Consumenten beïnvloeden? Haystack International weet hoe het moet!

Hoe nemen consumenten beslissingen? Hoe kunnen we het gedrag van de consumenten beïnvloeden? Het houdt communicatiejongens en -meisjes bezig. En ook Haystack International. Ludovic Depoortere, CEO van Haystack, liet ons tijdens een Manager@Breakfast in Hogeschool PXL, kijken onder de schedelpan van de consument.

5 zintuigen, Haystack International  — by Alessia Garlisi
5 zintuigen, Haystack International  — by Alessia Garlisi

Haystack International

Haystack International is een bedrijf dat onderzoek doet naar de ervaring van een consument. Onderzoek wijst uit dat je als merk top of mind kunt worden bij de consument als je een multisensorische ervaring koppelt aan je product. De vijf zintuigen, namelijk tast, gehoor, smaak, zicht en geur, spelen een belangrijke rol in het keuzeproces van de consument.

Haystack International helpt bedrijven beter te presteren in hun markt. Ze brengen bedrijven dichter bij hun consument door de vijf zintuigen zo goed mogelijk en congruent te gebruiken in hun product.

We tap as much as possible into all senses to give people a congruent experience that emotionally resonates.

50 milliseconden

We maken elke dag keuzes. Zeker als we naar de supermarkt gaan. Zo moeten wij kiezen uit 50.000 verschillende artikelen. Dit betekent dat als we ongeveer 45 minuten inkopen doen, vijftig milliseconden de tijd nemen om een beslissing te nemen. Die vijftig milliseconden zijn cruciaal om de aandacht van consumenten te trekken.

Door middel van Eye-tracking is er achterhaald dat we dit beslissingsproces kunnen beïnvloeden als je product:

Eye-tracking — by Alessia Garlisi
Eye-tracking — by Alessia Garlisi
  • op armhoogte staat
  • naast de marktleider is geplaatst
  • op ooghoogte staat
  • inspeelt op de multisensorische aanpak

Symphony of senses

Merken die de vijf zintuigen zo goed mogelijk toepassen in hun product, blijven in het hoofd van de consument zitten. De consument maakt onbewuste keuzes gelinkt aan de invloeden van de zintuigen. Hieronder ligt ik drie voorbeelden toe van merken die hier gebruik van maken.

1. Zicht

Coca cola en het gebruik van zicht — by Alessia Garlisi
Coca cola en het gebruik van zicht — by Alessia Garlisi

Kleur, vormen, nummers en woorden spelen hier een belangrijke rol. Als we bijvoorbeeld Coca-Cola en Pepsi met elkaar vergelijken en onderscheiden, denken we meteen aan de kleurverschillen tussen Coca-Cola en Pepsi. Daarnaast gebruiken beide merken ook verschillende schrijfstijlen die makkelijk herkenbaar zijn voor de consument.

2. Tast

Gebruik van tast — by Alessia Garlisi
Gebruik van tast — by Alessia Garlisi

Hier spelen de vorm, gewicht en stof van het product een belangrijke rol. In dit voorbeeld maken sommige elektronicabedrijven gebruik van zwaardere afstandsbedieningen voor duurdere televisies. Consumenten zijn onbewust bereid meer te betalen voor een duurdere televisie als ze het gevoel hebben van kwaliteit. Door een afstandsbediening zwaarder te maken, krijgen consumenten het gevoel van betere kwaliteit.

3. Gehoor

Door een geluid te koppelen aan je merk, geraken consumenten vertrouwd met je product als ze het liedje horen. Bijvoorbeeld de EUFA Champions League maakt hier sterk gebruik van.

Thinking is to humans as swimming to cats, they can do it but they’d prefer not to

Trends

consumenten en de trends — by Alessia Garlisi
consumenten en de trends — by Alessia Garlisi

Rekening houden met de vijf zintuigen is niet voldoende. Er zijn ook trends waar je als bedrijf rekening mee moet houden:

  • Sweet & salt are ‘out’, healthy ‘fast food’ is booming: we kiezen eerder voor gezonde snelle voeding dan ongezond te eten.
  • Flexitarian: mensen neigen meer naar vegetarische voeding en zijn bereid een dag vegetarisch te eten.
  • Voeding voor kinderen zoals de Happymeal in de McDonalds is niet meer populair
  • We kiezen ook liever voor verse ingrediënten die we zelf telen

Automatic pilot

Wat ik geleerd heb uit de Manager@ Breakfast? We moeten rekening houden met trends en de vijf zintuigen. Consumenten zijn snel beïnvloedbaar, maar het is een kunst om de consumenten op de juiste manier te beïnvloeden. Haystack International is de juiste bedrijf om merken te helpen hun brand te optimaliseren in het keuzeproces van de consument

This article was originally published on comma