Videomarketing, dé oplossing?

Bedrijven zetten meer en meer video’s in. Dat merk je direct als je even door je Facebook scrollt. Is videomarketing wel effectief in communicatie? Waarschijnlijk. Op voorwaarde dat je het goed doet.

waarom videomarketing belangrijk is
waarom videomarketing belangrijk is

Video is hot!

Wil je jouw bedrijf, merk of product krachtig in de verf zetten? Dan is videomarketing zeker en vast dé oplossing! Met video ga je de kijker visueel prikkelen. En dat heeft een grotere impact dan tekst. Videomarketing bestaat uit twee delen. Eerst zorg je ervoor dat je kijkers aantrekt met je video. Daarna bepaal je wat je met je video wil bereiken.

Het slim inzetten van onlinevideo om je marketing- en bedrijfsdoelstellingen te bereiken.

Bedrijven gebruiken videomarketing meer en meer. Een bekende vorm van videomarketing voor bedrijven is vloggen. Hier combineer je video met tekst en uitleg op een blog. Waarom is dit zo?

Uit een infographic van Quik Sprout blijkt dat maar liefst 55% van de kijkers elke dag kijkt naar online video’s. Tweederde van de kijkers geeft de voorkeur aan video’s korter dan 60 seconden. Ook zorgen video’s voor 74% meer begrip over je product in vergelijking met afbeeldingen of teksten. Ten slotte ondernemen 46% van de kijkers acties na het zien van een video. De kijkers zoeken bijvoorbeeld meer informatie over je product.

Do it yourself
Do it yourself

Daarnaast hebben ook marketeers baat bij het maken van een video. Zo blijkt uit onderzoek dat marketeers 49% sneller winst hebben bij het gebruiken van een video dan marketeers die dat niet doen. Ook blijkt dat het toevoegen van video aan een landingspagina de conversie met 80% verhoogt.

Benodigdheden

Het is niet altijd even makkelijk om aan videomarketing te doen. Voor een leuke en aantrekkelijke video heb je de juiste ingrediënten nodig, zo moet je ervoor zorgen dat:

  • de doelstellingen duidelijk weergegeven worden in je bericht;
  • dat de verwachtingen van het product van jouw klant overeenkomen met het product uit je video;
  • je moet letten op een goede audio, de auteursrechten en het budget.

Daarnaast moet je boodschap:

  • niet te lang zijn;
  • het commercieel imago vermijden;
  • het doelpubliek een reden geven om jouw video te delen en te promoten op sociale media.

Wanneer je bedrijf ervoor kiest het product te promoten in een video, bevindt er zich nog een grotere uitdaging. Dit is namelijk dat je moet zorgen dat mensen wel degelijk jouw video bekijken. Als je een video in een advertentie (=pre-roll) gooit, moet je ervoor zorgen dat mensen niet verder klikken naar de leader page. Je moet de aandacht trekken en vasthouden tot het einde. Niet makkelijk dus!

Heeft videomarketing effect?

Video ontpopt zich als een manier om een communicatielijn met het doelpubliek in stand te houden. Ik onderscheid 3 manieren om de effectiviteit van videomarketing aan te tonen.

Eerst en vooral is het bewezen dat de combinatie van beeld, geluid en tekst niet alleen de boodschap versterkt. Ook versterken de beelden de sterke kanten van je brand of merk. Ten tweede helpt het bij het opbouwen van geloofwaardigheid bij de kijkers voor je product. Deze geloofwaardigheid creëren bedrijven door aan user generated content te doen. Ten slotte zijn mensen sneller geneigd om video’s te delen op sociale media. Dat zorgt ervoor dat je met videocontent ook nog eens een breder publiek bereikt. Videomarketing heeft dus wel degelijk effect. Ik zet de 3 manieren even op een rij.

Branding

Door videomarketing geef je duidelijk weer wie je als bedrijf bent en wat je voor jouw doelgroep betekent. Door bijvoorbeeld een blik achter de schermen te geven, geef je jouw doelpubliek het gevoel dat ze dicht bij jou als merk staan. Je laat het doelpubliek zien wie je bent en wat je doet.

Dankzij videomarketing is het ook makkelijker om emoties bij jouw doelgroep op te roepen om zo de betrokkenheid nog meer te vergroten. Zo vergroot je bedrijf het gevoel van erbij horen, ergens deel van uitmaken. Een goed voorbeeld hiervan zijn de how to of do it yourself (DIY) video’s die het publiek laat zien hoe je bijvoorbeeld een lekkere maaltijd kan voorbereiden aan de hand van jouw producten.

User generated content

Bloggers proberen het product uit
Bloggers proberen het product uit

Ik begin met een voorbeeld om eventjes te verduidelijken wat de term user generated content betekent. Er zijn bedrijven die bekende bloggers inhuren om populaire unboxing video’s te maken. Dit zijn video’s waarbij je een blogger een product ziet uitpakken en testen. Dit zorgt ervoor dat potentiële klanten eerder geneigd zijn jouw product te testen, omdat zij positieve ervaringen van andere gebruikers horen, in dit geval de bloggers. Je kan het dus zien als een andere vorm van mond-tot-mondreclame.

Nu zal je waarschijnlijk denken: ‘Wat als ons bedrijf geen budget heeft om influencers aan te werven?’. Wel, dan kan je mensen ertoe aanzetten om een video te maken door er een winactie aan vast te koppelen of je kan jouw product gratis weggeven aan personen die een invloed hebben in de wereld van jouw doelpubliek.

Een glazen bol

Dat er veel rond videomarketing is gedaan, is geen geheim meer. Maar dit is echter wel 2017. Hoe zou 2018 eruitzien?

Prognoses zeggen dat video, in al zijn vormen, tegen 2019 voor 89% de inhoudelijke boodschappen zal beheersen.

Bedrijven willen meer en meer aan videomarketing doen. Dit betekent dat bedrijven meer uit de kast moeten halen om in het oog te springen bij de kijkers. Daarom gaan bedrijven de volgende jaren meer aan targeting doen door enerzijds hun boodschap aan te passen aan elk kanaal. Op Facebook, bijvoorbeeld, kijkt maar liefst 90% van alle gebruikers mobiel. Dat betekent dat het beeld verticaal beter is dan horizontaal. Anderzijds moeten bedrijven de komende jaren meer belang hechten aan de creativiteit van de boodschap. Een creatieve presentatie van de boodschap springt sneller in het oog. Vloggen is hier een voorbeeld van.

This article was originally published on comma