de mol?”

De Mol instagram fanpagina

die openbaar is voor het grote publiek. Hier worden onder andere ideeën over wie de mol is gepost. De molloten leggen de koppen hier bijeen en denken samen na over de potentiële mol. Ze stemmen hiernaast elke week op een poll met daarin hun hoofdverdachte. In elke pauze en soms zelfs tijdens het programma analyseer ik samen met vrienden via facebook wat er gebeurd is. Ook op Instagram zijn molloten actief met verschillende hashtags. De posts op Instagram, twitter en facebook zijn dan gemakkelijk terug te vinden via de hashtag “#demol”. Fanpagina’s zoals demol.be posten elke dag, zo laten fans zien wat zij verdacht vonden. Daarnaast worden er velen mogelijke hints weergegeven op sociale media zoals hier rechts op de foto te zien is.

Mediareuzen

Niet alleen fans van het programma maar ook mediareuzen zoals ‘De Standaard’ of de facebookpagina van Vier zelf houden zich bezig met dit populair onderwerp. Op verscheidene sociale media posten nieuwsbladen na elke uitzending artikels over speculaties, analyses en complottheorieën. Na aflevering vier verscheen er zo een artikel van De Standaard waarbij de betrouwbaarheid van wild lijkende struisvogels in vraag werd gesteld. Het Nieuwsblad maakt dan weer gebruik van voetballers om over de mol te spreken. Ook Vier maakt reclame over zijn

Vier sweater De Mol

eigen spelprogramma. Vier promoot via sociale media bijvoorbeeld haar nieuwe sweaters gebaseerd op een uitspraak in het programma, zoals je ziet op de foto. Daarnaast streamt Gilles Van Bouwel live tijdens elke pauze van De Mol op de Facebookpagina van Vier. In deze liveshows nodigt Gilles elke week, twee andere Bv’s uit om mee te kijken naar de nieuwe aflevering. Op het einde van elke liveshow komt de afvaller van de week ervoor erbij om zowel vragen te beantwoorden als de kijker nog meer in spanning te brengen.

Welke media?

Welke media geeft nu het beste antwoord op de vraag: wie is de mol? Verscheidene sociale media worden als medium gebruikt om over de mol te speculeren. Hieronder zie je de drie grootste spelers:

  • Facebook: vanaf de start van het programma tot nu zijn er zo’n 5000 berichten gepost op facebook gerelateerd aan de mol. Er is ook duidelijk steeds een piek te zien van posts elke maandag. Verschillende mensen claimen te weten wie de mol is met gegronde argumenten.
  • Twitter: hier posten mensen zowaar dubbel zoveel dan op Facebook over het programma. Allemaal met ongeveer dezelfde speculaties over de identiteit van de enige echte mol.
  • Instagram: het aantal posts over het programma ligt hier vrij laag. Zo’n 400 posts sinds de lancering van de eerste aflevering. Wat ik echter wel merk is dat hier dagelijks over gesproken wordt i.p.v. enkel ‘s maandag.

Populariteit

Eén miljoen mensen! Zoveel keken er naar de eerste aflevering van het nieuw seizoen van ‘De Mol’. Maar hoe komt het dat de mol zoveel kijkers heeft? Zoals gezegd in een artikel van Marc Wessels is de mol populair door een perfectie mix van kijkmotieven. Het programma valt onder amusement en bevat elementen als spanning en opwinding. Deze zorgen ervoor dat de kijker geïnteresseerd blijft. Zou jij zelf ook niet de euforie willen voelen van het ontmaskeren van de mol? De nieuwsgierigheid blijft geprikkeld in dit interactief spelprogramma door onder andere de App waar je als kijker mee kan spelen. Zeker een strategie waar andere (spel)programma’s ook rekening mee kunnen houden.

Wie is de mol?

De mol houdt ons niet alleen in de ban elke maandagavond maar ook doorheen de week. De sociale media houden onze interesse er 24/7 bij Een antwoord op de vraag “Wie is de mol?” krijgen we niet op sociale media maar door de tips en discussies te volgen kan je je beeld van de mol wel verduidelijken.

This article was originally published on comma